• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
varoluş ve psikiyatri - engin geçtan
"engin geçtan, 1975-1990 yılları arasında uzmanlık alanı olan psikiyatride meslek dışı okurlar tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. varoluş ve psikiyatri, bugün birer klasik haline gelmiş bu dörtlünün sonuncusu. aynı zamanda yazarın salt akademik ilgiden hareketle başladığı yazma çalışmalarının odağına giderek insanı ve insanlık hallerini yerleştirdiğini de gösteriyor bu kitap.

geçtan'ın şimdi kırk yılı aşmış meslek yaşamı boyunca geçirdiği düşünsel dönüşümleri de içerdiğinden, bir anlamda deneyimsel-düşünsel bir otobiyografi de sayılabilir varoluş ve bsikiyatri.

kitabın birinci bölümünde, çalışma alanı ve bu alana kişisel yaklaşım tanıtılırken, diğer yandan da bir "süreç" olarak insan anlatılıyor; ama süregiden bir kültür içinde yaşayan bir insan bu. "anlamsızlık", "narsisizim", "yaşam ve ölüm" başlıklı yazılardan oluşan ikinci bölümde ise, yazarın klinik çalışmalarında birçok insanla paylaştığı bir dizi temel varoluş sorusu ele alınıyor."


  1. varoluş felsefesi, modern insanın ilgisini çeken en önemli konulardan biri halini alınca, varoluşçu psikoterapi diye yepyeni bir alan geliştirildi. kişilerin hayatı sorgulamaya başlaması, 21. yüzyılda artık değişen öncelikler , kişilerin varolma savaşında zorlanması, artan intiharlar varoluşçu psikoterapinin temelini oluşturdu. psikiyatristler buna özel ilgi gösterdiler ve bu konuda birçok kitap yazıldı.

    amerika içn irvin yalom ne ise, türkiye için engen geçtan odur. varoluş ve psikaytri'de hem geçmişten bugüne psikoloji tarihinde bir gezintiye çıkarsınız, hem de kendi varoluşsal krizlerinizle nasıl baş edeceğinizi öğrenirsiniz.