• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
Yazar sevim burak
yanık saraylar - sevim burak
sevim burak'ın ilk kitabı yanık saraylar, 1965'te yayımlandığında yarattığı tartışmalar ve çektiği ilgiyle yılın edebiyat olayı sayıldı; türk öykücülüğündeki modern yönelişler içinde ayrı bir yeri olduğu kabul edildi.

azınlıkların, müzmin yalnızların, umutsuzların, bir köşede ölmeye çekilenlerin dünyalarını anlattığı bu kitabında da "düşüne düşüne hayatının en hurda ayrımlarına kadar indi."

sevim burak, edebiyatında her zaman hayat üstüne derinlemesine düşündü, tek tek bireylerin dertlerini içeren ortak çerçeveler çizdi ve yaşamanın dehşeti üstüne odaklandı.


  1. bu kitap hayatımıza tam 50 yıl önce girdi. ilk baskısı 1965 yılında yapılan yanık saraylar ironik, dikenli, tuhaf, eleştirel ve çokkatmanlı hikâyeleriyle edebiyat dünyamıza katıldı. sıradışı bir yazar olarak sevim burak, o dönemde hak ettiği ve beklediği ilgiyi göremedi. “kapalı ve alışılmadık” bir biçimsel üsluba sahip bir yazar olarak nitelendi.

    selim ileri’nin deyişiyle, “palavralar edebiyatından bazan sevim burak gibi olağanüstü yazarlar da geçip gidiyor...”
  2. bir çırpıda okunuveren karanlık, karamsar bir öykü kitabı. sevim burak’ın ilk eseri. bu kısacık kitaptan o kadar çok övgüyle bahsedildiğine şahit oldum ki okumasam ayıp olurdu.

    oldukça deneysel, sembolik bir dille yazılmış kısa öykülerden oluşan kitabın okuması kolay, sindirmesi zor. birçok insanın favori öykü kitabı olmasına şaşırsam da zaman ayırmaya değer fikrindeydi elbette.