1. siyaset kanalına başlık açtım ama bu sadece siyasi bir sorun değil. istanbul'u kimse küçümseyemez tabii ki. tarihi, konumu, kalabalığıyla türkiye'nin en değerli yeri olduğu aşikar. fakat ülkeyi sadece istanbul'dan ibaret sanan büyük bir kitle var. bazıları bu cehaletlerinin farkında bile değil.

    örneklerle gidelim: türkiye'nin neresinde bir deprem olsa, hemen istanbul'da hissedilip hissedilmemesi üzerinden haber yapılır. deprem biraz büyükse de birkaç güne kalmadan büyük istanbul depreminin ne zaman olacağı tartışılmaya başlanır.

    haberlerin hepsi istanbul'dandır. açıp bir haber bülteni izlerseniz; gerek şehir yapısı, gerek eğitim düzeyi, gerek kafa yapısı olarak çankırı'dan pek bi farkı olmayan bağcılar'ı, beylikdüzü'nü izlemek zorunda kalırsınız. elbette çok da haber değeri taşıyan sebeplerle değil. röportajlar istanbul'da yapılır, herhangi bir değişiklikle alakalı nabız yoklamaları hep istanbul'da yapılır. hayattaki en büyük başarısı marmaray'a binmek olan adama mikrofon uzatıyorsun, türkiye'deki kalan tüm şehirler bunu izliyor.

    siyasiler hep istanbul'un üzerine titrer. abuk subuk yatırımlar yapılır, yüzölçüm olarak çok da büyük olmayan istanbul'a her şeyi sıkıştırmaya çalışırlar. hem de dünyaca tanınan tek ilimiz istanbul olduğu için filan değil. tamamen kısa vadeli populizm ile çarpık yapılaşma krallığı haline getirdiler güzelim istanbul'u.

    yahu tamam. istanbul büyük, istanbul merkezi, istanbul kalabalık. ama bu durumda çok basit açmazlar var. hem ilgiyi, parayı, yatırımı, televizyon gibi populer değişkenlerin hepsini istanbul'a yığacaksın; hem de istanbul çok göç alıyor, vay efendim bilecik neden nüfus kaybediyor, doğuya niye yatırım gitmiyor diye sorgulayacaksın. e devlet dediğin şey basit bir kapitalist şirket gibi çalışıyor. en verimli departmanının bütçesini de, personelini de artırman normal. bunu diğer departmanları yok sayarak yapma hakkın da var. hakkın var ama sonuçlarına katlanırsın. belli başlı oy makinası iller hariç yatırım sıfır, kırsal hayat sıfır, eğitim zaten sıfır. varsa yoksa istanbul.

    demokratik özerklik filan tartışılıyor mesela, bana uzaktan çok komik görünüyor. çünkü bu ülkede istanbul gibi özerk bir bölge var. siyasi olarak tanınmış olmaması çok bir şey değiştirmiyor, pratikte durum bu çünkü. serbest piyasa ekonomisinde parayı veren düdüğü çalıyor, para da istanbul'da olduğu için şimdilik borusu ötüyor, sesi gür çıkıyor.

    ama yeterince sıkışan yıldızların kara deliğe dönüşmesi gibi istanbul da bu abuk büyüme paternini devam ettirirse bir karadeliğe dönüşüp herkesi yutacak. bir patlama olacak ve bu istanbul'un yönetim politikaları yüzünden, istanbul'da başlayacak.