1. öğrenci ve bekar giller için hayat kurtaran tariflerdir efenim. makarna sosları üzerine doçentliğini yapmış şahsım yeni arayışlar içinde olmak ile beraber hamur işlerine de bir hayli merak sarmıştır. var ise tarifi kolay, sen bu işin içinden çıkarsın mrbigo diyebileceğiniz tarifler beni yeşillendirin. başlangıç olarak basit tarifler ile başlar zeminimi hazırlarım, sonra kendimi geliştirdikçe geliştiririm, gözlemeye kadar yolu var sözlük.

    evet bekar olmak çok zor, bir de üstüne sakar bir insansınız mutfak sizler için oldukça tehlikeli bir ortam. ancak pes etmek yok. mide krampları geçirene kadar ; donmuş pizza, çin yemekleri ve fast food ürünleri yediğimiz günleri hatırlayın. mide ülseri olduğunuz mide suyunuzun ağzınıza geldiği anları hatırlayın. devam dostlar, biz neden karnıyarık, yaprak sarma, imambayıldı yapamayalım? başarabiliriz...

    teknoloji de artık bizim yanımızda, web sektörü çok gelişti ve aklımızın alamayacağı kadar yemek tarifleri sitesi var. orada en ince ayrıntısına kadar yapılışı, malzemeleri falan verilmiş. yani emeğimizin karşılığını almamız için bütün fırsatlar mevcut sözlük.

    aslında çoğu yemek tarifi sitesi başarılı, aralarında sıkıntılı site sayısı az. ancak benim genel olarak kullandığım şu yemek tarifleri sitesi.
  2. içgüdü denilen şeyin atom altı parçacıkların davranış biçimi olduğunu düşündüğüm için, yemek yapan kişinin hissetmeye çalışması iyi tarifler çıkarır görüşündeyim. ihlas derler uhuvet derler anne eli derler buna. tabi ahlaki ya da dini olmak zorunda degil yemeğin başında iken bu hisler herkese geliyor zaten. gönlünüzden geçen en iyi tariftir bence.

    alelade yaparsanız en iyi tarif bile bir şeye benzemeyebilir.
    abi
  3. yemek ile ilgili hiç bir zaman sorunum olmadı. yani ne pişirsem, nasıl yapsam gibi kapsamlı düşünmedim ama tabi kötü tarafı aldığım kiloları nasıl vereceğim şeklinde oluyor. orası ayrı bir konu.

    yemek tarifi paylaşmaya çalışıyorum burada elimden geldiğince ve ölçü kullanmayı pek beceremiyorum. daha çok küçük yaşta tv programlarında yemek programları izlerken orada verilen ölçüleri kendime uydururdum ve nasıl bir merak-yetenek..vs artık adı her neyse, hiç bir zaman düzenli bir yemek defteri tutmadım. gözlem ve işin mantığını anlama çok önemli. hala yapamadığım şeyler de vardır muhakkak. öğrenci evinde de,yurtta kaldığım dönemde de hiç zorluk çekmedik. -dik, çünkü kendimle birlikte çevremi de doyuran biriydim.

    yurtta kaldığımız zamanlarda yasak olmasına rağmen valizlerin içinde tüp ve araç gereçleri sokarak pırasadan, dolmaya, patates kavurmasından, çiğ köfteye kadar zengin bir yelpazede yemek çeşitliliğine sahiptik. pazar alış verişine çıkar, yine valizler yardımıyla içeri sokardık. bazen o kadar zengin olmazdık. yurt işte, her an her şeyi bulmak mümkün değil. ince bulguru ıslatıp turşu suyu ile tatlandırıp yediğimiz de oldu, su ısıtıcısının içinde makarna yaptığımızda.. bu sizin hayal gücünüzle de doğru orantılı. pratik olmak ve mutfaktaki ürünleri iyi kullanmak gerekiyor aslında. malzemeye göre mi bir yemek çıkacak yoksa elde olanlarla ne yapabiliriz mi?

    zaman zaman başvurduğum siteler var; takip ettiğim ünlü olmuş aşçılar. oktay usta sanıyorum bir dönemin fenomeni olmuş adamdır fakat son yaşananlardan sonra sesi soluğu çıkmıyor. elde avuçta ne varsa yeni bir şeyler çıkarmayı bilirdi adam. bunun dışında arda türkmen' in kendine has bir üslubu vardır. çok ekranlarda olmasa da bir rafet usta (ince), ki o türkiye' yi uluslararası alanlarda temsil eden biridir, gerçekten bu işin hakkını verecek tariflere sahiptir. emel başdoğan' dan çok şey öğrendim yemek tarifleri adına. şimdilerde kendine ait iki yeri olsa da pasta ve türevlerine dair, o her türlü yemekte çok başarılı biriydi.

    site olarak nefis yemek tarifleri oldukça başarılıdır yine. tarif çeşitliliği ve denenmişliği çok fazladır. bir ara bir yer daha keşfetmiştim. epey oluyor; malum bu alana meraklı olunca insan pek çok bilgiye aç.. işte o zamanlarda cahide sultan'ı keşfetmiştim. ciddi güzel tarif verir lakin; kadın o kadar cahil ki.. başka bir başlıkta değinmek istiyorum aslında, adına açılmış, yoksa olayın yemek boyutundan fırlarız. tarif dışında yobazlıkları ve takipçilerini deli saçması şeylere yönlendirmesiyle nam salmıştır. tabi bunu bildiğimden beri de hiç bir tarifine yaklaşmıyorum ama sitelerden bahsetmişken aklıma geldi.
  4. oktay usta ve emine bedercilerin tarifleridir. malum youreads yemek sitesi olma yolunda ilerliyor. sitenin adı youreads mutfağı olarak değişsin. meta sözlükçülerinden katılım bekliyorum. efenimmmm önce erkek olarak mutfağa dalış yapıyoruz.


    1- domatesli biberli yumurta
    büyükçe bir tavaya yağ domates ve biber koyup bir sigara yakıyoruz.sigaranın külü yere düşmek üzereyse yumurtaları eklemenin zamanı gelmiş
    demektir.>yumurtaları kırıp sigaramızı bitiriyoruz. pişmiştir herhalde ocağın, altını kapatıyoruz.

    2-biberli domatesli yumurta
    her gün domatesli biberli yumurta yemekten sıkıldığımızda yapabileceğimiz bu enfes yemek tıpkı biberli yumurtalı domates gibi pişiriliyor.
    3-makarna
    bir tencere dolusu sıcak suya makarna poşetini boşaltıp maç izlemeye başlıyoruz. ilk yarının ortalarına doğru kalkıp altını kapatıyoruz.tencerenin içinden seçtiğimiz makarnayı fayansa fırlatıyoruz.yapışırsa pişmiş demektir. devre arasında hala içinde su kaldıysa tencerenin kapağını kapatıp lavabodaki en kirli tabağın üzerine doğru döküyoruz.. (o zaman hem tabak temizleniyor hem de makarnalar çatalla yenebiliyor) üzerine ketçap sıkıp yiyiyoruz. not: fayansa fırlattığınız makarnayı bi ara oradan alın.sayıca fazlalaştıklarında bazen hangisini firlattığınız karışıyooo.
    4- tuzlu makarna
    yapılışı aynı makarnaya benziyor. tek farkı bu kez makarnaları suya atmadan önce tuz koymayı akıl ediyoruz .. öyle daha güzel oluyor.
    5-pilav
    pilav aslında basit bir yemek değil. aranan kriterler var. tuzlu yumuşak ve tane tane olması gerekiyor. sonuncusu kolay. pirinçleri tek tek pişirdiğinizde tane tane oluyorlar ama uzun sürüyor. maharet hepsini bir arada pişirebilmekte; ama çok da sorun etmeyin. nasıl olsa içine yoğurt koyup bulamaç haline getirdiğimizde hepsi birbirine yapışıyor. kısaca yağ koyup üzerine pirinç ekliyorsunuz. sonra da su ve tuz koyup pişiriyorsunuz..hem bunu süzmeye de gerek yok.
    6-patates kızartması

    en kolay islerden biri. patatesleri soyup parmak gibi kesiyorsunuz ve kızgın yağa atıyorsunuz. tek yapmanız gereken altını zamanında kapatmanız.yoksa tencere alev alabiliyor. bu yüzden sadece tv'de pembe dizi varken yapın.bir de diğer yemeklerin aksine bunu tencereden yiyemiyoruz. mutlaka tabağa koymak gerekiyor. onun dışında çok kolay.

    *orta zorluktaki yemekler
    hazır pizza
    pizza mızı fırınımıza atıp pişmesini bekliyoruz daha sonra fırından çıkarıp yanık yerlerini bıçakla kazıyoruz. dikkat edilmesi gereken tek şey kazırken üzerindeki malzemeleri mutfak tezgahına yapıştırmamak.

    hazır köfte
    bu da nispeten zor bir yemek. bir miktar sıvı yağı teflon tavaya koyupköfteleri içine diziyoruz. köfteler tavayla aynı renk olmadan altını kapatmak gerekiyor. o yüzden başında beklemek lazım.

    *zor yemekler
    konserve türlü
    bir miktar yağ ve salçayı tencereye koyup konservenin içindekileri döküp üzerine su koyuyoruz. pişmesi çok uzun sürüyor. o sebeple başında beklemiyoruz. gidip tv izliyoruz. her seferinde yandıkları için henüz tadına bakamadım ama konservenin üzerindeki resme bakılırsa güzel bi şeyebenziyor.
    tavuk
    yapılışı makarna gibi. sıcak suyun içine atıyoruz arada pişip pişmediğine bakmak için hayvanın kaba etine çatal saplıyoruz. bu yemek piştikten bir iki gün sonra üzeri jelibon gibi oluyor. bu yüzden pişirirken isteğe bağlı olarak bolca toz şeker eklenebilir.

    ultra zor yemekler
    kıymalı bamya
    konserve türlüye benziyor ama içine daha önceden kavrulmuş kıyma konulmalı.kıyma kavurmak çok zor ve zahmetli bir is. bu yüzden makarna pişirmeyi öneriyorum.

    *püf noktalar
    *yemekleri daima tencerenin içinden yiyin. böylelikle tabak kirletmemiş olursunuz.

    *çorba çukur tabakta olur. sulu yemek çukur tabakta olur. ne var ki bunda.bunu yazsam ne yazmasam ne. hangi alık bilmek ki bunu. hayret bi şey. ben bile biliyorum


    *asla sade pilav yapmayın. domatesli pilav yaptığınızda altını tuttursanız bile renginden anlaşılmaz.

    *mutlaka soğanlı bir yemek yapacaksanız asla soğana dokunmayın.özellikle rendelediğinizde elleriniz çok kötü kokuyor. bunun yerine soğana ekmek tahtasıyla beş altı kez vurmayı deneyin, ayni işi görür.


    *patates kızartacaksanız soyduğunuz patatesleri asla yıkamayın. kızgın yağa attığınızda çok kötü patlıyorlar.

    *yemekler asla kendi başlarına hareket etmezler. şayet geçen ay yaptığınız tavuk kendi kendine kımıldamaya başladıysa kurtlanmış demektir.sakın yemeyin.

    *sebzeleri pişirdikce vitamin değerleri düşer. mümkün olduğunca çiğ tüketin.

    *karpuz tabağa koyulması fuzuli bir meyvedir. ikiye ayirip ortasindan kaşıkla yiyebilirsiniz.

    *tencere kapağı en mükemmel tabaktır.

    *buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz şeylerin saklanması için idealdir. bu bölüme konan şeyler nasıl olsa bir süre sonra unutulur.

    *sebzeliğin kapağını sıkı kapatırsaniz cürüyen şeylerin kokusu dolaba daha az yayılır.

    *spagetti pakedini açmak için paketi ortasından sıkıca kavrayın ve altını tüm gücünüzle fayansa vurun. pakedin üst tarafı yırtılacaktır. belki bu işlem sırasında makarna un ufak olabilir ama risk almaya değer. özellikle misafirlerin yanında yaparsanız tavsiye ediyorum. öyle daha güzel bu size çok maco bir hava verir.

    *sagda solda kulağıma çalınıyordu. mutfak robotu denen bişey varmış. birden içimi bir heyecan kapladı. ulan madem bu işin robotu var ben niye koşturuyorum yıllardır diye sinirlendim. hemen gidip aldım bi tane.eve gelip kutusundan çıkardığımda itiraf etmeliyim ki hayal kırıklığına uğradım biraz. ben açıkçası ufo gibi bişey bekliyorum, bu bildiğimiz tencerenin plastiği. içindede vantilatör gibi bişey var. bununla birlikte biton plastik zımbırtı daha çıktı içinden ama bi işe yarayacaklarını sanmıyorum.neyse fişini taktım denemek için bi tane soğan attım içine. bakalım ne yapacak diye bekledim.kabuklarını ile soyamadı eşşeoglueşek paramparca etti bıraktı. sinirlendim attım bi kenara yazdan beri duruyo orda.bir ara yıkayıp o vantilatör gibi olan şeyi bilgisayarıma takmayı düşünüyorum.
    belki fan olarak iş görür. onun dışında tamamen para tuzağı. ilerdeçıkarsa mutfak androidi almayı düşünüyorum
    (dersimiz.com alıntısı)
  5. 1. ekmek

    2. etli yemek