1. gnu/linux dağıtımıdır. windows'un aksine tamamen ücretsizdir. özgür yazılım olmasından kaynaklı tabi ki.

    önceleri ubuntu kullanmak isteyenler, istedikleri miktarda ubuntu kurulumu içeren cd/dvd sipariş edebiliyorlardı. fazladan gelenleri de çevresindekilere dağıtmak şartı vardı. hatta şart değil ricaydı.

    ubuntu kullanan önemli bir grup olsa da, o kadar da yaygın olduğunu söyleyemeyeceğim. bu önemli grubun varlığını, ubuntu türkçe sayfalarından biliyorum. mesela tamamen gönüllülerden oluşmuş ubuntu-tr.net adresine girerek neler yaptıklarını görebilirsiniz. bu sitenin altında forum, viki, çeviri tayfası vb. birçok şey var.

    hepsi gönüllülük esasında ilerliyor, mesela yaşadığım sorunları ubuntu forumlarına yazıyorum ve çok hızlı bir şekilde cevabı geliyor. bu cevabı verenler de benim gibi ubuntu kullanıcıları.

    yazılımdan çok anlayan birisi değilim ama bilgisayarımda hem windows 10 hem de ubuntu var. (15.10 sürümü) ubuntu'dan daha fazla memnunum. mesela antivirüs programlarıyla uğraşma derdi yok. sadece internet kullandığım için her şey daha hızlı. bir de bu kendiliğinden bilgisayara gelip yapışan saçma sapan arama motoru/reklam gösteren iğrenç şeyler yok. zamanında onları kaldırmak için ne kadar uğraştığımı hatırlıyorum.

    sonuç olarak ubuntu candır. bu konuda yardım isteyen herkese, elimden geldiğince yardımcı da olurum.
  2. en naif işletim sistemidir, hele ki cool retro terminal de kurdunuz mu tadından yenmez.
    cakal
  3. hollandadan ücretsiz olarak cd si gönderildiği için hayatıma giren işletim sistemi.sırf yurt dışından bir şey gelecek diye sipariş vermiştim.ne günlerdi ya.geldiğinden bütün arkadaşlarımın gözünde bilgisayar dehası olmuştum.kötü tarafı ise bir cd geldi diye cümle alem bana yurt dışında yaşayan akrabalarını saymıştı.ne alaka arkadaş.o gün tuhafıma gitmemişti.ama şimdi şimdi gidiyor.bak şimdi tuhafıma gitti....
  4. unity ara yüzünü kullanan linux dağıtımıdır. kararlı sürüm kodu 14.04 tür. bu sürüm uzun süreli destek sürümüdür (lts). şu anki son sürüm 15.10 ara sürümdür. 16.04 ile olmasa bile 16.10 ile çok farklı bir ubuntu çok daha iyi bir ubuntu karşımızda olacak. kullandığım işletim sistemidir ayrıca (15.10).
    psk34
  5. birkaç aydır kullanmaktayım ve bence windows'tan daha iyi. özellikle bilgisayarı çok iyi olmayanların kullanması lazım. çünkü bilgisayarı çok daha az yoruyor. ubuntu kullanmaya başladıktan sonra batarya bile daha çok dayanmaya başladı. en büyük problemlerinden biri, çoğu oyun ve program tarafından desteklenmiyor. programları çalıştırmak için wine vb. programları kullanmak gerekiyor. karşılaşılan çoğu sorun da forumlar aracılığıyla aşılabiliyor ama eğer benim gibi yeni bir kullanıcıysanız terminale alışmanız ve öğrenmeniz biraz zaman alabilir. açık kaynak kodlu olması da ayrı bir artı.
  6. Android, IOS ve Windows Phone'a rakip olarak mobil sektörüne giren program.

    İnceleme Videosu
  7. gui olarak en cok begendigim dagitim nedense. linux mint bana windows'u andirdigi icin alisamadim sanirim.

    hojdur ama linux cekirdegi kaynakli ekran karti sorunlariyla gelebiliyor. birazcik ugrasinca eli yuzu duzgun bir sey elde edebiliyoruz.
  8. en büyük eksiği microsoft office muadili libre office uygulamalarıdır. malesef aynı esneklikten çok uzak. bu şekilde karşılaştırmak çok uygun değil biliyorum fakat eksikliğini hissediyorsunuz.

    özellikle öğrencilik dönemimde ödev hazırlarken görselliğe önem vermemiz gerekirdi. görselliği aynı şekilde kullanamıyordum malesef. user-friendly dediğimiz bir arayüze de yeterince sahip değil.

    evet sırf bu yüzden silip, windows yükleyip, içine ubuntu kurdum.

    peki neden kurdum?

    işletim sisteminin görselliğini ve rahatlığını sevdim. çoklu masaüstü kullanımı çok hoşuma gitmişti. windows 10 ile birlikte artık o da her kullanıcıda var. tekrar geçer miyim ubuntu'ya bilmiyorum.

    bilemiyorum altan.
    serin
  9. windows 10 ile birlikte 14.04 lts versiyonunu kullandığım işletim sistemi. sistem üzerine fazla yük bindirmemesi, hızı ve esnekliği için tercih ediyorum. fakat henüz ubuntu'da alışamadığım ya da bulamadığım yazılımlar ve olası uyumluluk sorunlarına karşı windows'u el altında tutmaya devam ediyorum.

    oyun konusunda çekinceleri olduğu için kullanmayanlar için ise şöyle bir durum var. steam'deki bir çok oyun steamplay etiketiyle yani hem windows hem de unix sistemlerine uyumlu olarak geliyor. eğer bir oyunu steam'de daha önce satın aldıysanız, linux versiyonu için tekrar para vermeden direkt steam kütüphanenizden kurulumunu yapıp sorunsuz oynayabiliyorsunuz. steam hesabında 49 oyun olan birisi olarak aşağı yukarı yarısının linux uyumlu olduğunu söyleyebilirim. uyumlu olmayanların da çoğu artık pek destek verilmeyen, sırf nostalji olsun diye satın aldığım eski oyunlar.