• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.39)
yol - yılmaz güney
cezaevinden izinli olarak çıkan 5 hükümlünün yaşamları, korkuları, umutları ve içlerini kemiren hesaplaşmaları işlenir. film de sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına, kaçakçılık ve kürt sorununa da değinilir.


  1. yol, senaryosu yılmaz güney tarafından yazılan, şerif gören tarafından yönetilen 1981 yılı yapımı türk filmidir. filmin senaryo aşamasındaki adı bayram'dı. 1982 cannes film festival'inde büyük ödül altın palmiye'yi costa gavras'ın missing filmiyle paylaşmıştır.
    şerif gören'den önce "bayram" adıyla erden kıral tarafından çekilmeye başlanmıştır. yılmaz güney, filmi daha sonra erden kıral'dan alıp şerif gören'e teklif etmiştir. gören filmi, önceki ekipten bir tek tarık akan'ı tutarak ve yılmaz güney'in senaryosundaki 12 karakteri beşe indirerek yeni bir ekiple çekmiştir. filmin çekilen ham görüntüleri yurtdışına kaçırılarak yılmaz güney'in başında bulunduğu bir ekip tarafından kurgulanmıştır.
  2. film mahkumların yol serüvenini anlatırken bir taraftan da beş kişinin özelinde o zamanın toplumuna ayna tutar. filmdeki en güzel noktalardan birisi mehmet salih'in ve eşinin vagonda sevişmesinin devamında gerçekleşen ahlak-etik tartışmasıydı. ayrıca film feodal toplum yapısını,töreyi,kasaba bilmişliğini ,kaçakçılığı çok güzel bir şekilde gösterir.
  3. filmin orjinal senaryosunda ki adı bayram olarak yazılmakta ve 11 mahkumun ayrı ayrı hikâyesini anlatmaktadır. ama zamanla sıkı yönetim, oyuncular, yönetmen gibi sorunlardan 11 mahkum hikâyesi 5 mahkuma düşmüş filmin adı da bayram yerine 'yol' olmuştur. ve binbir türlü zorluklar ve imkânsızlıklar ile çekilen yol cannes film festivalinde altın palmiye'yi kazanan ilk türk filmi olmuştur.
  4. farklı hayatlar, çıkış noktası imralı cezaevi.