1. Yeni tanıştığım ve livemocha.com gibi faydalı bir dil paylaşım platformundan ( #55804 ) haberdar olmamı sağlamış güzel site... Şimdiden çok teşekkürler...

    Ayrıca belirtmeden geçemiyeceğim, yazılanlarda kötü sözcüklerin olmayışı insanın daha bir ısınmasını sağlıyor.
  2. kendisi için laflar hazırladığım sözlük.

    öncelikle şuradaki yorumumda belirttiğim üzere, sözlüğün adından pek hoşnut olmadığını tekrar belirteyim. ancak "sözlük adı değiştirilsin" gibi bir öneride bulunacak değilim, olan olmuş bir kere.

    şimdi...

    üye olurken gözüme takılan bayağı bir şey oldu. bilgilendirme yazısı acemice hazırlanmış, ve bu acemilik sözlüğe ilk adımını atarak kayıt olmaya karar vermiş kişi için olumsuz bir izlenim yaratıyor. bu "edebi" acemiliğin dışında birkaç imla hatası da barındırıyor ve bir sözlük için bu sanırım hiç de iyi bir şey değil.

    yeni kayıt olan kişilere verilen "okur" ünvanı ile normal üyelerin sahip olduğu söylenen "youser" ünvanı arasında hiçbir anlam bütünlüğü yok. ufak detaylar önemlidir ancak bunlar ufak detay da değil, nasıl biri de çıkıp "abi bunlar uymadı" dememiş, anlamlandıramadım. ya ikisi de türkçe olur (ki olmalı), ya da "okur"u "youreader" falan yaparsın.

    yine bilgilendirme yazısında, pozitif karmaya sahip olan hesapların onaylanacağı belirtilmiş. iyi de, kişiyi eksileyenlerin artılayanlardan fazla olması her zaman kişinin kötü yazdığı anlamına gelmez ki? çoğunlukla aynı fikirde olmayan insanlar sindirilmiş olacak böyle olursa ve azınlık diye bir şey olmayacak sitede. pozitif karmanın tek tercih sebebi olması da doğru değil bu sebeple.

    ilk izlenimlerim bunlar. hal buyken, sağlam yazarlara pek çekici geleceğini sanmıyorum sözlüğün. sözlükteki herkesin mutlu mesut, her şeyin güllük gülistanlık gözükmesi benim pek hoşuma gitmedi. evet, tema güzel; ortam güzel. ancak sözlüğün pohpohlanmaya değil, eleştiriye ihtiyacı var. eleştirelim ki daha iyi bir yer haline getirelim.
    ajora
  3. 8 yıllık ekşi, 10 yıllık itü yazarlığımdan sonra bundan sonrası için tercih edeceğim platform gibi duruyor. ve elbette bunda ekşinin son zamanlardaki hali ve kanzuk'un rte'leşmesi de sebep olarak gösterilebilir.

    fakat durum şu ki, kullanım koşullarındaki şu metin beni korkutuyor: "Youreads kullanım koşullarını bilgilendirmeksizin değiştirebilir. Kullanım koşullarını belli aralıklarla kontrol etmenizi öneririz. Sistemi oluşturan unsurların haber verilmeksizin değiştirilme hakkı saklıdır."

    ki ekşinin son zamanlarda en büyük eleştiri noktalarından biri de bu. çok fazla uzatmadan ilgili entry'ye yönlendireyim: https://eksisozluk.com/entry/58950489

    umarım youreads de aynı hatalara düşmez.

    neyse, durum kısaca bu. belki bir sonraki aşama da ekşideki tüm entry'lerimi silip hepsini buraya taşımak olacaktır. kim bilir..
  4. Bilgi 1: Bilgilerin kategorizesi çok kullanışlı olmasıyla ayrı bir sempati yaratan, imdb'deki kapitalist film puanlama sisteminin yerine kaliteli filmlere gerçek puanların verildiği yer. Bir de güzelinden
    !---- spoiler ----!

    Wewatch top 250

    !---- spoiler ----!
    bir anket de çok iyi olurdu.

    Bilgi 2: Şu aralar mobilden sayfa yüklenme hızı bir hayli yavaş olan sözlük.

    Edit: Zaten en çok istatistikler sekmesinde en iyi filmler diye bir olay varmış arkadaşlar Youreads en iyi filmler listesi
    Bence yine de daha bi önplana alınabilir.
  5. hiçbir reklam almadığını, giderlerini tamamen bağışlar üzerinden karşıladığını görünce şaşırmamak elde değil... sitenin aylık masrafı 220 liraymış, şu an için 70 lira açık görünüyor.

    daha kaliteli hosting/reseller veya vps kullanması için destek olmalıyız.
  6. yapılan bağışlar sonucu olarak düşündüğüm hızlanmış olan sözlüktür. umarım yönetimide bunca şeyin hakkını verir ve bize en güzel ortamı hazırlarlar.
  7. kategorilere ait başlıklara gizleme sistemi gelmesi gereken platform. anket sekmesini kapatabilmeliyim mesela ya da spor. Hem kalitesinden de bir şey kaybetmemiş olur.

    bunun için bir eklenti yapılmış zaten: http://youreads.net/baslik/youreads---27921

    yine de mobil için de istiyoruz.
  8. şimdi efendim, bir durum hasıl oldu ve paylaşmak istedim. Şöyle ki;

    bir şekilde türk edebiyatının meşhur yazarlarından bir liste yapmak ve hayatları ile ilgili ufak tefek bilgiler derlemek ihtiyacı doğdu. ailemizin sözlüğü olan "youreads"e başvurmak gerekti. çünkü kitap, dergi, sinema deyince akla gelen "youreads" olmalıydı. çünkü bu sözlüğü diğerlerinden ayıran özelliği buydu. bu konularda referans olarak başka nereye bakılabilirdi ki?!

    bu inançla halihazırda açık olan sözlük sayfamda yaptığım araştırma sonucunu üzülerek ifade etmek isterim. ne yazık ki, beklediğim aşamaya henüz gelmediğini gördüm sözlüğün. nurullah ataç başlığı altında yalnızca (bkz: karalama defteri-ararken - nurullah ataç) vardı. diğer taraftan salah birsel ile ilgili henüz bir başlık bile açılmamıştı. (bkz: nezleli karga - salah birsel) dışında herhangi bir veriye ulaşamadım. ömer seyfettin ile ilgili herhangi bir veri yokken kaşağı ve yalnız efe eserlerine ulaşabildim. halide edip adıvar ile ilgili sadece (bkz: türk'ün ateşle imtihanı - halide edip adıvar) eserini bulabilmişken ahmet rasim ile ilgili bilgiler viki'den alınmış gibiydi. şinasi'nin sadece şair evlenmesi ile ilgili girdi bulabildim. bu bilgi de viki gibi bir kaynaktan alınmış ve herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştı. namık kemal ile ilgili girdinin bu siteye yakışmayacak kadar yüzeysel olması, falih rıfkı atay ile ilgili sayfanın da tatmin ediciliktan uzak olması bir tarafa refik halid karay hakkında epeyce esere ulaştım. şemsettin sami ve ahmet haşim'in de yetersiz sayfalarında dolandım durdum.

    diyeceğim odur ki; bu sözlükteki bulunma ve destek vermekteki ilk amacım bu sözlüğü bir tür referans haline getirmekti. gidişat hiç de fena değildi aslında. nerden baksanız geniş bir veri tabanına ulaştığımızı düşünüyorum. fakat, henüz danışma noktası olacak güce ulaşamamış olduğunu görmüş oldum.

    şimdi diyeceksiniz ki, "e sen de o boş gördüğün, verimsiz ve sığ bulduğun sayfaları doldur" sakın bunu söylemeyin. bu tıpkı "o kadar şehit varken neyin protestosu bu?" kafasına denk geliyor.

    bu sözlüğe yapılmış bir eleştiriden ziyade bir "özeleştiridir".

    herkese iyi yazmalar ve okumalar.
  9. eski yazarlarin sitem ettigi site.

    kabul edilse de edilmese de site bir degisim geciriyor ve her degisim sancili olur. haksizsiniz demiyorum, kesinlikle haklisiniz. ama bunun cozumu siteden uzaklasma degil sitenin onlem almasidir. siz tavsiyelerde ve elestirilerde bulunursunuz, yonetim de sizi dinler. burasi baska sozlukler gibi dedigim dedik caldigim duduk bir yer degil anladigim kadariyla. haliyle degerini bilmek lazim buranin.

    anket basligi cok mu geliyor? yuklersin youreads++ engellersin anket kanalini. herkes mutlu olur. ha bu eklentideki ozellikler sanirim oylama yoluyla zaten siteye eklenecek. herkes mutlu olacak.

    degerini bilmek lazim buralarin. uzun zaman sonra yazarlarin goruslerinin onemsendigi ve modlarin aktif oldugu bir sozlukte yaziyorum. hemen isyana kalkismaya gerek yok diye dusunuyorum.