1. hüzünlü ve yağmurlu, aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni. filmleri şiirseldir. rüya gibidir. ah fei jing juen (1990), chung hing sam lam (1994), do lok tin si (1995) filmleri yeşil renkli ve ayrı bir yerde, chun gwong cha sit (1997), fa yeung nin wa (2000), 2046 (2004) ayrı bir yerdedir. my blueberry nights (2007) filmini sinemada izlemiştim ama aklımda bir şey kalmamış.

    a fei zheng chuan (vahşi günler. 1990 yapımı. "bu gece rüyanda beni göreceksin" ve sonrasında 16 nisan 1960'da 1 dakikalık arkadaşlık ile başlar. artık geri dönüş yoktur. yeşil renkli filmlerden. saat, yalan, seks, küpe, kadın, yalan, yağmur, seks, saat, dans, yağmur, telefon kulübesi her gördüğümde bir yerlerden neo ve trinity çıkacak diye bakındım.

    spoiler - spoiler


    "bir tür bacaksız kuş olduğunu duymuştum. uçabilir, sadece uçabilirmiş... yorulduğu zamansa rüzgarda uyurmuş. bu kuş sadece bir kez yere inebilirmiş o da öldüğü zaman."



    - konuşabilir miyiz?
    + sevgilin konusunda yardımcı olamam.
    - sadece sohbet etmek istiyorum.
    + hiç arkadaşın yok mu?
    - başkasının bilmesini istemiyorum.
    + peki ya ben?
    - eğer.. eğer birine söylemezsem korkarım çıldıracağım. iyi olurum sanmıştım. her zaman kendime "kimseye sorunlarını söyleme" "sıkı çalış" "eve git ve erken uyu" derim. eve gitmek istiyorum! ama evim macao'da. geceleri nasıl geçireceğimi bilmiyorum. uyuyamıyorum. geri dönmeyi istememiştim. kendi kendime geri dönmemeye söz vermiştim. tekrar gidersem kendimden nefret edeceğim. kendimden nefret etmek istemiyorum. lütfen bana yardım et.

    + böyle devam edemezsin.
    - bu geceyi atlatırsam iyi olacağım.
    + böyle diyerek kendini kandırıyorsun. geçen akşamı nasıl geçirdin? geçen akşamı atlaatmış olsaydın, bu gece burada olmazdın. kararını vermelisin. eğer gerçekten onsuz yaşayamıyorsan, neden gidip söylemiyorsun? eğer söylemeyeceksen, şu dakikadan itibaren onu hiç tanımamış gibi davran.
    - "şu dakikadan itibaren" deme!

    - hep bir dakikanın ne kadar hızlı geçtiğini düşünürüm. ama bazen uzun sürer. bir keresinde, bana saatini gösterdi ve o dakika yüzünden beni sonsuza dek hatırlayacağını söyledi. duyduğum en güzel şeydi bu. şimdi ne zaman saate baksam, kendime tam o dakikadan itibaren bu adamı unutmam gerektiğini söyleyeceğim.

    spoiler - spoiler

    *****

    chung hing sam lam (hong kong ekspresi. 1994 yapımı. dans, oyuncak uçak, california dreamin (the mamas and the papas), dreams (faye wong), evle ve eşyalarla yapılan sohbetler...)

    spoiler - spoiler

    "her gün birçok insanın yanından geçeriz. hiçbir zaman tanışmayacağımız veya yakın arkadaş olabileceğimiz insanların." zaman, yeşil renkler, saat, yeşillikler, elleriyle yemek yiyen hintliler, toz, içki, seks, yağmur, koşmak... "hepimizin bazen kalbi kırılır. benim kalbim kırılınca koşuya çıkarım. koşunca vücut sıvı kaybeder böylece gözyaşına sıvı kalmaz. ben ağlayamam."



    "ne zaman bu kadar tedbirli olduğumu bilmiyorum. pardesü giydiğimde güneş gözlüğü de takarım. yağmur mu yağacağı güneş mi açacağı belli olmaz."



    - 1 mayıs son kullanma tarihli ananasınız var mı?
    + bugünün tarihini biliyor musun?
    - 30 nisan
    + doğru. tarihi geçmiş ürün sattığımızı mı sanıyorsun?
    - ama 1 mayıs'a daha 2 saat var.
    + kimse almaz onu. git taze bir tane al.
    - sizin gibiler hep eskisini at yenisini al diyor. anansın kutuya nasıl girdiğini biliyor musun? meyve olgunlaşır, toplanır, dilimlenir, siz öylece atıyorsunuz! ananas ne hisseder sence?
    + dostum, ben sadece burada çalışıyorum. ananasın hisleri kimin umrunda? ya benim hislerim ne olacak? bütün gün mal taşıyıp duruyorum. keşke hiç son kullanma tarihi olmasa! bu kadar çalışmam gerekmezdi! günü geçmiş mi istiyorsun? buyur, bizden olsun.

    - ne zaman her şeyin son kullanma tarihi olmaya başladı? kılıçbalığının, et sosunun, plastik poşetin bile son kullanma tarihi var. bu dünyada, son kullanma tarihi olmayan bir şey var mı?
    (yoldan çöp toplayan bir adam geçer) kılıçbalığı ister misin?
    + (alır tarihine bakar) tarihi geçmiş. istemem.
    - istemez misin?



    "aslında birini tanımanın hiçbir anlamı yoktur. insanlar değişir. insan bugün ananas sever ama yarın başka bir şey sevebilir."



    "keşke hatıralar kutulansaydı. umarım o kutunun son kullanma tarihi olmaz. olursa da umarım 10 bin yıl sonra olur."



    "musluğu açık mı unuttum yoksa daire mi çok sulugöz olmaya başladı? hep bir gün atlatacağını düşünüyordum. bu kadar ağlayacağını hiç beklememiştim. insanlar ağladığında onlara mendil verirsin. ama daireler ağladığında epey paspaslamak gerekir." havludan damlayan yaşlara bakıp "ağladığını görmek çok rahatlatıcıydı. dışarıdan farklı görünebilir ama kendine karşı dürüst. çok duygusal bir havlu."

    spoiler - spoiler

    *****

    do lok tin si (düşkün melekler 1995 yapımı filmi. akılda kalan sahneleri de olan iyi film.)

    spoiler

    mastürbasyon sahnesi, sarışını dövme sahnesi, omuzunda ağlama sahnesi, ketçapla ölme sahnesi...

    spoiler

    chun gwong cha sit (mutlu beraberlik. 1997 yapımı. bazen siyah beyaz, bazen renkli, hayat gibi. iki erkeğin yaşadığı aşk üzerine yapılmış çok güzel film... arjantin, tango, hong kong, iguazu şelaleleri...

    faa yeung nin wa (2000 yapımı. aşk zamanı dokunmadan yaşanmış aşkın en güzel filmi... "biz onlar gibi olmayacağız."

    2046 (2004 yapımı)

    spoiler - spoiler

    "2046'ya giden her yolcunun amacı aynıdır. kaybolan hatıralarını yakalamak ister. çünkü 2046'da hiçbir şey değişmez. gerçekten hiç kimse bunun doğruluğunu bilmez. çünkü şimdiye kadar hiç kimse geri dönmedi. benim dışımda."

    "ne zaman birisi 2046'dan neden ayrıldığımı sorsa onlara anlaşılmaz cevaplar verirdim. önceleri insanların paylaşmak istemedikleri sırları olduğunda bir dağa tırmanırlardı. bir ağaç bulup, onda bir delik açarlardı. ve sırrı bu deliğe fısıldarlardı. sonra bu deliği çamurla kapatırlardı. böylece hiç kimse onu bulamazdı. bir defasında birine aşık olmuştum. o, bir süre sonra kayboldu. 2046'ya gittim. beni orada bekliyor olabileceğini düşünmüştüm. ama onu bulamadım. beni sevip sevmediğini düşünmeden duramıyorum. ama onu asla bulamadım. belki de onun cevabı bir sır gibiydi... hiç kimse bilemezdi."

    "bütün hatıralar gözyaşlarının izleridir."

    "yavaş yavaş kendimden şüphe etmeye başladım. cevap vermemesinin sebebi çok basitti. tepkileri yavaşlamıştı. beni sevmemesi de mümkündü. sonunda anladım. bazı şeyler kontrol edilemez. bana kalan tek şey pes etmekti."

    "bir gün kendi geçmişinden kaçabilirsen gel beni bul."