• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
Yazar albert camus
yabancı - albert camus
konusu çok basittir. öyküdeki her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter. cezayir’de, bir rastlantı sonucu, bir arap’ı öldüren orta sınıftan bir fransız, mersault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci kayıtsız biçimde izler. diğer kişilerin adı anılsa da, roman kahramanının adını bile öğrenemeyiz (burada kafka etkisinden söz edilebilir). camus’nün yabancısının yabancılaşmasını kendi ağzından şöyle aktarabiliriz; ‘yani bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu (...) iyi düşününce söylenecek bir şeyim olmadığını anlamaktaydım. kendi kendimi seyrediyormuş gibi bir hisse kapıldım.’ kitapta, meursault'un topluma, kendine, ölümü bile kabul edebilecek kadar hayata , kısacası tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.


  1. gizeh
  2. albert camus'nün varoluşu sorgulatan eseri. kafka'nın dönüşüm'ünü ve dostoyevski'nin öteki'sini bu eserle birlikte okumak apayrı bir keyif verir. ayrıca zeki demirkubuz'un bu eserden esinlenip yazdığı ve yönettiği bir film de vardır: yazgı.
    ae
  3. aslında her sosyopatın başından geçebilecek bir hikayeyi anlatıyor. onlarca çarpıcı kitap arasından bunu nasıl favori yapıyorsunuz anlamıyorum.
  4. dönüşüm gibi beni iten bir eser. düşünmeye, sorgulamaya sevketmesini ayrı bir yere koyalım. böyle konuların bu şekilde ele alınmasına karşıyım fikir olarak. elbette ben camus, kafka değilim, entelektüel birikimi iyi seviyelerde olan biri de değilim kendi düşünceme göre. ancak bu kitabın konusunun rezalet bir şekilde ele alındığı fikrinden vazgeçebileceğimi zannetmiyorum.
  5. !---- spoiler ----!

    ne kadar umursamaz ve her şeyden vazgeçmiş olsa da insan ölüm saati yaklaştıkça korku ve telaşına engel olamıyor.

    !---- spoiler ----!
  6. günümüzde yazılsa ve yazar adı değiştirilse bu kadar ilgi görür müydü acaba dediğim kitaplardan birisidir?
    tabii ki görmez.
  7. !---- spoiler ----!

    asıl önemli olan şey, bir kaçma olanağı, amansız törenin dışına sıçrayış, alabildiğine umut olanakları veren çılgınca bir koşuştu. tabi, umut, bir yolun dönemecinde, var hızla koşarken birden yetişen bir kurşunla yere serilivermekti.

    !---- spoiler ----!
    abi
  8. edebiyat tarihinin en vurucu başlangıç cümlelerinden biriyle başlar yabancı.

    "bugün annem öldü. ya da dün bilmiyorum."
  9. dünya savaşlarıyla yaşanmış bir hayatın sonucu olduğunu düşündüğüm, dönem insanının en başta ölüme ve diğer dünyevi olaylara karşı hissizleşmesini anlatan romandır. bugün tekrar yazılmasına gerek olmayıp, bireylerde sıkça gözlemlenebilen boşvermişliklerin uç örneklerini verir kitabında camus.