• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.64)
underground - emir kusturica
film, bir yer altı silah üreticisinin hikayesine odaklanır. bu iş sırasında gerçek üstü olaylara karşıcaktır kendisi. belgrad’da komünist marko'nun hedeflediği ortam fazlasıyla sağlanmıştır. marko, arkadaşı blacky ve yoldaşlarını yeraltında bulunan bir mahzene yerleştirir. orada silah üreteceklerdir. markonun fikrine göre savaş sone erdiğinde ve onlar dışarı çıktıklarında yeryüzünde bir cennet karşılayacaktır herkesi. zaman geçip de barış ilan edildiğinde yer üstünde çok şey değişir. ama yeraltında her şey aynı şekilde devam eder. marko yeraltındakilere faşist yönetimin tüm acımasızlığıyla hükmünü sürdürdüğünü belirterek, yeraltında silah üreten yoldaşlarına yaşamın tüm karanlığıyla devam ettiğine inandırır.


  1. emir kusturica'nın 1995 yapımı cannes'da altın palmiye kazanan filmi. klasik bir kusturica filmi aslında; yine goran bregoviç imzalı nefis müzikler, yine balkan halklarının o kıpır kıpır halleri, yine eğlence ama hepsinin arka planında savaşın kanlı gölgesi ve balkan halklarının mühürlenmiş kaderi var. filmden bir replik:

    "kardeş kardeşi vuruncaya dek, hiçbir savaş, savaş değildir."
  2. kusturica'nın yugoslavya tarihini absürd bir dille özetlediği filmi. 2. dünya savaşı ve ardından tito ile yeniden doğan sosyalist yugoslavya, gelişim ve tito'nun ölümü ile parçalanmaya giden yugoslavya ve tabiki bu sürecin gizli baş aktörleri, silah tüccarları. kusturica siyasi mesajlarını, kimi zaman sembolizmle, kimi zaman realist tiratlarla, kimi zaman da absürd durum skeçleri ile korkusuzca vermiş.
  3. bir dünya alegoriyle beslenmiş, komedi unsuru barındarmasına rağmen büyük bir trajediyi başarıyla anlatmış eser. gerçekler o kadar saçmaydı ki normal bir yolla anlatamadım diyor yönetmen. giriş sahnesi efsane olan filmin tek eksiği hızlı yapısı. zaten uzun olan film hızlı atlamalarla sizi yoruyor biraz. genel olarak alegorilere bakacak olursak
    !---- spoiler ----!
    marco: politikacıları ve silah tüccarlarını temsil etmekte. belki de ikisi arasında bir fark yoktur. savaş bitince bodrumunda sakladığı kişileri savaş devam ediyor diyerek oraya kıstırır ve silah üretmelerini sağlar. üretilen silahlardan kar sağlar. özellikle bombalama başlarken orgazm olduğu sahne dikkate değer. kurt puslu havayı sever diye boşuna dememişler.
    blacky: yugoslav halkı. filmin ilk sahnesinde marco blacky'i komünist partiye üye yapar( halkın ideoloji çevresinde toplanması). blacky marco'yu en iyi arkadaşı bilir, sözünü dinler.
    natalija: iktidar. bir blacky'e bir alman subayı franz'e sarılan natalija en sonunda marco'nun güzel yalanlarına kapılır. önce asil ve güzel bir kadın olan natalija marco'yla olan evliliği boyunca nevrotik bir hale bürünür.
    son sahnedeki mutluluk ise asıl darbe bence. bu toprakların halkı yaşam boyunca rahat görmedi diyor kustirica.
    !---- spoiler ----!
    daha bir çok yan alegori var filmde. ancak filmi gördüklerimle sınırlamak haddime değil. bu tarz filmlerin en güzel yanı size yorumlama imkanı vermeleridir. yine de yugoslav tarhini gözden geçlrmek algılarınızı ikiye katlar.