• youreads puanı (6.50)


  1. Cinayet neden yanlıştır?

    Bu kanalı takip etmeye başladığımdan beri ateizm hakkında daha fazla düşünmeye başladım kaçınılmaz olarak. Hayır, evvelden de ateisttim ama bazı şeyleri düşünüp tartmış ve kararımı verip arkamda bırakmış ve daha fazla düşünce pratiğine ihtiyaç duymamıştım. Aynı zamanda bu konularla ilgili okumalarımın da sonuna geldiği anlamına geliyor. Fakat ne zaman bu kanalın yayınladığı videolardan birini izlersem kendimi tekrar günlerce düşünür buluyorum.

    Videoda konu ahlak ve tanrı gereksinimi. Eğer bir tanrı yoksa ahlak da olmaz argümanı tartışma konusu olmuş burada. Eğer tanrı yoksa her türlü suç işlenebilir. Ateistlere genel olarak "neden kafana sıkıp kurtulmuyorsun?" sorusunu yöneltmenin temel dayanağı da gene bu ahlak ve tanrı ilişkisi.

    Videomuzda eğer tanrı varsa cinayet yanlış değildir sonucuna varılıyor. Şöyle ki; her şey kader planında biliniyor ve yürütülüyor ve insan hiçbir şey yapamaz tanrı istemedikten sonra. (allah yaratmaya devam ediyor islam inancında da. biz diliyoruz ama yapan/yaratan allah). birini öldürmek ise tanrı tarafından biliyor ve -aslında- yapılıyor olduğuna göre yanlış değil. hatta bir iyilik çünkü onu bu acı verici ve geçici dünya yaşamından kurtarıyor ve çok sevdiği tanrı ve cennete erken yollamış oluyoruz. tanrının aynı zamanda ilk sırada gelen katil olduğuna da vurgu yapılıyor. madem ölümlerin hepsi onun tarafından -bazen bizzat- yapılıyor, demek en büyük katil tanrıdır.

    dinlerde ise bir çelişki var bu düşünce pratiğine göre. dinler cinayetin yanlış olduğunu söylüyor. peki neden? cinayet yanlış olduğu için yanlış yoksa tanrı öyle söylediği için mi yanlış? eğer yanlış olduğu için yanlış ise ahlak için tanrıya ihtiyaç duyulmadığı ortaya çıkıyor. eğer tanrı öyle söylediği için yanlış ise bu sefer ahlak tanrının iki dudağının arasındadır (benzetme) ve keyfidir. yani ahlak mutlak değil, tanrının keyfi kararlarına bağlıdır.

    tanrısız bir yaşam pratiğinde cinayet yanlıştır. temel iki nedeni var. birincisi cinayeti işleyen yegane hayatının tamamını veya büyük bir kısmını hapishanede geçirecek. birilerini öldürmeye hiçbir halde değmez. ikinci sebep öldürülen insanın yegane hayatına son verilmiş olacak. yok edilen şey de kaybedilen şey de fazla büyük. too big to loose. tanrısız yaşama pratiğine nereden bakarsanız bakın cinayet yanlıştır.
  2. (bkz: ateistlerin ahlak kurallarına uymasının saçma olması)

    bu gözler bunu da gördü. tanrı ile çelişerek tanrı çürütülüyor. "öldürmeyeceksin." anlamak zor mu gerçekten bunu? ilahi emir semavi dinlerde buyken çıkıp tanrı varsa cinayet yanlış değildir deniyor. kendi kader ve tanrı kavramlarından yola çıkarak sonuçlara ulaşıyorlar. sonra da diyor ki tanrı söylediği için mi cinayet yanlış. az önce tanrı varsa cinayet yanlış değildi ama. cinayet yanlış olduğu için yanlışsa tanrıya ahlak için ihtiyaç yoktur. ne yüzeysel usavurmalar bunlar. bakınızdaki tartışma konuyla ilgili elle tutulur öğeler içermektedir.

    bana mı öyle geliyor yoksa artık bu işler mantık süzgecinden geçmez mi oldu? neye sarılacağınızı şaşırmışsınız.