1. wba(world beer awards)'ta dünyanın en iyi birası ödülünü almış bir alman bira markası.

    adını bavyera’da aziz korbinian tarafından 725 yılında kurulan bir manastırdan almış. aynı zamanda o bölgenin de adı olan bu manastırın bahçesinde de şerbetçioğlu bitkisi yetiştiriliyor. bu şerbetçioğlu bitkisi yine bahçeden çıkan özel kuyu suyu, üst fermentasyon yoluyla üretilen buğday maltı ve biraz da arpa maltıyla birleşince dünyanın en iyi birası ortaya çıkıyor. yine manastır dünyanın en eski bira imalathanesi ve halen de kullanılmaktaymış. 1040 yılından beri de bavyera’nın resmi bira üreticisi. sonradan manastırın tarım ve bira okulu bile olmuş. hatta dünyadaki bir çok ünlü bira markası weihenstephan mayasının türevlerini kullanıyormuş genelde.

    bavyera’da üretilen biraların hepsinde bulunan bir özellik de saflık tüzüğü diyebileceğimiz ‘’reinheitsgebot’’a uygunluk. bu biralarda hiçbir katkı maddesi kullanılamıyor.

    buğday biralarına genelde o yörede weissbier deniyor.

    gelelim içimine:

    efes olsun tuborg olsun ‘’bira budur!’’ sanılan o acı aromaya alışık yurdum insanına önce ilk yudumlarda ‘’bu ne ya’’ gelebilir. ama yudumladıkça ‘’böyle bir tat olamaz’’ a kadar gidilebiliyor.

    standart biranın alkol oranı % 4,5 iken weiherstephan’ın alkol oranı % 5,4. buna rağmen içimi yumuşak.

    içinde hiç meyve bulunmamasına rağmen hafiften muz, karanfil ve narenciye aromaları tadı geliyor. tadı yoğun. buğday maltından olsa gerek arada bisküvi tadı da geliyor. hatta eti burçak. ve bu aromalar öyle güzel dengelenmiş ki.

    rengi tortulu hafif bulanık mat açık sarı. hatta buğulu bardak görüntüsü bardakta değil de biranın içinde gibi.

    mutlaka denenmeli.
  2. aslında weihenstephaner olarak tescillenmiş bira markasıdır. hala üretimine devam edilen en eski bira markası olmakla beraber ismini almanya'da münih'in kuzeyinde bulunan bir şehir olan weihenstephandaki^:çok ilginç değil mi^ weihenstephan manastırı'ndan^:weihenstephan abbey^ alır.

    33'lük şişelerinden ziyade hünerlerinin ortaya çıktığı nokta fıçı biralarıdır. hele fıçının dibine denk gelirseniz^:ya da dibine kadar içerseniz^ bu biranın bulanıklaştıkça güzelleştiğini göreceksiniz ki kesinlikle görmeye değerdir. 2500 yıldır bu işi yapıyormuş adamlar, tabi ki en iyisini onlar yapacak.
    bozuk
  3. muhtemelen gerçek biranın lezzeti aşağı yukarı bunun gibi bir şey. ben de içemiyorum rahatlıkla, o ayrı. yıllarca efeslerle tuborglarla kandırdılar bizi, damak zevkimizin içine ettiler.
    kıvamı da tadı da epey yoğun. hatta bir şişe sonrası karnım doymuş gibi hissettiğimi hatırlıyorum. karakteri "abi içiyoz mu bu gece"den ziyade,akşam işten döndükten sonra dinlenirken içmek isteyeceğiniz keyif birası kesinlikle.
    türkiye'de carrefour ve migros'larda kolaylıkla bulabilirsiniz.
  4. içtiğim açık ara en lezzetli biradır. ki çok içerim.
  5. üretim tarihi 1040. 1516 yılında kabul edilen reinheitsgebot'a ^:alman bira yasası^ göre üretiliyor. 33'lük şişede satılıyor. büyük migros ve carrefour'larda bulunuyor.

    beşiktaş - united pub, taksim - james joyce irish pub, kadıköy - zeplin'de 50'liğini orjinal bardağında bulmak mümkün. içimi şahane.
  6. almanlarin neredeyse bin yillik gecmise sahip bugday birasi. icimi guzeldir.