1. asfalt üzerinde yarışmak için tasarlanmış bisiklet türü. diğer adı (bkz: yarış bisikleti) , ancak bu ismi pek tercih edilmez çünkü başka türlerde birçok bisiklet yarışı vardır ve bu isim onun tanımını tam olarak karşılamaz.

    bu aletleri daha nasıl geliştirebiliriz şeklinde düşünen yüzlerce adam vardır. adeta uzay teknolojilerini yol bisikletlerine uygularlar. sürekli test ederler, farklı maddeleri((bkz: karbon) , (bkz: titanyum) , (bkz: alüminyum) ) denerler, yenilikler ararlar.

    bisiklet tasarımcılarından adını hatırlayamadığım birisinin(youserlar aydınlatırlarsa sevinirim) bir sözü vardır: "bizim için bisiklet tasarımındaki başarı birkaç saniye kazandırması değil, saniyenin onda biri veya yüzde biri şeklinde bir başarım sağlamasıdır". tabi bu saniye kazanımlarının rüzgar tünellerinde yapılan testler neticesinde alındığını belirteyim.

    ben kendi açımdan yorumlayacak olursam bu alet^:merida^ bu hayatta para verdiğime deydi dediğim en güzel şey. eğer bisiklet sürmeyi seviyorsanız bir yol bisikleti alın ve onun asfaltta akışından keyif alın derim.

    ayrıca bu bisikletin kullanıcılarında genelde uzaylı gibi kıyafetler(tayt, kask, açık renkli formalar, değişik gözlükler) giyme durumu vardır ki o farklı bir başlığın konusu. ama bilin ki onlar tamamiyle konfor amaçlı o kiyafetleri giyiyorlar, lütfen yadırgamayın.
  2. kullanırken, mazgallara azami dikkat edilmesi gereken bisiklet türü.
  3. bir dağ bisikletçisi olarak geçiş yapmak istediğim bisiklet türü. asfaltta yol bisikletini deneyince dağ bisikleti kullanmanın hamallık olduğunu anlıyor insan.
    veo
  4. benim gibi eviyle iş yeri arası 2,5 km olan biri için harika bir ulaşım alternatifi olduğunu düşündüğüm yol aracı.
  5. istanbul yollarında kullanılması pek tavsiye edilmeyen bisiklet türüdür.
  6. yol/yarış bisikletleri uzun yol yapılırken yormamasın diye, hava sürtünmesini ve eylemsizlik momentini azaltmak için işaret parmağınızdan azıcık daha kalın lastik kullanırlar. bu inanılmaz inceliğe rağmen içine hava pompası ya da benzincilerdeki hava-su ünitelerinden 100-120 psi'lik basınç basmak gerekir -ki bu bir çok kişinin mantığını zorlar; çünkü bu bisiklet lastiğinden çok daha kalın olan araba lastikleri için 30-40 psi hava basılması gerekir. bunun açıklaması da (kuvvet/alan) formülünde gizlidir.
  7. bana kışın ortasında, bu saate kadar bisiklet sürmeyi sevdiren meret.