1. ygs'den çıktıktan sonra etrafınızdaki yaşlı genç birçok insan sınavın nasıl geçtiğini, kaç puan yaptığınızı falan sorup sizleri istemediğiniz muhabbetlere sokacaklardır. kaç puan aldın diye soranları kısaca 'hangi puan türünden?' diyerek şaşırtıp ortamdan uzaklaşabilirsiniz. (bkz: ygs'de 6 farklı puan türü olması)
  2. girecek olanların şu andan itibaren bir konuyu detaylı bilmekten çok, her konuda az da olsa bilgi sahibi olmaya yönelmeleri gerekmektedir. otomatiğe bağlamış biçimde 1517. kaldırma kuvveti sorunuzu çözmektense konu anlatımlı bir kitabı alıp baştan sona göz atabilirsiniz.

    tabii bu dediğim daha çok fen kısmı için geçerli.

    matematikte ise şu dakikadan sonra pek bir şey değiştirmeniz mümkün değildir. yine de temel konular kadar önem vermediğiniz o malum birkaç konuya bakarak birkaç soru daha kazanabilirsiniz. ^:belki..^ (binom açılımı, istatistik gibi konular)
    bunun dışında matematikte temel bilgilerinizi yoklayabilirsiniz. yine, soru çözerek değil, tekrar ederek. mesela bir defter alıp, her konu için sorgulanma ihtimalini düşündüğünüz bilgi kırıntısını yazabilirsiniz düzenlice. bu sayede en azından, bilgisizlikten soru kaçırmazsınız.

    türkçe kısmına gelirsek, bu kısım adeta soğukkanlı ve basit düşünebilenin kazandığı kısımdır. anlam sorularında ygs bir hayli zorlar. burada önemli olan zihninizi berrak tutup, çok soyut düşüncelere dalmaktansa somut ifadelerden hareket etmek. yani metinde bahsedilen ifadeden ''acaba şunu mu dedi acaba bunu mu demek istedi'' yapmadan, ''bu en genel anlamda bu demektir'' demek gerek. beyni temiz ve basit tutmak lazım türkçede. çok dolandırıp saptırmayın ifadeleri. keep it simple

    ayrıca uzun uzun paragraflar içerdiği için bana kalırsa en başta çözülmesi gerekir türkçenin.
    diğer türlü kesinlikle daha iyi olmayacaktır. ben şahsen böyle yapardım ve hocalarımız tarafından genel önerilen de buydu. kalan dersler içinse ben mat->fen->sos şeklinde çözerdim. bunu da öneririm tabii ama alıştığınız bir gidiş varsa da çok oynamamak lazım.

    sınav başladı ve türkçeye giriş yaptık mesela. artık bundan sonra geri dönüş yok. beyninizi saçma düşüncelere kapatın ve ilerlerken donma yaşamayın. okuduğunuz uzun paragrafın ortalarında, aslında paragraftan o ana kadar hiçbir şey anlamamış olduğunuzu bile bile gözlerinizle paragraf sonuna kadar takip yapmayın. sonra paragraf biter ve tekrar baştan başlarsınız. ^:kendimden biliyorum :p^ o yüzden o soruyu okumaya başlarken bilinçli okuyun. keep it clear

    her soru için size verilen süreyi (1dk) kullanmaktan çekinmeyin. ^:zaman zaman 1,5 veya 2 dk da kullanılabilir^ her soruyu çözüp ''ahh evet işte, doğru cevap kesin bu!'' diye işaretledikten sonra ekstra bir moral kazanırsınız. her emin olduğunuz ve memnuniyetle cevap verdiğiniz soru, yükünüzü biraz daha azaltır. önemli olan baştan iyi bir giriş yapıp modunu korumak. şuursuz hareketlerde bulunmamak. donmamak!! keep it alive

    genel anlamda da işler yolunda gitmediğinde öff püff diyip vazgeçmeyin. bunun faydası değil zararı olacaktır. bu tür kötü durumlarda geride bıraktığınız soruları unutup önünüzdekilerden birer birer kurtulmaya bakın. her çözdüğünüz soru durumu biraz daha iyiye taşıyacak, böyle düşünün. keep figthing

    klişe olacak ama, en önemli konulardan biri de bir soruyla inatlaşmayın. eğer 160'ta 150 hedeflemiyorsanız, o 1 soru size zerre dokunmayacak. geçip devam edin. ^:geçilecek soru tespitini erken yapmalısınız^ ^:geçilecek bir soruya 3 dk harcamayın^ be pragmatic

    daha söylenecek bir sürü şey vardır fakat malum konu biraz karmaşık.

    soracağınız varsa mesaj atın.
  3. eşit ağırlıksanız gerçekten lys daha önemli. ben 60.000 ygs derecemi anca 56ya çekebildim başka bir arkadaşım 200.000den 66ya çekti. aynı şekilde 53.000den 10.000e 35.000den 6.000e pek çok örnek verebilirim. elinizden geleni yapın lys matematik kasın. 6.000 dediğim kız edebiyat coğrafya neti yapmadı bile doğru dürüst. lys matematik her şeyi çözer eşit ağırlık öğrencisi için. fen ise durum değişir fikir beyan edemem.
  4. bugün sorgulamayin.
    sud
  5. sınav yerinde 20-30 dakika öncesinde hazır olun.sınav başlamadan önce son dakikalarda kitapçık kontrolü yaptıracaklar lütfen kendinize bir iyilik yapıp sorulara değilde sayfalara odaklanın.çakallık içimize işlemiş ama orada göz ucuyla okuyacağınız bir soru sınava odaklanmanızı olumsuz etkileyebilir
  6. verilen şekerleri yemeyin, kan şekerinizin dalgalanmasına sebep olacağından zihninizi açmaz, tam aksine etkisi olur.
  7. sonucunu şansa bırakmayın. aksi takdirde ilerleyen dönemlerde pişmanlık yakanızı bir türlü bırakmaz.
  8. en iyi olduğunuz ve kendinize güvendiğiniz alandan sınava başlayabilirsiniz. böylece sınav heyecanınız daha kısa sürecektir.

    soruların cevaplarını öncelikle soru kağıdına işaretleyin ve her 1 ya da 2 sayfa sonunda cevap kağıdına toplu olarak geçirin. sorulardan kafanızı kaldırıp başka bir konuda konsantre olarak kafanızı toplarsınız.

    bilmediğiniz sorunun cevabını hissetmeye çalışmayın, boş bırakın. sınav sonuna yakın cevap kağıdınızda işaretlenmemiş sorulara birer kez geri dönün. böylelikle cevap kağıdınızda kaydırma yapmadığınızı da kontrol etmiş olursunuz.

    boş soru bırakmayı istemiyorsanız sınav sonunda cevap kağıdınıza bakın ve hangi sütunda daha fazla boşluk varsa boş sorularınızın cevaplarını o şıklara yoğunlaştırın. herkesin cevap yerleri değişir fakat a-b-c-d-e cevap oranı değişmez.

    herkese kolay gelsin, umarım sınava girecek herkes emeklerinin karşılığını alır.
    (bkz: ne kadar ekmek o kadar köfte)
  9. sonucu her ne olursa olsun hangi mesleğe sahip olursanız olun hayatınızda şikayet edeceğiniz şeyler her zaman olacak hiç bir zaman oh tamam her şey çok güzel diyemeyeceksiniz. o yüzden kafanıza takmanız gereken hiç bir şey yok. önce hayattan her zaman daha fazlasını istememeyi öğrenmek gerek. hırsınıza yenik düşüp kendinizi üzmeyin küçük şeylerle mutlu olmaya bakın inanın hayat yaşamayı bilene kötü değil. sınavı gözünüzde büyütmeyin o siz ondan büyüksünüz o sizden büyük değil
  10. milyon tane tavsiye verilir ancak bir tanesi en önemlisi. sakinlik. sakin olun, herkes sizin gibi heyecanlı olacak. onlardan avantajlı durumda olabilmek için sakinliğinizi koruyun, emin olun çok yararı olacak süre yönetiminize. bir arkadaşım benden çok çalıştı, ama o heyecanı yüzünden çuvalladı ben ona nazaran daha sakin daha yaparız ederiz modunda olduğumdan daha yüksek aldım. o yüzden sakin olun. bu sınav ne başlangıç ne bitiş. zaten hayatta sınav bitermi? hep bir sınavdayız.