1. oylayın. iyi veya kötü, yorumları oylayın. insan birşey yazdıktan sonra, eğer oylanmazsa öyle boşa yazmış gibi hissediyor. eksileseniz bile farketmez. fikirlerimizin bir yerlere ulaşdığını bilmek güzel bir duygu yaratıyor.
  2. yeni bir üye ve sözlüğe video oyunları konusunda katacak çok şeyi olduğuna inanan biri olarak (hem ilgi alanım olması hem de mesleğim dolayısıyla) video oyunlarının da kitap, film gibi sayfalara sahip olması. bir oyunun sayfasına girdiğimizde onun konusunu, türünü, kapağını, hatta trailer videosunu görebilmemiz; "oynadım", "oynamak istiyorum" gibi seçenekleri seçip puan verebilmemiz ve ayrıca bu kategorinin sağ taraftaki önerilere eklenmesi.

    ülkemizdeki pek çok kişi video oyunlarını -saçma bir şekilde- çocukları ilgilendiren şeyler gibi görse de bunlar da aynen filmler, kitaplar gibi kültürün bir parçası ve şunu da belirteyim; dünyada video oyunu oynayanların yaş ortalaması 30. eminim bunun yapılması hem sözlük içinden, hem sözlük dışından (okuyucular) pek çok kişiyi mutlu edecektir.

    umuyorum ki sözlüktekiler de (moderasyon, site sahipleri) video oyunlarının kültür ağında şu ankinden daha önemli bir yere sahip olması gerektiği konusunda hemfikir olur.
  3. insan gibi kullanalım. bir ricam olacak youreads kullanıcılarından. bir kültür oluşturalım diyorum. oylama kültürü. şimdi ben kendime bakıyorum 51 entryim var sadece 36'sı oylanmış. beni oylamıyorlar diyorum. sonra diğer yazarlara baktım onlarında bir farkı yok.

    her yazar okuduğu entryi beğendim ya da beğenmedim diye oylasın. okuduğu şey hakkında nötr ise tamam. okuduğunu anlayamayan biri ise yapacak bir şey yok.

    ee oylayınca ne olacak derseniz. ya ben 51 entry yazmışım 36 tanesi okunmuş diye motivasyonumu kaybediyorum. okunmayan şeyleri neden yazayım ki diyorum. ben şahsen okuduğum her entryi oyluyorum. işin özü eksileyin beni. motive olamıyorum. zaten her gün dünün en beğenilmeyen entrysi benim oluyor ama yetmez.
  4. 1) ekşisözlük'te dışarıya verilen link; istenilen kelimenin, cümlenin ya da sembolün içine gömülebiliyor, bence bu çok büyük bir artı. kallavi bir yazı döşenecek insan bunu örneklerle desteklemek isterse sürekli satır aralarına youtube linki koyması gerekmemeli. "bahsettiğim şarkı şuradan dinlenebilir" deyip geçmeli.

    2)aynı şekilde, sözlük içi yönlendirmelerde de sorun oluşacaktır. mesela bir entry'de cümle içinde 1812 üvertürü - piyotr ilyiç çaykovski başlığına gönderme yapmak istiyorum. şöyle bir şey oluyor:

    "çaykovski, 1812 üvertürü - piyotr ilyiç çaykovski eserinde de aynı nota dizgisini kullanmıştır."

    halbuki şöyle olması gerek:

    "çaykovski, 1812 üvertürü'nde de aynı nota dizgisini kullanmıştır."

    buradaki 1812 üvertürü'ne tıklandığında beni direkt olarak 1812 üvertürü - piyotr ilyiç çaykovski başlığına ışınlaması lazım. ve nereye ışınlayacağını da ben seçersem ne güzel olur.

    tabii şimdilik şöyle de halledilebilir:

    "çaykovski, 1812 üvertürü'nde de^:1812 üvertürü - piyotr ilyiç çaykovski^ aynı nota dizgisini kullanmıştır." ^:bu da benden minik bir trick olsun.^

    bu olanakları sağlayan admin ne güzel admin, moderatör ne güzel moderatör.
  5. anlamam öyle yazılımdan programlama dilinden falan ama;

    "i have a dream..."

    kullanıcı profil sayfasına gidiyoruz, müzik sekmesini tıklıyoruz, orada bizi bir "tümünü oynat" seçeneği karşılıyor. favorilerimize aldığımız müzikleri art arda çalabiliyor olmak fantastik bir çalma listesini internetin olduğu her yere taşıyabilme olanağını yaratmış olurdu. hatta ve hatta herhangi bir kullanıcının favori müziklerini kendi çalma listemiz gibi kullanabilmenin bedeli ise paha biçilemez olurdu. artık rastgele oynat, sırayla oynat, sondan başa doğru oynat, bitince başa dön gibi seçenekler zevke girer biliyorum.

    müzik dinlemenin alternatif yöntemlerinin de farkındayım fakat bunu sözlük üzerinden yapabiliyor olmak mesele. tek bir site üzerinden daha fazla kültürel etkileşimden bahsediyorum.

    böylece kendi listemizde ekleme-çıkarma yapması da son derece zahmetsiz olurken, müzik zevkini beğendiğimiz kullanıcıların listelerinin tadını çıkarabilir, herhangi bir yerde herhangi bir bilgisayarda bu imkanlardan faydalanabilir, en önemlisi de sözlüğü kendine has kılan özelliklere bir yenisini eklemiş, insanlara sözlüğe tıklamaları için daha fazla neden yaratmış olabilirdik.

    eğer mümkün ise, yapılmasını diliyor, salık veriyor, tavsiye ediyor, yerimde duramıyorum.
  6. lütfen kitaplara okuduktan sonra yorum yapın. sol frame'de görüp, merak edip açınca "ilginç bir kitaba benziyor, okuduktan sonra editliycem" şeklinde bir yorum görmek hayal kırıklığı yaratıyor. birincisi bu yorumun kimseye faydası yok, ikincisi siz o kitabı okuyup editledikten sonra biz görmüyoruz. emeğinize de yazık.
  7. bir öneri de benden gelsin, tespit de denilebilir. youreads kurulalı yaklaşık 1 yıl oldu kitap-film-dizi müzik-felsefe kanalları ciddi anlamda el üstünde tutuldu hep önplandaydı. gerçekten de en büyük sözlükler de dahil hiçbir sitede bu kadar zamanda bu kadar kitap ve film yorum akışı sağlamadı, bunu başardık evet, kendim de dahil herkesi tebrik ederim.

    ancak bir şeyi atladık gibi geliyor bana; burası aynı zamanda bir sözlük sitesi, yani kavramlar ve tanımlar açısından da bir kaynak olabilmeliydi. tematik çalışan yazarlarımız çıkmadı ya da teşvik edilmedi de diyebiliriz. çok basit başlıklarda basit tanımlar ve bilgi arayışında olanlara minik minik bilgiler verme konusunda geri kaldık bence. mesela birisi çıkıp bütün meyvelerin başlıklarını açıp ph değerlerini yazabilirdi. ya da bilim kanalı tanımlarla coşabilirdi.

    elbette tanım sayısı ufak sözlüklere göre yine iyi durumda ama youreads özellikle edebiyat ve sinema alanında duygudurum ve yorum paylaşılan bir mecra, alanında zirveye oynuyor. bence hep birlikte biraz da tanım kasmalıydık ki insana dair her alanda bir kaynak site, bilgi ve kültür ağı haline gelebilelim. umarım bu konuda yapıcı öneriler ve eylemlerle açığımız kapanır.

    ek: birkaç mesaj geldi konuştuk ama buradan da yazayım. herkes kendi alanında bilgi sağlayabilir siteye. en önemli konu bence bunu paylaşmaya "gerek yok" diye düşünmemektir. gerek yok diye bir şey yok bence tez-antitez-sentez diye düşünelim. bir fikir ya da bilgi olmazsa karşıtı da olmaz, karşıtı olmazsa sentezi de olmaz, sentez olmazsa yeni bir tez üretemeyiz. dolayısıyla bilginin gerekli gereksizi, "zaten herkes biliyordur"u diye bir şey olmaz bilgi bilgidir, herkesin farklı yorumu gelebilir yorumlar farklı bilgilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir diye düşünüyorum.
    abi
  8. lale olan youserların uçurulma sebebi nick altına girilirse hem meraklılar için bir bilgi kapısı hem halka açık bir adalet sistemi hem de ibret olacağı kanaatindeyim.
    bozuk
  9. surada, geyik için olsa da, güzel bir fikir atildi ortaliga.

    youreads'de okuma kulübü türünden bir sistem olmasi çok hos olur. her ay mesela okunacak bir kitap belirlenir, katilmak isteyenler okuyup, kitabin basliginda bir tartisma baslatabilirler.
    Böylece yeni kitaplar kesfedebiliriz ve en önemlisi baska görüslerde okuyup ufkumuzu genisletebiliriz.

    hem kitap okumaya tesvik eder hem de kitap kanalini bayagi bir canlandirir.
  10. sözlükte devinim ve dinamizmi yüksek tutarken bir taraftan da sürdürülebilir kalite ortamı nasıl sağlanır ? yönetimde olmasam da bu konu üzerinde epey kafa yordum .çünkü öyle ya da böyle insanlar artık populer kültürün gitgide seviyeyi aşağı çekmesinden ,kalitesizlikten,anlayışsızlıktan ,tartışma ve fikir edinme ,beyan etme kültüründen yoksunluktan , başka fikirlere tahammulsuzlukten şikayetçiler .hem gündemi takip edelim hem sıkılmayalım .hem de bilgisayar başında geçirdiğimiz süre içerisinde kişisel birikimimize katkı yapalım .taş üstüne bir taş daha koyalım .bunu yaparken de kendi bildiklerimizi paylaşalım ki neredeyse tüm değerleri dibe vurmakta intibası veren ülkede kültürel bir aydınlanma ışığı doğacaksa .(ki mutlaka olmalı ) bu ışığın gücüne şiddetine ne kadar katkıda bulunursak o kadar kardır düşüncesiyle arayıştalar . arayıştayız .
    öyle günler var ki 70 milyon insanı toplasam da şu düşüncelerimi anlatabilsem .ya da ''keşke şu kişinin düşüncelerini tüm ülke dinleyebilse '' dediğimiz çok olmuyor mu ?
    eğer niyetimiz buysa dikkat edilmesi gerekenler belli :

    1 -)
    ____________
    zeka pırıltısı göstermeyen.hangi derde derman olacağı belli olmayan başlıklara yorum bile yapmamak .kaale almamak .olumsuz da olsa altına birşeyler yazdığımızda gündem olarak yerini koruyacaktır .
    bu konuda örnek vermek gerekirse .
    a )- ''sinemada izlenen ilk film'' başlığı ne işe yarayabilir .herkesin izlediği ilk film farklı olabilir .olmasa ne olur ? altına yazılan ''esaretin bedeli '' ,''titanic '' gibi iki kelimelik entrylerin kime ne faydası olacaktır ?
    b)- ''tavsiye filmler'' veya ''tavsiye edilen gerilim filmleri'' gibi bir başlık ise en azından işe yarayacaktır. hepimiz film izlemek istediğimizde ''birileri kaliteli bir film tavsiye etse de izlesem'' demiyor muyuz ? hele hele bu başlığın altına yazanlar .sadece film ismi yerine neden o filmi beğendiğini de yazarlarsa tadından yenmez .

    2-)
    ---------------------
    gereksiz fav yapmamak .gereksiz karma vermemek . yine aynı şekilde ,fav ve karma verirken de cebimizden veriyormuş gibi de davranmamak .

    adam destan gibi yazmış .arşivlik bilgiler paylaşmış .bir iki fav alıyor .bir diğeri bir diğerine laf sokmuş ''hah gözünü seveyim kardeşim yürü beaaa ''niyetine bir sürü fav almış .

    ne olursa olsun egolarımıza ,siyasi görüşlerimize , hitap edene değil kaliteye ,zekaya ,birikime prim verilmeli . kişi iki satırla da olsa birilerinin işine yarayacak bir şey yazmışsa bir şekilde ödüllendirilmeli . fav olur +karma olur ...
    ''vay be ne kaliteli yazdım yarım saatimi harcadım ama güzel oldu '' diye düşünen a yazarın yazdığının hiç karma almaması . altına tek satır geyik bir bknz veren b yazarın onlarca fav alması a yazara ne hissettirir ? yazdıkları sitenin derinliklerine gömülüp gidecekse neden uğraşsın neden vaktini harcasın ? harcar mı bir daha ?

    bir şekilde sistem de çok beğenilen başlıkların ya da entrylerin üste çıkmasını .öncelikli olarak gözükmesini temin etmeli .

    3-)
    ----------------------------
    çok fazla başlık açılmıyorsa ya da çok fazla yazan olmuyorsa .ya da hep benzer konular üzerinde dolanıp duruyorsa site mudavimleri sitenin daha dinamik görünmesi için .eskiden açılmış konular da rastgele bir seçimle bir yerde görünmeli .yukarıda az yazan butonla istatistikler butonu arasında bir kayan yazı şeklinde mi olur nasıl olur,nerede olur bilemiyorum .

    4 -) kesinlikle ne özel mesajda ne de başlıklarda ,entrylerde şaklabanlığa ,küfüre yer verilmemeli . bu konuda moderatore tam destek verilmeli . ''sevgiliyi domaltıp kafasına ayakla basmak '' gibi bir başlık anında silinmeli yazarı da uçurulmalı mesela . fikir özgürlüğü ayrıdır kafamıza eseni yazmak ayrıdır . özgürlüğümüz nasıl başkalarının özgürlük sınırında bitiyor ise sizin özgürlüğünüz de sitenin misyon ve vizyonunun yarattığı çizgiyi aşınca biter .bitmelidir .
    -------------
    5-) formattan uzaklaşmaya müsade edilmemeli .insanlar en azından formatı sağlamaya çalışarak zekalarını zorlamalı .yine aynı şekilde ,gereksiz ve boş bknz lara izin verilmemeli .bu bahsettiklerime bir kez izin verilirse olay şirazesinden çıkıyor .site gitgide forumsulaşıyor .
    ------------
    eklemek istiyorum: ''abi''ye selamlar .denk geldikçe yazılarını okumaya çalışıyorum ve yönetim hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum .ve diyebilirim ki ''tarzını beğendim'' allah kolaylık versin . ben de bir ara forum yönetmiştim .o açıdan işinin ne kadar zor olduğunu biliyorum .sitenin büyümesi mümkün olduğunca güçlü ve birbiriyle koordine bir moderasyon istiyor .umarım bunu sağlarsın . ya da sağlamışsındır .