• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.09)
vizontele - yılmaz erdoğan, ömer faruk sorak
sene 1974. van'ın gevaş ilçesi. köyün futbolcu delikanlısı rıfat askere gidiyor. sevgilisi asiye ise gururlu bir kız. üzüldüğünü göstermek istemiyor.köyün delisi emin'se teknoloji meraklısı. ama kontrol edemediği bir tiki var. başkalarının hareketlerini tekrar etmek. tüm köy halkı sinemayla yatıp sinemayla kalkıyor. bir gün trt'den bir ekip köye tv vericisi getirmek için geliyor ama işi ciddiye almıyor. deli emin'se televizyon olayını onur meselesi yapıyor ve bu yolda tek destekçisi ilçenin belediye başkanı nazmi bey.


  1. vizontele, 2001 yapımı yılmaz erdoğan - ömer faruk sorak filmidir. senaryosunu da yılmaz erdoğan'ın yazdığı film hakkâri'de geçmekteyse de, burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler, van'ın gevaş ilçesinde yapıldı. çoğunlukla beşiktaş kültür merkezi oyuncularının rol aldığı filmin 2004 yılında vizontele tuuba adlı bir devam filmi çekildi.
  2. en sevdiğim film repliğini içinde barındıran, moralinizi bi anda düzeltecek esprileri bulunan film. sevdicekle izlemesi daha bi zevkli olur.
    !---- spoiler ----!

    baba akü komple yok

    !---- spoiler ----!
  3. türkiye'nin %80 replik ihtiyacını karşılayan baldan tatlı film.
  4. türkiye'de toplumsal gerçekçi filmlere dair yanlış yaklaşımların bir nevi kurbanı olan, hadi biraz daha iyimser olalım, olma potansiyelini taşıyan film. türkiye'de trajedi, eğer ki bir ön ya da son ek almazsa, çok bilinen tür değil; sebepleri muhtelif ki sebeplerini tartışmak bu entryinin işi de değil...

    trajikomik bir film bu film ve vurguyu komikliğe değil de trajediye yönelttiğimizde türkiye gerçekleri ile ilgili çokça çıkarsınım ve çözümleme yapılabilir. en vurucu sahnelerinden birisi ` altan erkekli`nin tiradını barındıran şu sahnedir, bence. hem oradaki-o dönemdeki insanlar için hem de buradaki-bu dönemdeki insanlar için:

    !---- spoiler ----!

    https://www.youtube.com/watch?v=a0aIl_liBeQ

    !---- spoiler ----!
  5. !---- spoiler ----!

    -size diyarbakırdan selam getirdim yoldaşlar.
    - ve aleykümselam

    !---- spoiler ----!
  6. bu nasıl bir filmdir ki hem ağlatır hem güldürür.mekan ve oyuncu seçimi zaten müthiş.türk film sektörünün hala ihtiyacı olan doğallık olsun , halkı kendine halkı"uyuşturmadan" bağlayabilmesi olsun hepsi ayrı ayrı güzel yani..daha ne denir.
  7. aradan geçen onca yıla rağmen hala daha iyisi çekilemedi. bu kadro bir daha asla bir araya getirelimez. bu denli felsefesi olan bir komedi filmi izlemeyeli o kadar çok olmuş ki dedirtir.
  8. kendi serisinin en iyi filmidir. hikayeyi anlatmaya devam edemeyecek olmaları üzücüdür. yılmaz erdoğan'ın 12 eylül sonrasına bugün içine girdiği ilişkileri bozmadan bakması mümkün değildir. bir kürt ilçesinde olan bitenleri anlatmak için iyi sinemacı olmak yetmez. deli emin olmak gerekir.