• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
umut - yılmaz güney
özel bir otonun çiğnediği atının ölümüyle dünyası yıkılan, parası olmadığı için yeni bir at alamayan cabbar, yaşamındaki son umudunu bir hocanın peşine takılmakta bulur. ama aradıkları meçhul define bulunmaz. final ilginç ve çarpıcı bir sahneyle biter. çocuklarını ve karısını define uğruna aç susuz bırakan cabbar, ellerini bilinmeyen bir tanrıya açarak, çorak ve acımasız topraklar üzerinde döner, döner... cabbar çıldırmıştır.

dünya sinemasında bile kolay kolay rastlanmayan güzellikte sahnelerle dolu bir coşkunun filmi. örneğin cabbar'ın ölü atı götüren arabanın arkasından yürüyüşü ve hayvanın bozkırın orta yerinde terk edilişi içburucu sahnelerden biri.


  1. siyah-beyaz olarak çekilen filmde yılmaz güney aynı zamanda başrolü oynamış. türkiye sinemasının başyapıtlarından kabul edilen ve sosyal gerçekçilik akımının bir dönüm noktası olan ‘umut’, yılmaz güney'in babasının hikayesi aslında. sonraki yıllarda, özellikle yılmaz güney tarafından peş peşe çevrilecek siyasal filmlerin de öncüsü. kullanılan sinema tekniğiyle ve diliyle de önceki filmlerinden çok farklı.

    çekildiği dönemde sansüre uğrayan ve kaçak olarak ilk kez cannes film festivali’nde gösterilen filmin yapımcısı hakkında dava açılmıştı zamanında ve film üzerindeki baskılar ve sansür ne yazık ki hâlâ sürüyor.

    film restore edilmiş haliyle geçen yıl, venedik film festivali’nin ‘klasikler’ bölümünde gösterilmişti.

    aldığı ödüller:
    en iyi film, 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi yönetmen, 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi senaryo, 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi erkek oyuncu, 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi müzik (arif erkin), 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi fotoğraf (kaya ererez), 2. adana altın koza film festivali, 1970
    en iyi erkek oyuncu, antalya altın portakal film festivali
    grenoble film festivali, seçici kurul özel ödülü
    yüzyılın en iyi türk filmi, 47. siyad türk sineması ödülleri, 2015
  2. yılmaz güney' in en güzel filmlerinden biri.
  3. "yılan bu! yılan bu!"
    mutlu
  4. türkiye sinema tarihinin kilometre taşıdır denilse haksızlık edilmez.
  5. 1970 yapımı yılmaz güney filmidir. dönemin taşını, toprağını ve dahi insanını çok çıplak bir şekilde önümüze serdiği filmde özellikle ilk sahnelerden mesajını net şekilde veriyor. sabah mahmurluğu ile kasıklarını kaşıyarak uyanan faytoncumuz ilk iş olarak '' sümerbank, birikmiş paranızın teminatıdır'' yazılı reklam panosunun altına işeyerek filmin nereye gideceğini öngörmemizi sağlıyor.ayrıca dönemin sansür kurulu, filmde yer alan faytoncunun giyimi ve kuşamının, fakirliğin bir sembolü olarak ele alınmasını, zengin otomobil sahibi hakkında takibat yapılamayacağı kanaati verilmesini, faytoncunun iş ararken zengin-fakir ayrımı yapılmasını, cabbar'ın (yılmaz güney) amerikalı zenciyi soymasını, sabah namazının güneş doğarken kılınmasını sakıncalı bularak, filmi yasaklamıştır