1. ... bu yaşa gelmişsinizdir, hâlâ bir şeyler bekler, sürpriz bir şey olacak sanırsınız.

    kambur - şule gürbüz
  2. başka insanlar. benim için tek ve en büyük neden. insanların benim sayemde mutlu olması, gülümsemesi yaşama sevincimi tavan yaptırtıyor. ama o mutlu ettmeye, üzmemeye çalıştığım insanlar da ^:.^yha abi, seni çok kulanırlar biraz uyanık ol. insanları fazla düşünme.^:.^ demekten de çekinmiyorlar sağ olsunlar.
  3. annem. ondan önce ölürsem çok üzülür o. yaşayamaz üzüntüsünden. önce o sonra ben
  4. bir gün karşına o çıkacak umudunun içinde hep olmasıdır bu sebep. o kim bilmiyorsun, belki hiç çıkmayacak karşına. o olmadan ölüp gideceksin. yahut sen birisi için o sun. düşünsene birinin bütün yaşama umudu sensin. sen yaşamazsan hiç tanımadığın ama seninle tanışmak uğruna yaşayan bir insanın umutlarını çalmış olursun. o ölene dek anlayamaz bunu lakin, anlayamamış olması da yaptığın terbiyesizliği kabul edilebilir kılmaz. umut ol ki umudun olsun. sev ki sevil diye devam eder gider. bahar geldi bak. çık tomurcuk açan çiçeklere bir bak.
  5. insan olmak
  6. basligi gounce, zaten simdiye kadar sorguladigim bir sey oldugu icin hakkinda zorlanmadan yazabilecegimi dusunuyorum. gerci oyle uzunca yazacak bir sey de yok. bazi zamanlar kisa sureligine de olsa kendimi detaylarda kaybedip, belli seylerle ugrasinca sanki yasamaya deger bazi sebepler bulmus gibi hissediyorum. sonra tum bu ugraslarin aslinda o surekli otelemeye calisip, girdabindan kurtulmaya calistigim anlamsizligi az da olsa unutma cabasi oldugunu farkedince, hersey birden siradan ve gereksiz geliyor. bundan olsa gerek, herhangi bir sebep bu dayanilmasi pekte kolay olmayan hayati yasanir kilmaya yetmeyecek gibi. boyle dusunen insana, ne demeye yasiyorsun diye sorarlar haliyle. ki bence guzel soru. ama her soruya da cevap vermek gibi bi derdi de olmamali insanin.

    bir sebep, binbir sebep,
    var biraz da sen sebeplen.
  7. yemin ediyorum merak. ama geleceğe dair bir merak değil, içinde sıkıştığım şimdiye dair bir merak. bir de tuhaflık hissi.
  8. ıspanak gibi bir yemeğin olması,
    salatalık ve maydanoz kokusu,
    uyumak,

    bir de, herhangi bir gün varlığın gerçek özünü anlama ihtimali. gerçi ölmek için de güzel bir sebeptir bu.