• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.07)
yüzüklerin efendisi - yüzük kardeşliği - j.r.r. tolkien
'yüzüklerin efendisi' son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.


  1. beni fantastik edebiyatla tanıştıran ve orta okul yıllarında düzenli okuma alışkanlığı edinmemi sağlayan yüzüklerin efendisi serisinin ilk kitabı. ayrıca kitaplarını okuduktan sonra filmini izlemenin o tatlı heyecanını da ilk bu seri sayesinde yaşadım.

    yalnız elimde bulunan 99 basımı metis yayınlarından çıkan kitaplarda şöyle ilginç bir durum var. sanırım sadece iki kule ve kralın dönüşü kitaplarında bu durum vardı^:çünkü kardeşlik ilk kitabın sonunda dağılıyor^. kitapların yarısına kadar hiç sorun yaşamadan okuduğumu hatırlıyorum. ama yarısına geldiğimde, bir bakıyorum ki o da ne? frodo ve sam'in hikayesi yeni başlıyor. yayınevi kronoloji kavramından bihaber şekilde hikayeyi ikiye bölüp, ayrı ayrı anlatmayı tercih etmiş. farkettiğimde baya sövdüğümü hatırlıyorum. kitaplar orjinalinde de öyle miydi, şu anda yayınlanan kitaplarda da benzer bir durum var mı hiç bilmiyorum. ama büyük ihtimalle o dönemki basımlara özel bir durumdu.

    yine de bu durum en sevdiğim serilerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmedi elbette.
    ulgan
  2. arka kapakta dünya ikiye ayrıldı, lotr okuyanlar ve okuyacak olanlar diye bir yazı vardır. biz okuyanlar olarak çok çok şanslıyız, hele hastası olup tekrar tekrar okuyanlar olarak, o uzun 3 filmi tek günde izleyenler olarak, karakterleri ezbere bilenler olarak, elfçe öğrenmek isteyenler olarak...
    benim ve daha bir çok kişi için bir efsanenin başlangıcıdır. sonu yoktur...
  3. çocuk kitabı olarak yazılmaya başlanmıştır.

    bu sebeple diğer iki kitaba göre biraz daha çocuksu şeyler vardır bu kitapta.

    mesela tom bombadil.

    sonra ikinci dünya savaşı başlar ve orta dünya da kararmaya başlar.