1. en özendiğim, en saygı beslediğim insanı duygu... şu dünyada ise yarar ne varsa aşırı tutkulu bi adam veya kadın tarafından ortaya çıkarılmıştır kesin...

    onbin yıl önce ateşi bulan azimli çılgını düşünün; o çöpü kaç gün kaç saat ovalayıp durdu öyle allah bilir... rubik küpünü 10 saniye çözen bi manyak gördüm az önce youtube'da, hem de gözleri bağlı halde, benim hayatım boyunca bi kere çözebilmişliğim yok... rubik'in kendisi de (erno rubik) zaten ayrı bi manyak olmalı... uzaya, aya gitmeyi ciddi ciddi ilk hayal eden, o sputnik/apollo roketlerine girmeye cesaret eden adama zaten diyecek laf bulamıyorum, deli olmaları lazım... tutku ile yanıp tutuşuyor olmaları lazım yani, başka yolu yok...
  2. mevcut sistemde çoğu insanca "aktif/eylemci" bir hareket getiren duygu, dolayısıyla da "olumlu" olarak algılanan bir iç yapıyı anlatan kelime diyelim.

    benim algıladığım ise edilgen, birşeyin esiri olmayı, tutuklusu olmayı anlatması. hırs gibi. kelime kökü tutmayı da çağrıştırabilir, tutulmayı da.

    ingilizce kökenine bakalım; büyük ihtimal "passion"dır bunu kullanan için. kökeni "passive" yani edilgenlikten geliyor. yani "active", "action" gibi direkt hareket/eylem anlamına gelen kelimelerin tam tersi.

    kıssadan hisse; bana sorarsanız sistemde bu tip kelimelerin yüceltilmesi, olumlu birşey gibi aktarılması sizleri manipüle etmek içindir. şöyle söyliyim; ben daha çok para kazanma yönelimli bir dev şirketin sahibi olsam, o şirketimde çalışmaya tutkuyla bağlı olan hırslı insanlar isterdim. bütün enerjisini oraya kanalize edecek, bana daha da çok para kazandıracak ve bunu yapmasını sağlayan ona hükmeden ne ise bunu taşıyan ve esiri olduğu bu şeyi de sorgulamayan hatta bunu yücelten kişileri isterdim. diğerlerine de "bakın böyle olun işte" der, bunun propagandasını yapardım.

    sağlıklı ve kişinin kendi istediği yönde hareketini anlatan kelime tutku değil, "istek", "isteme"dir diye düşünüyorum. kişi çabasının kendine ait tetiği. ingilizce karşılıklarından biri "will" aynı zamanda geleceği de ifade eder; yani istiyorum dolayısıyla bu yönde hareket edeceğim anlamında. tutkuyla hareket edenin kendi isteği yönünde hareket ettiğini düşünmüyorum.
    a man
  3. sarı olanını pezevengi vurmuş diyolar.
    (bkz: sarı tutku)