1. geleceğin teknolojisi.

    bu teknoloji biz farketmeden hayatımıza öyle bir girdi ki, ruhumuz duymadı. zira yapay zeka teknolojisi 1950'lerde geliştirilmeye başlanmış ve temelleri atılmış bir teknoloji.

    google, facebook, twitter, netflix, microsoft, yahoo gibi dev yazılım ve sosyal medya servislerinin tamamının, toplamda türkiye'nin eğitime ayırdığı kadar bütçeye sahip yapay zeka laboratuvarları var.

    peki ne yapıyorlar?

    şöyle düşünün. google'a youreads yazdınız, girdiniz ve fyodor mihailoviç dostoyevski başlığını okudunuz. sonra çıkıp facebook'a girdiniz. o da ne? yan tarafta dostoyevski'nin resmi facebook sayfasının linki çıktı. bir de altında bir yayın evinin kitap reklamı. reklamı görmezden gelip dostoyevski'yi beğendiniz. sonra yanda bu sefer franz kafka linki çıktı. e bunlar tesadüf mü? değil.

    hepimiz kocaman bir veri işleme algoritmasının parçasıyız. trenin lokomotifi de google ve facebook. deli gibi takip ediliyoruz. bir yönden iyi bir yönden korkunç. iyi yanı, bir şeyi aradığımızda google'ın ne aradığımızı bizden iyi biliyor olması. kötü yanı da izlenme, takip edilme hissi. google'da girdiğiniz her site belli şekillerde saklanıyor ve işleniyor.

    diyelim ki dostoyevski araması yapan 1000 kişi içinde 700 kişi kafka araması yaptı. bunun istatistaği saklanıyor. reklamlarınız bu aramalara göre size gösteriliyor. internette daha çok şeye bakmanız için her şey önünüze seriliyor.

    facebook'ta da benzer bir sistem var. login with facebook dediğiniz her site facebook'a öyle ya da böyle bilgi yolluyor. bir gün beğendiğiniz kedili video yüzünden yarın yan tarafta aynı kedili videoyu beğenenlerin beğendiği bir videoyu görme olasılığınız fazla.

    bundan başka olaylar da var tabiki:
    (bkz: ibm deep blue)
    (bkz: boston dynamics)
    (bkz: sanal evrim simulasyonu) (dolu başlık)