1. @aspirin osman'ın kurduğu "youreads şiir grubu"nda, vatsapta, sinema sohbetleri yaparken bir an düşündük "neden sinema grubu da kurmayalım?" ve çok gecikmeden grubu kurdum. ardından şiir grubunda sinema sohbetleri yaptığımız birkaç arkadaşı daha ekledim ve bir süre sonra sayımız on dörde ulaştı.

    grupta işleyiş henüz oturmak üzere. her ay bir ya da iki ülke sinemasını konuk edeceğiz. nisan ayında konuğumuz alman sineması oldu. mayıs ayında ise isveç-norveç-danimarka-finlandiya sinemalarını ağırlayacağız. bir yıllık program ise aşağıdaki gibidir:

    nisan:
    almanya
    jeder für sich und gott gegen alle - werner herzog
    der himmel über berlin - wim wenders

    mayıs:
    isveç
    ondskan - mikael hafström (diğer öneriler: den goda viljan)
    norveç
    oslo, 31. august - joachim trier (diğer öneriler: den brysomme mannen)
    danimarka
    ordet - carl theodor dreyer (diğer öneriler: allegro, festen)
    finlandiya
    mies vailla menneisyyttä - aki kaurismaki (diğer öneriler: laitakaupungin valot)

    haziran:
    polonya
    ziemia obiecana - andrzej wajda
    przesluchanie - ryszard bugajski
    rusya

    temmuz:
    meksika
    brezilya
    israil
    avusturya

    ağustos:
    çin
    kore

    eylül:
    balkanlar
    pred dozhdot - milcho manchevski
    nunta muta - horatiu malaele

    ekim:
    iran
    fransa

    kasım:
    japonya
    italya

    aralık:
    afrika
    okyanusya

    ocak:
    ingiltere
    yunanistan

    şubat:
    arjantin
    la historia oficial - luis puenzo
    pizza, birra, paso - adrian caetano, bruno stagnaro
    ispanya
    el espiritu de la colmena - victor erice
    los santos inocentes - mario camus

    mart:
    türkiye
    a ay - reha erdem
    tabutta rövaşata - derviş zaim
    piano piano bacaksız - tunç başaran
    anayurt oteli - ömer kavur

    nisan:
    amerika
    short term 12 - destin daniel cretton
    the comedy - rick alverson
    koyaanisqatsi - godfrey reggio
    barton fink - joel coen & ethan coen
    mickey and nicky - elaine may

    grubun genel işleyişi yeni işleyiş önerileri gelene kadar şu şekilde olacak :

    pazartesi-çarşamba: o ayki ülke yönetmenlerinin filmlerinin önerilmesi ve çarşamba akşamı filmin seçimi (mesela mayısın ilk haftası isveç sinemasından filmler seçime sunulacak)

    perşembe-pazar: belirlenen filmin izlenmesi ve notlarının alınması.

    * cumartesi günü saat 22.00 eş zamanlı izleme günüdür, katılamayacak olan arkadaşlar daha önceki bir zamanda filmini izleyebiliyorlar.

    pazar: filmin değerlendirilmesi(canım pazar yoğun geçiyorsa değerlendirme pazartesiye sarkıtılabilir.

    düzelti: programı hazırlarken değerlendirme zamanı cumartesi ya da pazar olarak belirtilmişti ama grubun doğal işleyişinde değerlendirme zamanı pazartesi akşamına doğru seyretti.

    düzelti 2: gruptaki işleyişin son ve temiz hali, salı günü öneriler gelmeye başlıyor ve en geç perşembe gecesi film belirleniyor. cuma-pazartesi arası film izleniyor(cumartesi 22.00 eş zamanlı olarak). pazartesi akşamı vatsap grubunda film tartışılıyor.

    düzelti 3: yaz ayında aşağı seviyelere düşen motivasyon ve enerjiden ötürü 2016 temmuz ve ağustos aylarında izlenecek olan filmleri 2017 mayıs ve haziran ayına sarkıtıyoruz. yani yazın tatil, eylülde işbaşı.
  2. Mayıs ayının üçüncü haftası Danimarka haftası olarak belirlenmişti. Oylamaya dört film katıldı: ordet, allegro, adam's apple ve festen. Festen ve adam's apple'ın gerilerde kaldığı oylamada ordet ve allegro arasında müthiş bir mücadele yaşandı. Yeri geldi oylarla ordet öne geçti yeri geldi allegro ordet'nin önünde yer aldı ancak youreads sinema grubu'nun en geniş katılımlı ve en keyfili oylamasında son durum şu şekilde oluştu: ordet 9 oy, allegro 6 oy, festen 1 oy. Özetle bu cumartesi 22.00'de eş zamanlı izlenecek filmimiz(eş zamanlı izleyemeyecek olanlar perşembe-pazar arası herhangi bir gün izleyebilirler), danimarka'nın en büyük yönetmenlerinden Carl Theodor dreyer'in ordet filmi oldu. Gruptaki tüm arkadaşlara Türkiye'dekilerin aksine keyifli geçen bu seçim dönemi için teşekkür ederim. :)

    filmin izlenebileceği bir ortam: ordet
    yukarıdaki link 38. dakikadan itibaren senkronu kaçırıyor; alternatif link: ordet
  3. youreads sinema grubunda, gelen öneriler sonucunda her hafta ülke sinemasından izlediğimiz filme ek olarak her ay bir tema belirleyerek tematik film kuşağı yapma kararı aldık. her ay belirlenen tema üzerinden film önerileri alınarak o ay için 4 film izleyecek şekilde filmlerimizi seçeceğiz. böylece hem o hafta için seçilen filmleri tartışabileceğimizi hem de genel olarak tür sinemasını değerlendirebileceğimizi düşünüyorum. belki o tema ile alakalı metinler de okuyarak tartışmalarımızı daha da derinleştirebiliriz.
    youserların önerdiği temalar;

    1)intihar
    2)sürgün
    3)film noir
    4)gömülü hazineler
    5)kara komedi
    6)kült filmler
    7)b filmleri
    8)belgesel
    9)psikolojik gerilim
    10)kısa filmler
    11)distopya

    oylama sonucunda haziran ayının teması kara komedi oldu. bu ay sırasıyla izleyeceğimiz 4 film;

    1) harold and maude/ hal ashby
    2) ko to tamo peva/ slobodan sijan
    3) nebraska/ alexander payne
    4) brazil/ terry gilliam

    öneri olarak gelen diğer filmler ise şunlardı; balkanski spijun, salmer fra kjøkkenet, being there, delicatessen, aaltra, a serious man, pardon, synecdoche new york, big lebowski, lock stock and two smoking
  4. youreads sinema grubu uzun bir aradan sonra eski mutlu günlerine geri dönüyor. şairin de dediği gibi -çok klişe bir ifade biliyorum- belki yarın belki yarından da yakın diyebileceğimiz bir zaman dilimi içinde izleyenin bir kez daha izlemekten erinmeyeceği anlaşılan yılın önemli filmlerinden "la la land - damien chazelle" ile yaklaşık yedi sekiz ay süren nadasını sonlandırıyor. filmin -olabildiğince- eş zamanlı izleneceği tarih belirlenince editlerle bilgi verilecektir.

    yaşasın sinema.
  5. eylül ayına kadar "eş zamanlı film izleme" etkinliğine ara vermiştik lakin daha fazla dayanamayıp bir kaçamak yapmaya karar verdik. bunda hem birlikte film izleyip üstüne konuşmayı özlememiz hem de yakın zamanda kaybettiğimiz kiyarüstemi'yi anma arzumuz etken. bu hafta içinde herhangi bir zamanda filmi izleyip gelecek pazartesi üstüne konuşacağız. hatta şu an, huzursuzseyirler ve g9l9mser arkadaşlarımız filmi izliyor olmalılar. :)
  6. Bu hafta Finlandiya'dayız ve öğrendik ki finlandiya için sinema demek büyük oranda aki kaurismaki demektir. Önerilen filmlerin yarıdan fazlası Aki'ye aitti. Yine çekişmeli bir oylamaya şahit olduk, yine dört filmle başlayan süreç iki filmin çarpışmasına dönüştü: Laitakaupungin Valot (alacakaranlıktaki ışıklar) ve Mies vailla menneisyyttä (geçmişi olmayan adam). Ayrıca Bu iki film de Aki kaurismaki'nin "finlandiya üçlemesi" içinde yer alan filmler olması dolayısıyla dikkat çeker. Sözü fazla uzatmıyorum, bu haftaki filmimiz: aldığı yedi oy ile Mies vailla menneisyyttä (geçmişi olmayan adam) olmuştur. Filmimiz Yarın(cumartesi) 22.00'de mümkün olduğunca eş zamanlı izlenecek ve pazartesi günü vatsap grubunda değerlendirilecektir. :) 

    izlemek için bir ortam: geçmişi olmayan adam

    torrentçiler için: geçmişi olmayan adam


    edit: yukarıdaki linkte alt yazıda senkron sorunu var, torrent sağlam.
  7. youreads sinema grubu'nda işler başlardaki kadar akıcı ve verimli gitmeyince durduk düşündük "acaba neden böyle oldu?" diye. sonra üç şeyin farkına vardık: 1- insanı her türlü sistematik aktiviteden koparan, hayatını tepetaklak değiştiren(iş, tatil...) salıp dağıttığımız o meşhur yaz dönemi gelmişti. 2- euro 2016 gerçeği karşımızdaydı. 3- ne kadar etkili olduğuna emin olmasak da ramazan ayındaydık.

    bu üç şey üst üste gelince bırakın filmi tartışacak, bırakın film izleyecek, bırakın filmi indirecek halimiz, film önerecek enerjimiz ve motivasyonumuz kalmamıştı. o yüzden bir tiyatro topluluğuymuşuz gibi refleks gösterip temmuz, ağustos aylarını ileri bir tarihe öteleyip eylülde ülkesel ve tematik etkinliklere devam etmenin kârlı bir iş olacağına karar verdik. temmuz ve ağustos ayında izlenecek olan filmleri 2017 mayıs ve haziran'ına aktardık özetle.

    bu boşlukta birbirimizi ve film üstüne düşünüp konuşmayı özleyeceğimizi; temmuz, ağustos aylarının grup için nadas dönemleri olacağını sanıyoruz. eylülde görüşmek üzere.
  8. en az şiir grubu kadar değerli ilk haftasını geride bırakmış grup.
  9. Haziran ayının yarısı polonya'ya yarısı rusya'ya ayrılmıştı. Yani, o ülkelerden bir değil, iki film izlenecekti. Biraz evvel sonlandırdığımız polonya filmleri seçimi, önceki iki haftaya göre daha az katılımla gerçekleşti. Kieslowski'den bir film görmeyince "Töbe bismillah, kieslowskisiz polonya mı olurmuş?" demeyin. Ekibin öneri sunan büyük bir kısmı o filmlere aşina olduğu için bu ay etkinliğimiz kapsamında kieslowski'den film izlemeyeceğiz. Ama yine de tüm zorluğunu bile bile şöyle çılgın projeler düşünülmedi değil: "Ya, dekalog'u mu izlesek?". biraz düşününce uzun bir zaman dilimini kapsayacak olan dekalog serisini izlemeyi başka, geniş zamanlara öteledik.

    Oylamada üç film öne çıktı:
    - Ziemia obiecana(the promised land)
    - przesluchanie
    - le depart(the departure)

    İlk iki film, beşer oy alarak haziran ayının ilk iki haftasının filmleri oldu. aşağıya filmleri izleyebileceğimiz adresleri paylaşacağım. Bu hafta the promised land, gelecek hafta ise przesluchanie

    the promised land

    Przesluchanie

    yasal uyarı: yarın 22.00'de eş zamanlı olarak izlenecektir. pazartesi günü film vatsap grubunda tartışılacaktır.