• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.43)
uçurtma avcısı - khaled hosseini
emir ve hasan, kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen emir'le hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: emir, ünlü ve zengin bir işadamının, hasan ise onun hizmetkârının oğludur. üstelik hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, hazaralara mensuptur.

çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. sovyetler işgali sırasında emir ve babası ülkeyi terk edip california'ya giderler. emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. her şeye rağmen arkasında bıraktığı hasan'ın hatırasından kopamaz.

uçurtma avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan uçurtma avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.

uçurtma avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...


  1. bittiği için ağlatan kitaplardandır hatta odanın diğer bir köşesine fırlatılan sonra da kendisinden özür dileten kitaplardandır
  2. hem hüzünlendiren hem hayranlık uyandıran kitap.
    !---- spoiler ----!

    senin için bin tane olsa yakalarım.

    !---- spoiler ----!
    d.
  3. büyümek duygusunu iyi veriyor olsa da neredeyse karşı propagandaya dönen aşırı sübjektif ve çiğ siyasi yaklaşımı ile sinirimi bozmuştu bu kitap.

    başka okunacak bin tane kitap vardır, gerek yok kanımca. popüler bir kitap sadece.
  4. amin maalouf'un bende yarattığı ortadoğu sevgisini söküp almış kitap, üzerine bin batan güneşi okursanız haritada üzerini karalarsınız herhâlde yörenin. her sayfasında ayrı bir insanlık ayıbı işlenmiş, ağlatır.
  5. kitabı ancak okumaya başladım. bin muhteşem güneşten sonra hep çekindim bir ağır dramla daha karşılaşacağım diye.

    öyle de oldu. daha ilk sayfalardan hasana karşı - özür dileyerek söylüyorum, yakıştıramıyorum da ama- bir acıma duygum başladı. kimbilir dedim neler gelecek başına, sayfa sayısı gözümü korkuttu kimbilir ne acılar sığdırıldı bunca sayfaya diye...

    kitabı bitirebilecek miyim bilmiyorum. dünyada en dayanamadığım konu henüz kitabın başlarında çocuğun başına geliyor.^:bir sonraki * spoiler^^:istismar ve tecavüz olayı^ kitabın başka yerinde de varsa sanırım orada bırakabilirim.

    ve sizde de oldu mu bilmiyorum, okurken içimde hep bir sarılma arzusu var. sanki sarılsam o çocuğun acısını dindirebilirmişim gibi... çaresizlikten gelen bir arzu.

    -
    iletiden bir gün sonra ve 100.sayfa dolaylarında gelen edit: yarım bıraktım.

    bu acı, bir çocuğun çektiği fiziksel ve ruhsal acıyı sadece okuyup anlamaya çalışmak benim için çok ağır. dayanabileceğimi sanmıyorum.
  6. gerçekten de iyi ve kötü kavramını o kadar güzel ele almış ki kitap . dostluk ve kardeşlik çizgilerine bir yaklaşmış , bir uzaklaşmış . bu derece ince farkları gözümüze sokmadan ama akıcı anlatımı sayesinde , samimiyetle kalplerimize taşımış .

    akıcı bir anlatımdan bahsediyoruz , bu sürükleyici etkiyle kitap umduğumuzdan da çabuk bitiyor ama iki küçük arkadaşın dünyası o karda sarıyor ki içimizi uzattıkça uzatmak istiyoruz . insanın kendi iç hesaplaşmasını da yürekli bir şekilde dile getirmiş yazar .

    savaşın buram buram her yanımızda hissedildiği bu günlerde ; ne kadar yıkıcı etkileri olduğunu anlamak adına ; bir kere daha akıllara nakşedip barışın ne kadar parlak ve sarıcı olduğunu hissetmek adına mutlaka okunmalı diyorum .
  7. gözyaşarımın son sayfalara istemsiz aktığı nadir kitaplardan biri
  8. yeni bitirdim ve kendime bu zamana kadar niye beklediğimi sorup durdum. yazar bu eseriyle diğer eserlerine de resmen teşvik ediyor.
  9. insanı o kadar çok içine çeker ki yıllar sonra aklınıza geldiği zaman boğazınıza bir şey düğümler. ilk çıktığında okumama rağmen şuan dahi aklıma geldiğinde sigara yakmama sebebiyet verir efenim.

    !---- spoiler ----!

    ulan emir, hasan'a yapılanlara ses çıkarmaman aklıma geldikçe ağız dolusu sövüyorum sana. bazen de kendimi emir yerine koyarım. sanırım ben de sessiz kalırdım diye düşünüp bir sigara daha yakarım

    !---- spoiler ----!
  10. ortadogudaki cikar savaslari arasinda halkin neler cektigi bu kadar guzel mi anlatilir. bunu okuyan herkes talibani, ruslari, amerikanlari bir kufur suzgecinden gecirmistir. tavsiyem filmini izlemeyin.