• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.33)
yatak odasında felsefe - marquis de sade
tüm bildiklerinizi unutun!

"büyük fikirler yüzünden ahlakı bozulacak kişiye yazıklar olsun! felsefi düşünceler içinden yalnızca kötü olanları çekip almayı bilen, ahlakı her şeyle bozulan bu kişilere yazıklar olsun! bunların ahlakının seneca ya da charron okuyarak da bozulmadığını kim ileri sürebilir? ben asla onlara hitap etmiyorum!"


  1. "bir kadına kefil olmak imkansızdır, on yıl boyunca aklı başında davranmış olan biri bile günün birinde baştan çıkabilir."
  2. "hayal gücü, ancak aklımız önyargılardan tamamen kurtulmuşsa işe yarar: tek bir önyargı bile onu yok etmeye yeter. aklımızın bu kaprisli bölümü öyle şehvetlidir ki hiçbir şey onu dizginleyemez; karşısına çıkarılan tüm engelleri parçaladıkça en büyük zaferi, en seçkin zevkleri tadar; hayal gücü düzenin düşmanıdır, düzensizliği ve suçun renklerini taşıyan her şeye tapar."
  3. Aklıma hep bu videoyu getiren kitap. En çok okunan sade kitabı olabilir. Kabul edelim adı çok çekici. Müthiş bir gücü olan kitap bu arada. Sade ahlak çatlakları oluşturmakta, o çatlaklardan sızmakta usta biri. Tarihsel önemi çok büyük. Herkes okumalı bana kalırsa. Tüm vahşetiyle darbe indirmiştir soyluluğa, ahlaka.
    sezgi
  4. "en pis olan, en aşağılık olan ve en yasak olan ne varsa, insanın ruhunu en iyi onlar çeler, en iyi kızıştıran onlardır...
    her zaman için en tatlı zevklerle boşalmamızı bunlar sağlar."