1. düşünen bilgisayarlara verilen isim. fikir babası alan turing adındaki dahi matematikçidir. turing ikinci dünya savaşı sırasında alman şifreleme cihazı enigma'nın şifrelerinin kırılmasının insan yeteneklerini aştığını ve onunla baş edecek bir makine icat etmek gerektiğini söyleyerek modern anlamda ilk bilgisayarı icat etmiştir. onun yapay zeka ile ile ilgili yaptığı pek şey olmasa da makalelerinde bu konudan bahsederek ahlaki tartışmaları başlatmış, bir bilgisayara yapay zeka, düşünen bilgisayar diyebilmek için gerekli ilk sınav olan Turing testini ortaya atmıştır.

    konunun tarihi ve günümüzdeki durumunu öğrenmek için bilim kazanı'nın şu programını (podcast) dinlemenizi tavsiye ederim.

    yapay zeka şu an bir çok şekilde hayatımızda yer almaktadır. bilgisayarda bizde habersiz arka planda çalışan bir çok uygulama, cep telefonlarının sesli asistanları (siri, cortana, google now), ibm watson adındaki bilgisayar, trafik düzenleme yazılımları, hatta oyuncaklar diyerek uzar gider bu yazılım. geçtiğimiz gün kendi bilincinin farkında olan bir robot dahi icat edildi. otonom araçlar da yapay zekanın güzel birer örnekleri olup tesla marka araçlar halihazırda bu yetenekle yollarda bulunmaktadır.
  2. Yapay zeka ve Büyük veri ilişkisi, yapay zeka örnekleri ve insanlığın geleceği hakkında şöyle bir yazı karaladım link