1. “Mamasını, suyunu koyarsın, o yer zaten” diyenlerinizi duyar gibi oluyorum. İşler böyle yürümüyor ne yazık ki…

    Yavru, yetişkin, ileri yaş kedilerin farklı besinlere ihtiyacı vardır. Bunları göz önüne alarak beslenmelerine dikkat etmeniz gerekir. bu konuda yapabileceğimiz en önemli şey ise harcamaları değil, bu küçük dostumuzun sağlığını düşünmek olmalı.

    Tabi; bu da gidip en pahalı mamaları dayayın kediye yesin yesin tosun olsun demek olmuyor...

    kaburgaları dokunulduğu zaman az bir yağ tabakası altından hissedilen,
    diş etleri soluk pembe,
    nefesi kokmayan,
    diş taşı ve iltihap olmayan,
    gözlerinde çapaklanma olmayan,
    tüyleri parlak, dolgun,
    dışkılama yaptığı bölgenin etrafı tahrişsiz ve temiz olan
    ve düzenli tuvaletini yapması gibi özellikleri taşması, kedinizin genel anlamda sağlıklı olduğu anlamına gelir.

    Bütün bunları sağlamak da öyle çok külfetli işler değil. Yediklerine dikkat ederek çoğu sıkıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz. Tabi veteriner bakımı da önemli.

    gerek ucuzuna kaçmadan sağlıklı hazır mamalar olsun, gerekse sizin evde hazırlayabileceğiniz ufak karışımlar olsun kedinizi daha sağlıklı beslenmesi için yeterlidir. Mama konusunda youreads kedisever topluluğu’nda da belirttiğim gibi; taze ve sağlıklı kuru mama üretimi yapan firmaların ürünlerin tercih edebilirsiniz.. ben sevgili ortaboy’um için kuru mama alıyorum yaklaşık 8 aydır.. Hem taze, hem sağlıklı, hem ulaşılabilir fiyatları var..
    tercih etmek isteyenler için bağlantı adresi şurası

    *Suyunu her daim taze ve temiz tutun!

    *özellikle yaş mamayı 1-2 saatten fazla mama kabında tutmayın! Tazeliğini kaybetmiş ve bakteri üretiyor olabilir!

    *salam, sosis gibi entegre ürünlerden kaçının hem baharatlı olması sindirim sistemine zarar verir, hem de içeriğindeki raf ömrü uzun olması için eklenen koruyucu maddeler ciddi problemlere yol açabilir!

    *Kuru mama haricinde vereceğiniz tüm yiyeceklerin pişmiş olmasını sağlayın!
    Kesinlikle pişmemiş et veya sakatat vermeyin. Parazit oluşumu gibi daha büyük dertlere çözüm aramak zorunda kalabilirsiniz!

    *Ciğer gibi yiyecekleri küçük dostumuz çok severek yiyebilir ama ciğer a vitamini yoğun bir besin olduğu için çok tüketimi ölümüne bile neden olabilir. O nedenle tek öğün ve ayda iki sefer yeterli gelebilir.

    *Kedilerin sağlıklı gelişimi için protein çok önemli. Yazının sonunda vereceğim tarifler gibi evde zahmetsizce hazırlayabileceğiniz birkaç şey hem kuru mamalara ek besin sağlamış, hem de kedinizin daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olacaktır. Yalnız hazırlayacağınız yaş mamanızı haftada iki günle sınırlandırmanız gerekir diş sağlığı açısından sıkıntıya neden olmamak için. Zira kuru mamalar diş aralarına biriken artıkları temizlemesi için de faydalı. Sürekli yaş mama ile beslemek diş eti rahatsızlıklarına neden olacaktır. Yapmayın!

    sevgili dostunuza çok yedirmeye ve ya yemek alışkanlığı konusunda sözde eğitim vermeye çalışmanız yapabileceğiniz en büyük hata olur. Tosun olması sağlıklı olduğunu göstermez ve bir mamayı sevmemişse tekrar tekrar önüne koyarak yemesini sağlamak ona eziyet etmekten başka bir şeye neden olmaz.. lütfen onunda sizler gibi sosyalleşen, kendi yaşam şekli, kendi seçimleri olan bir canlı olduğunu unutmayın. Evde sağlıklı olsun derken çok yedirilip, kımıldayamayan garibim bebeklerin durumuna sokmayın!!

    Neredeyse unutuyordum.. sakın kedinize hazır tavuk suyu çorba, suda ezilmiş tavuk suyu tabletli karışımlar vermeyin. Tuz ve baharat oranı çok yüksek ve bu kediler için çok zararlı..

    Zaten evde tek kediyse sık miktarlarda azar azar yemek isteyecektir.. kedi sayınız çok ise mama ölçünüzü belirleyip, sizin ayarladığınız zaman dilimlerinde mamayı vermek kediler arası rekabet olayına da çözüm olacaktır.

    et, yumurta, balık, süt, yoğurt, ciğer (ama sık olmayacak unutmayın!) ve sebzeli pirinç lapalı karışımlar yedirebilirsiniz.

    Şimdi gelelim tarifler meselesine.. denediğim , çevremden edindiğim birkaç yaş mama tarifini paylaşmak istedim..


    *Kaynatılan kemik suyuyla makarna yapıp doğrayıcıdan geçirin. besleyici bir mama...

    *Tuzsuz lor, süt ve haşlanmış yumurtayı püreliyoruz. Çok cıvıksa kıvamlanması için ekmek içi karıştırıp tekrar öğütücüden geçiriyoruz.. gayet keyifle tüketiyordu kardeşimin paşası...


    *Benim orta boy gibi zor beğenen kediler içinse ;

    ölcüleri ne kadar tavuk haşlıyorsan; yaklaşık yarısı kadar havuç ve yine yarısı kadar brokoli ekliyorsun. imkan varsa parçalayıcı ve ya öğütücüden geçirilebilir. pürelenmiş olunca hepsini tüketiyor
    çok az suyla haşlıyorum sebzeleri, buharda pişmiş havasında olsun diye. böylelikle vitaminini de kaybetmemiş oluyor.

    içine tavuk suyundan biraz koyun mutlaka.
    birazdan kastım cıvık olmasın. ne kadar derseniz bir ölçüm yok, göz kararı benimkisi ^:göz kırpan gülümseme^
    bu karışıma pirinç lapası da eklenebilir. Daha besleyici olacaktır.

    Şimdilik bu kadar, yeni bir şeyler öğrendikçe güncelleme yaparım sevgili dostlar…

    söylemeyi nasıl unutmuşum düzenlemesi : bunca şeyi anlattık iyi hoş da, kedinizin yaşı göz önüne alınarak tüm bunlara dikkat ederken, veterinerinizle iş birliği içinde olmanız önemli bir husus! bu konuyu atlamayalım.