1. anlamam öyle yazılımdan programlama dilinden falan ama;

    "i have a dream..."

    kullanıcı profil sayfasına gidiyoruz, müzik sekmesini tıklıyoruz, orada bizi bir "tümünü oynat" seçeneği karşılıyor. favorilerimize aldığımız müzikleri art arda çalabiliyor olmak fantastik bir çalma listesini internetin olduğu her yere taşıyabilme olanağını yaratmış olurdu. hatta ve hatta herhangi bir kullanıcının favori müziklerini kendi çalma listemiz gibi kullanabilmenin bedeli ise paha biçilemez olurdu. artık rastgele oynat, sırayla oynat, sondan başa doğru oynat, bitince başa dön gibi seçenekler zevke girer biliyorum.

    müzik dinlemenin alternatif yöntemlerinin de farkındayım fakat bunu sözlük üzerinden yapabiliyor olmak mesele. tek bir site üzerinden daha fazla kültürel etkileşimden bahsediyorum.

    böylece kendi listemizde ekleme-çıkarma yapması da son derece zahmetsiz olurken, müzik zevkini beğendiğimiz kullanıcıların listelerinin tadını çıkarabilir, herhangi bir yerde herhangi bir bilgisayarda bu imkanlardan faydalanabilir, en önemlisi de sözlüğü kendine has kılan özelliklere bir yenisini eklemiş, insanlara sözlüğe tıklamaları için daha fazla neden yaratmış olabilirdik.

    eğer mümkün ise, yapılmasını diliyor, salık veriyor, tavsiye ediyor, yerimde duramıyorum.
  2. isminin değiştirilmesi.

    bunun için öneri isimler alınabilir. bunların arasından yöneticiler birisini seçebilir veya birkaçını oylamaya koyabilir. herhangi bir şey olabilir ama bence isminin değişmesi gerekmektedir.
  3. oylayın. iyi veya kötü, yorumları oylayın. insan birşey yazdıktan sonra, eğer oylanmazsa öyle boşa yazmış gibi hissediyor. eksileseniz bile farketmez. fikirlerimizin bir yerlere ulaşdığını bilmek güzel bir duygu yaratıyor.
  4. sitede gecirdigim kisa surede gordugum bir kac eksik ve nacizane tavsiye

    -film ve kitap isimleri acilirken orijinal isimler kullaniliyor. buna itirazim yok. ancak dil bilmeyen kisiler de dusunulmeli. baslik acilirken ya orijinal ismi yazma secenegi konulmali yahut turkce adi secenegi doldurulmali. das parfum'u herkes bilemeyebilir. koku ile arattigimizda da ayni basliga ulasabilmeliyiz.

    -su an icin site yeni ancak alt kategorilendirme de yapilabilir. distopya secenegini sectigimde bu etiket ile tanimlanmis kitap ve filmlerin listesi ciksa hos olur.

    -ayni isimde olan kitap,film, oyun vb basliklarin ozet kisminda simgeler yer alabilir. boylece kisa surede aradigim kitabin filmine de ulasabilirim.

    -puanlandirma 5 yetersiz.10 olmali. sonrasinda puana gore siralama secenegi eklenmeli.

    -bir diger ana baslik mekan olabilir. boylece o mekana gidenler mekani oylayabilir. fotograf koyabilir. ufak capli bir yelp, foursquare tadi yakalanabilir. okudum, izledim secenekleri gibi gittim secenegi eklenebilir.

    -kisisel kutuphane listeleme secenegi ve bu listeleri baska uyelerin listesiyle karsilastirma imkani. tum okudugum kitaplarin, filmlerin, muziklerin cesitli gorsellerle desteklenmesi, gittigim ulkelerin haritada cikmasi guzel olacaktir. liste karsilastirma secenegi ile ayni muzigi dinleyenler, ayni filmi izleyenlerin birbirini bulmasi kolaylasir. turk milleti tanismak ister. kaynasmak ister.

    birkac gun once entry yazarken youtube linkindeki buyuk harflerin otomatik kuculmesi nedeniyle videoyu gostermiyordu. bu duzelmis.tebrikler

    simdilik aklima gelenler bunlar. oldukca editler ve ekleme yaparim.

    ekleme notu 1: aklima geldikce yazmaya devam edecegim.

    -daha once yazmistim ancak, bir kez daha belirteyim.orijinal adlarin olmasi guzel ancak bugun mesela kurtlar imparatorlugu'nun basligina denk geldim. grange'in kitabi oldugunu biliyorum ancak kapak fotografi olmasa tanimak ilk basta cok zor. yazarin yazildigi yerin altina turkce ismi de yazilsa guzel olur.

    -anime ve manga konu basliklari acilmali.

    -bilmiyorum bu yapilabilir mi ancak mesela filmler icin imdb puani, oyunlar icin metacritic puani basligin altinda yer alsa hos olur. genel begeni durumunu kisaca gormus oluruz.
    -server yukunu arttiracagina emin olmak ile beraber, sanat bolumu altinda resim secenegi olabilir. mesela "guernica ne ola ki?" diyenler basligina girdiginde orada guernica'nin fotografini gorse isleri kolaylasir.

    -dun film afisinin boyutu buyuk olmasi nedeniyle tum yazdiklarim bosa gitmisti. taslagi kaydet seceneginin eklenmesi iyi olmus.

    sitenin yeni oldugunu biliyorum,zamanla daha da guzellesecegine eminim.
    ekleme notu 1 son
  5. benim de bazı tavsiyelerim/isteklerim olacaktı.

    1. üye alımının durdurulması yüzünden site biraz durağan hale geliyor gibi görünüyor bana. ama aynı zamanda kaliteyi korumak başlıca hedefimiz. hem kontrollü üye almak, hem de kaliteyi korumak için güzel bir sistem var: referans sistemi. böylece şu anki üye kitlesinin kaliteli olduğunu varsayarak onların da siteye kaliteli üyeler çekmesi sağlanabilir.r10.net gibi sitelerde kullanılıyor bu sistem. böylece her üye 1/2/5/10 kişiyi siteye davet edebilir. her önüne gelen troll, kötü niyetli insan da böylece elini kolunu sallayarak girmemiş olur. uygulanabilirliği nedir, mantıklı mıdır bilmiyorum. sadece öneri.

    2. mod akışında silinen yorumları orada göstermek şeffaflık adına daha güzel bir adım olabilir. zira "x numaralı yorum ilgili üyenin çöp kutusuna taşındı." e iyi de o yorum neydi? hakaret/küfür/kanunlara aykırı öğeler içeren yorumlar hariç (töbe de'nin uyarısı üzerine buraya dikkat çekmek istiyorum) yönetim tarafından silinen yorumu görebilmeliyiz diye düşünüyorum. mesela kural 2, yazım hataları (?) gibi şeyler gerçekten silinecek kadar kötü müymüş anlarız böylece.

    3. kategorilere ne konularda başlık açılabileceğiyle ilgili ayrıntılı bir yönerge olması çok hoş olur. geçenlerde e vitamini başlığını nereye açacağını bilemeyip yiyecek/içecek kategorisine açmıştım. sonradan saçma geldi ve moderasyona mesaj atıp hatamı düzeltmelerini rica ettim. kırmadılar sağolsunlar. mesela filozoflara ait başlıkları kişi/topluluk kısmına açmıyoruz. felsefe kısmına açıyoruz. bu böyle gelip giden bir gelenek sanırım burada. veya o kişinin felsefesini açıkladığı için öyle. ama yine de öyle olduğuna dair bir yönerge gerek gibi.

    4. ilk yorumu girme şartı olmadan sisteme kitap/müzik/dizi ekleyebilmek. (bu sanırım yapılıyor ama sadece moderasyon yapabiliyor bunu)

    5. lütfen boş alanları doldurun uyarısı alınca yazılan tüm içeriğin kaybolmaması. önceki sayfaya dönünce 5 paragraf yazıyı kaybettiğimi bilirim...

    6. aynı isimde farklı kategorilerde başlık açılabilmeli. bir başlık aynı anda 5-6 kategoriye bile dahil olabilir. mesela antalya diye bir üye olsun. bu antalya adlı üyeye youreads kategorisinde başlık açmak istiyoruz ama o başlık daha önce şehir olan antalya için açılmış. e tabi o zaman da o başlığa bir şeyler yazıyoruz. öyle olunca da 5 yıl sonra başlığı açıp antalya şehri hakkında bilgi almak isteyen üye, antalya adlı kullanıcıyla ilgili yorumları okuyor. veya antalya adlı kullanıcı hakkında bilgi edinmek isteyen antalya şehri hakkında yorumları okuyor. bu bir sorun.

    bakın mesela şu anda flört başlığı var yan tarafta. kişi/topluluk olarak açılmış. yorumlar biriktikçe kişi/topluluk olmayan flört hakkında yorumlar artacak. başlığın başındaki kategori ikonu anlamını kaybedecek. hatta saçma bir hal bile alabilir.

    bunun yerine 4 5 ayrı farklı kategoride flört başlığı olsa (vikipedideki kavram ayrımı sayfaları gibi) hangi flört'ü istiyorsak ona yorum girsek. mükemmel olur.
  6. herhangi bir entryi bazen beğenip, beğenmediğimi ayırt edemiyorum. astigmatım. hangisini seçtiysek onun renklenmesi güzel olur.
    ozumm
  7. şu dramalardan vazgeçin artık. yemin ediyorum dans ederken poposuna dokunulmuş fergie gibisiniz. (bkz: my humps)

    şimdi ben bu buradan gidiyorum çünkü o bana bilmem ne dedi bık bık bık, şu benim ona bilmem ne dediğimi söylemiş ben gidiyom bla bla bla, yok iftirası, yok sataşması seri eksilemesi, bilmem nesi. nick altlarında savaşmalar falan. şunun askerleriyiz, bunun yandaşlarıyız, çeteleşmeler, gruplaşmalar. oldu olacak müge anlı'yı alalım buraya hep beraber haklı haksızı, kayıbı kaçkını falan bulsun. ne zaman sözlükte iki kişi tartışsa nick altları interaktif sabah programına dönüyor.
    bozuk
  8. aklınızla alay edilmesine izin vermeyin. biat etmeyin sorgulayın. bilmiyorum demek ayıp bir şey değil her konunun uzmanı olamazsınız kulaktan dolma bilgilerle bir fikri savunmayın.
  9. daha önce yazildiysa özür dilerim.
    bir kitabin basliginda, ayri bir sekmede kitabi okuyan yazarlar, okumak isteyen yazarlar gibi bir liste olsa ve eger bu listelerde badilerimiz varsa ön plana çiksa hos olur.
    kürk mantolu madonna gibi çok okunmus bir kitap için belki bu listenin pek yarari olmaz ama pek taninmamis kitaplar için yararli olabilir. kitabi tartisabilecek birini, yada zevklerimizin uyustugu birini bulmus oluruz. ve belki bu sayede hosumuza gidebilecek baska kitaplar kesfedebiliriz.
    badilerin en son ekledikleri kitaplari görebilecegimiz bir yer de ayni sebepten çok güzel olur.

    (bu öneriler filmler için de geçerli olabilir elbette)

    ekleme: yazarin profiline tikladigimizda bu bilgilere ulasabiliriz diye mesaj geldi. benim önerim facebook'un ana sayfasi gibi, bir kösede "x badiniz y kitabini "okumak istiyorum" diye isaretledi" gibi bir sey. profile teker teker girmekten daha etkili olabilir.
  10. yukarıda değinen olmuş ama ben biraz daha genişleteyim. kitap ve filmlere (uygun diğer başlıklara da) youserlar anahtar kelimeleri etiketlese (aynı tez ve makalelerdeki, ya da kütüphane kataloglarında olduğu gibi) ve hatta mevcut etiketler de youserlarca oylansa (ki saçma etiketlemeler de önlensin) böylelikle etiket araması yaptığımızda, örneğin "fransız devrimi" etiketi arandığında bu konudaki kitaplar, filmler vs. bütün halinde önümüze gelse çok güzel olur. çünkü kitabın ya da filmin isminde anahtar kelime olmayabiliyor. yorumlar arasından ayıklamak da zahmetli bir şey. hem böylelikle harika bir kaynakça kataloğu oluşturma imkanına sahip olabiliriz. efsane olur lan, valla bak.
    öhöm... takdirlerinize arz ederim.
    kurra