1. uzun zamandır okunmayı bekleyenler yığınımda 4. sırada olan mülksüzler'i ekim ayının kitabı olarak görmemle birlikte, youreads'in bir motivasyon kaynağı olarak da görevini yerine getirdiğine şahit oldum.
  2. selamlar hepinize tekrardan. ocak ayının anketi aşağıdadır. anketimiz 05.01.17'de gece yarısı sona erecektir. yalnızca bir kitap için oy kullanmanızı rica eder mutlu akşamlar dilerim. (kabul ediyorum otobüs muavini gibi oldum:) ) facebook üzerinden ankete oy veremeyen youserlar oy verdikleri kitabı buradan mesajla bana iletebilirler. onların oylarını facebooktaki ankete kaydedeceğim. sevgiler.

    şato - Franz Kafka (@pyschologist)

    büyük maymun - Will Self (@bayankahkaha)

    magnus - Sylvie Germain (@mitoz mayoz)
  3. merhabalar !
    bayram dolayısıyla yaşanan gecikme adına dışarıdan katılan arkadaşlardan özür diliyorum ama gönüllerini alacak haberlerle geldim. önce kitap seçimini sonra da bu haberleri paylaşacağım.

    bu turun kitap önerenleri ve önerdikleri kitaplar şöyleydi :

    abi > galiz kahraman - ihsan oktay anar
    workingdead > kağıt ev - carlos maria dominguez
    perpetuummobile > uzayda piknik - arkadi ve boris strugatski

    >>> anket sonucunda "uzayda piknik" seçildi. süre ise ay başına kadar.

    üzerine uzun zaman düşündükten sonra dışarıdan gelen ve sizlerin söylediklerini sentezleyerek bir çözüme vardık. kapalı bir facebook grubu kurmak en mantıklısı görünüyor. öncelikle sorunlarımız nelerdi ve çözümlerimiz neler sorunları ne kadar karşılıyor şeklinde karşılaştırmayı size sunmak istiyorum.
    sorunlarımız ve esaslı unsurlar :
    1.whatsapp kullanmayan kitap severlerin katılımının sağlanması – youreads kullanabilen birinin internet ve bilgisayar tablet vb. bir sorununun olmadığı genel bir kabuldür. ve kişiler fake hesap açarak anonim kalmaya devam edebilirler.

    2. üyeler arasında kalan bir anket düzenleme – facebook’un üyeler arasında anket düzenleme özelliği bu sorunu çözmekle kalmayacak ek bir fikrimiz olduğunda da hemen oradan oylayabileceğiz.

    3. kitap üzerine konuşma, analiz, tartışma ortamı sağlanması – sözlük formatında bir tartışma sağlamak zor oluyor. biriyle mesaj yazarak fikir alışverişi yapsanız ömrünüz kırmızı ışığı beklemekle geçiyor. whatsappta ise başlık başlık olmadığı çok kümülatif bir hale geliyor, bir bakıyorsunuz +100 şey konuşulmuş seçip de neyi okuyacaksınız ? facebookta biri bir paragrafı paylaşır altına isteyenler yorum yapar görüntü karmaşası oluşmaz. yine isteyenler online olup olmadığını görerek daha hızlı bir bilgi akışı sağlayabilirler.

    4. seçilen kitaba çeşitli illerde ulaşma zorluğu ve bunun getirdiği yetişmeme kaygısı – sevgili pillow bunu çözecek bir fikir sundu. her ay okunacak kitaplar belirlensin diye. bunu çok mantıklı buluyorum hem insanlar o ayın kitaplarını sipariş etmiş olurlar, internetten alanlar için süre ve para yönünden avantajları olur. bunu şu şekilde gerçekleştireceğiz : aramızda yaptığımız sıralandırma geçerli olacak, üyeler yine sıralandırılmış olacak. üçer üçer gruplar yine önerilerini yapacaklar. bir ay için toplam 3 ,3, 3, 3 şeklinde öneri olacak. bu üç grubun oylamasını duyurup 24 saat içerisinde sonlandıracağız. yani aynı gün içerisinde dört anket de yapılacak. sonuçlar yayımlanacak. öncelerde süre verirken hep artı 3 gün teslimat için vermiştik ve on gün demiştik. bu yolla o 3 günlük kayıplarımız yok olacak. ayda 3 değil de 4 kitap okuyabiliriz her hafta bir tane şeklinde.

    5. sayfa sayısı sınırlandırılması - 200 gibi bir sınır koymak niyetinde değilim. bu demek değil ki 200’den fazla önerilecek. hayır, nasılsa bir anket yapıyoruz ve insanlar sayfa sayısı, yazar, tür gibi unsurları dikkate alarak oyluyor. dolayısıyla insanlara ek bir sınırlandırmayı lüzumlu bulmuyorum. mesela 250 sayfalık bir kitaptan neden mahrum kalalım ?

    şimdilik üzerinde düşündüğümüz ve çözüme vardığımız konular bunlar. kurulan facebook grubu buradan mutlaka duyurulacaktır. ek öneri ve görüşlerinizi bana yazabilirsiniz.

    herkese keyifli okumalar !
  4. herkese iyi akşamlar. anket belirttiğim tarihte sonuçlandı ve görüldüğü üzere ilk kitabımız çürümenin kitabı. ekim ayının 18 ine kadarki 15 günlük süreçte okuyacağımız kitap böylelikle çürümenin kitabı oldu.
    ikinci kitap ise aylak adam. momo kitabıyla aynı oyu almış olsalar dahi anket gönderisinin altında yaptığım yorumda belirttiğim üzere aylak adam seçeneğine bir oy daha eklendi. dolayısıyla aylak adam 4 oya yükseldi. ekim ayının 18 ile 31 arasında okuyacağımız kitap böylelikle aylak adam oldu.
    gruba yapacağımız gönderiler ve kitaplarla ilgili yorumlar burayı canlı tutacaktır. öyle umuyorum ki hepimizin katkısıyla bu etkinlik katılımcılara güzel şeyler katacaktır.
    herkese teşekkürler ve iyi okumalar...
  5. bitirmenin doğruluğu/yanlışlığı, 15/16 yaşında olup olmamak, okuma alışkanlığı kazanıp/kazanmamak egosal/süperegosal ittirimler bunlar bir yana da neden düşünmek/soru sormak okumanın karşısına oturtulmuş, biraz da bunu düşünmek gerekli bence.

    okuyan herkesin düşünemediğini kabul etmekle birlikte safsata da olsa (ki seçilen kitapların safsata olduğuna katılmamaktayım) okuyan insanların düşünemediği, soru soramadığının ön kabulünün sebebi nedir?

    soru sorun, düşünün ancak okumadan düşünen, bilmeden herşeyi bilen insan olmayın... "okuyun artık ve de düşünün biraz" ile bitseymiş ve bu anlatılsaymış gelen eleştiride, bitirmenin yanlışlığı vurgulanırken, anlayarak bitirme, sorarak bitirme, düşünerek bitirme seçeneklerinin olabileceği göz ardı edilmeseymiş keşke.

    kaldı ki eş zamanlı okumak eyleminin, "birbirini okumaya teşvik etmek veya okuma alışkanlığı kazandırmak"tan çok, okunan kitap hakında "konuşmak, tartışmak yani düşünmek, soru sormak" olduğunu bilmeyenlerin eş zamanlı okumaya katılması da yanlış olurdu zaten...
  6. çok çok sıcak bir günden hepinize selamlar
    ayın sonuna geliyoruz ve artık önümüzdeki ayın anketi için öneri yapacak kişilere ulaşmaya çalışıyorum. geçtiğimiz ay üç kitap okuduk ve sanırım biraz zorlandık. kitaplar hakkındaki değerlendirme yazılarınızı bekliyoruz efendim.
    gelelim bu ayın öner yapacaklarına. sıralamaya göre @alhazen, @kitapayracıolmayanadam ve @mcarynk kitap önerisinde bulunacaklar. her ihtimale karşı sıralamada bu isimlerin altında olan @yeni1hayat, @dene yanil ve @opethian' a da mesajla ulaştım. üstteki isimlerden dönüş olmazsa yedek isimlerin önerdikleri kitabı ankete koyacağım.
    hepinizi güzel günler diliyorum. görüşmek üzereee
  7. selamlarrr
    Eylül ayını baş döndürücü bir kahvaltıyla geçirdikten sonra sıra geldi Ekim ayının kitabını belirlemeye. Ekim ayının ilk günü saat 00.00'da sona erecek anketimiz. işte birbirinden güzel önerilerimiz.


    Murat Uyurkulak - Har (@birgaripcindi)

    Haruki Murakami - İmkansızın Şarkısı (@uvercinka)

    Ursulu K. Le Guin - Mülksüzler (@kamikame)
  8. ursula k. le guin'den mülksüzler toplamda 17 oy alarak ekim ayının kitabı olmuştur. herkese şimdiden iyi okumalar.
  9. düzenlenmesini arzu ettiğim etkinlik. eş zamanlı film izleme fikrini duyduğumda aklımda direkt bu fikir oluştu ama burada illaki düşünülüp konuşulmuştur dedim. baktığım kadarıyla düzenlenmemiş.
    benim aklımdaki olay şu, bir ay için bir yazar seçilebilir kitap seçilebilir ya da kadın yazarlar, japon edebiyatı gibi pozitif ayrımcılıklarla konu seçerek eşitsizlikleri kendi çapımızda dengelemiş oluruz. seçilen konunun farklı yazarlardaki izdüşümlerini gözlemleyerek keşif yapma imkanımız olur.
  10. iyi akşamlar herkese
    anketimiz yaklaşık bir saat önce sonuçlandı. dorian gray'in portresi toplamda 12 oy alarak bu ayki kitabımız oldu.herkese iyi okumalar diliyorum.
    sevgilerle