1. yahudiler

    kur-an'ı kerim'de ben-i israil olarak geçen; hz. ibrahim ile oğulları ishak ve yakub'un soyundan gelen kavim.

    allah'ın kuran'da, ''sizi diğre kavimlere üstün kıldım ve en büyük serveti verdim'' dediği, daha sonraları ise bencillikleri, peygamberlerini öldürmeleri ve sürekli olarak kibirlenmeleri yüzünden tekrar alçalttığını söylediği fakat buna rağmen dünya yaşantısında en büyük servetleri ellerinden almadığı, tahminen 18 milyon nüfsusu olan bir halk.

    islam münevverlerine göre ''en büyük servet'' tabiri zeka olarak anlatılmıştır. zira aklı olan herkesin eşit oranda zekasını kullanabilmesi mümkün değildir. bunun sebepleri dinsel ögeler içerdiği için fazla ayrıntısına girmeyeceğim.

    berberiler, ruslar, habeşler ve israiloğulları bu halkların genelini oluştururlar. fakat ilhk tanah tefsircisi ve en büyük din alimleri kabul ettikleri ibn-i meymun'un endülüs'ten mısır'a, daha sonraları ise kenan ülkesine gittiği varsayılır. bu da hz. musa'dan 3000 yıl sonrasıdır tahminen. tevrat hz. musa'ya verilmiştir. hz. musa ölmesine yakın kendi yerine bakmak üzere mezarı anadolukavağı-yuşa tepesi'nde bulunan yuşa'yı tayin etmiştir. esas tevrat tabletlerinin içine kondukları (kutsal ahit sandığı) ise bugün harıl harıl kudus'ün dibini kazan israil tarafından, babil kralı nabukadnezar'ın yıktığı devasa süleyman tapınağının bir yerlerinde olabilme nedenidir.

    süleyman tapınağını; babası olan, aynı zmanda da zebur verilen hz. davud'un oğlu, tüm dünyaya hükmeden, gelmiş geçmiş en büyük zenginliği ve saltanatı süren, tevrat'ta yerden yere vurulan hz. süleyman yaptırmıştır. bugünkü ağlama duvarı dedikleri yer bu muhteşem tapınağın son kalan kısmıdır. 13 yaşına gelen her erkek ve kız çocuğu burada ilk kez tevrat okumakla mükelleftir.

    devlet yönetiminde sonradan yahudi olan ve afrikalılarla beraber rusların da söz sahibi olamayacakları bir anlayış söz konusudur. hatta buna ispanya göçmeni olan seferad yahudileri de dahildir. mutlaka aşkenaz; yani nazi soykırımına uğramış bir aileden gelmiş olma şartı aranır.

    etli ve sütlü gıdalar aynı anda tüketilmez. birisini yedikten sonra diğerini yiyebilmek için 7 saat geçmesi gereklidir.

    cumartesi sebt günüdür. cuma öğleden sonra işi bırakırlar ve ertesi günü akşam 5-6 ya kadar çalışmazlar. bu arada elektrik veya herhangi bir teknolojik ürün kullanmaları yasaklanmıştır. onlar da cuma günüden ışıkları yanık bırakarak çözüm (!) üretmişlerdir.

    hayızlı bir kadına dokunmak, erkeği de pis yapar. erkek mutlaka yıkanmalı ve elbiselerini değiştirmelidir. yoksa kirli sayılır.

    bayraklarındaki iki yatay çizgi, vaadedilmiş topraklar olan dicle ve fırat nehrini sembolize eder. yıldız ise hz. davud'un mührüdür; yani davud yıldızı. davud onlar için kral; müslümanlar için peygamberdir.

    adolf hitler döneminde yahudiler; gözleri çukur, burunları 6 şeklinde ve kepçe kulaklı olarak ders kitaplarında çocuklara okutulmuştur. devlet kurdukları 1948'e kadar dünya genelinde çingenelerle aynı muameleyi görmüşlerdir. ticari zeka ve zenginlikleri, 17. yy fransa'sında bir dilenciden daha üstün sayılmalarına yetmemiştir.

    eklemeler gelecektir. zira kafamda bir taslak oluşturamadığım için genel manada anlam kaymaları olmuş olabilir. bana bu temel bilgileri veren eli, günay ve erkut'a da teşekkür ederim şahsınızda.
  2. sanıldığı ya da uzunca bir süre benim sandığım gibi tek bir kutsal kitapları yoktur. tevrat sadece, hristiyanlar' in eski ahit dediği tanah' in ilk beş bölümüdür.

    kutsal kitaplarınin tamami türkçe olarak izmir cemaatinin internet sitesinde yakın zamana kadar vardı. bu yaziyi yazarken linkini eklemek için farklı anahtar kelimelerle aradım, taradim ama bulamadım. sanırım kaldırmışlar.
  3. 13 büyük aileye sahip olan, bütün dünyayı seks partileri yaparak yöneten topluluk.

    amerikan başkanının oval ofise çıkmadan önce hepsini kelinden bir kere öpmek zorunda olduğu söylenir. ayrıca birçok karanlık olaylarda parmakları vardır. mesela bir ortadoğu ülkesinde (bkz: türkiye) %0,05 oy alan yüce lider muhsin yazıcıoğlu'nu kendilerine rakip görerek öldürttükleri, bizim arka sokaktaki bakkal amcayı tehdit ederek dükkanın yerine sinangog yaptırdıkları söylenir. acayip tehlikelilerdir. sokakta görülürse hemen en yakın cami veya ülkü ocağına sığınılmalıdır. bu mekanlardan korktukları bilinmektedir.
  4. "et ürünleri tüketirler,
    süt ürünleri tüketirler,
    ancak ikisini aynı anda tüketmezler"
    24 kitchen.
    bu durum incil'de keçi sütü içinde yavrusunun etinin pişmeyeceği şeklinde bir açıklama ile gerekçe gösterilse de asıl gerçek şu olabilir; kırmızı et'in içindeki demir'in süt ürünleri ile absorbe olması. hal böyle iken et döner ile ayran birlikte tüketildiğinde et'in demirinden yeteri kadar faydalanamıyoruz. ancak günümüzde garsonların "ayran kola ne vereyim abime" durumunda kola'nın zararı zaten sayfalar dolusu olacağı için demir'den bir miktar feragat etme makul olarak kabul edilebilir.
  5. fenotip sınıflandırmasında genellikle assyroid veya assyrid olarak tasnif edilirler. assyroid fenotipi armenoid ve arabid fenotiplerinin bir karışımıdır. en göze çarpan özelliklerinden birisi kancalı burun ve alın-çene negatifliğidir.
    islam alimlerinin açıklamalarına göre zeka olayında en gifted millettir.
    yüzyıllar boyunca devletsiz bir millet olmalarından mütevellit zanaat olayında aşmış millettir.

    musevilik ile yahudiliği karıştırmayınız. museviler bir dini topluluktur tıpkı müslümanlar gibi yahudiler ise türk gibi bir millettir.
  6. ilk tek tanrılı dinlerden birine sahip topluluk.
    aslında yahudilik, musevilik demektir.
    doğuştan yahudi olan veyahut sonradan bu dini(musevilik) benimseyen herkese yahudi denilir ama yine ''aslında'' yahudilik doğuştan gelen bir şeydir, hatta babanız bile değil, anneniz yahudiyse yahudisinizdir.
    din ve ırk bağımsızdır. ama böyle aynıymış gibi bilinmesi de çok normaldir. yani bir nevi bugün ''türkiye'de doğan bir türk, müslümandır'' demek gibi oluyor.
    dinini aile kültürü, coğrafya belirliyor.

    musevilik dinine sahipseniz kutsal kitabınız tanahtır. hristiyanların eski ahiti ile nerdeyse aynıdır. (bkz: fenike)

    bir de talmud vardır ki yahudilerin efsaneleri,gelenekleri,törenleri vs yer alan dini metinleridir.

    böylesine karmaşık bir topluluk yok bence dünya2da.