• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
z - costa-gavras
film, sağcı hükümet emrinde çalışan bir polis şefinin, bitkilere musallat olan asalaklarla mücadele etmek gerektiği gibi, topluma zararlı olan kişilerle ve özellikle de solcularla mücadele etmek gerektiğini anlatan konuşmasıyla başlar.
daha sonraki sahnede, solcu milletvekilinin konuşması izlenir. ardından milletvekili sokağa çıktığında, polisin gözü önünde kendisine doğru gelen bir triportörün kasasında bulunan bir saldırgan kafasına sopayla vurarak ağır yaralar. hastaneye kaldırılan milletvekili, kurtarılamayarak ölür. hükümet emrinde çalışan bir savcı (gerçek yaşamda christos sartzetakis) olayla ilgili olarak görevlendirilir. polis ve askeri yetkililer, savcıyı olayın bir kaza olduğu yönünde yönlendirmeye çalışarak, dosyaya 'kaza sonucu ölüm' yazarak kapatmasını isterler. ancak 'çelimsiz görünümlü' savcı, yönlendirmelerden etkilenmez ve olayı derinlemesine araştırmaya karar verir. soruşturmasını derinleştirdikçe, olayın bir kaza değil, örgütlü bir cinayet olduğunu bulur. araştırmaları sonunda elde ettiği bilgilere göre, polis örgütünün ve ordunun içinden üst düzey görevliler, sağcı çetelerle anlaşmışlar ve sonunda milletvekili öldürülmüştür. savcı, resmi yetkililerle sağcı çetelerin görüştüğünü fotoğraflarla ve tanıklıklarla kanıtlar. askeri yetkililer ve polis şefleri sanık olarak mahkemeye çağrılırlar.
tam da olayın çözüleceği ve mahkemede hakkın yerine geleceği düşünülürken, yetkililerin isteği doğrultusunda hareket etmeyen ve olayı örtbas etmeyen savcı görevden alınır ve olayın önemli tanıkları art arda meydana gelen bir dizi 'kaza' sonucu ölürler. olayı gazeteye yansıtan gazeteci ise, resmi belgeleri yayımlamak suçundan hapse atılır.


  1. ölümsüz (z), costa-gavras tarafından 1969 yılında vassilis vassilikos'un yazdığı aynı adlı bir romandan beyazperdeye uyarlanan siyasal serüven türünde bir fransız filmidir. 1969 cannes film festivali'nde jüri ödülü kazanmıştır.
    filmde, aslında ülke adı hiç geçmemesine karşın, yunanistan'da 1963 yılında solcu milletvekili gregoris lambrakis'in öldürülmesi sonrasında gerçekleşen olaylar kurgulanarak yansıtılmaktadır. film, 1967 ile 1974 arasında yunanistan'da hüküm süren askeri yönetimi eleştirmektedir.
    filmde, daha sonra yunanistan'ın cumhurbaşkanı olacak olan savcı christos sartzetakis'ı jean-louis trintignant canlandırmaktadır. aslında daha ünlü oyuncular olmalarına karşın, yves montand'ın ve irene papas'ın filmde daha küçük ama önemli rolleri vardır. montand, öldürülen solcu milletvekilini, papas ise onun eşini canlandırmaktadır.
  2. filmin başında fransızca olarak şu sözler görülür: "gerçek olaylarla, sağ ya da ölü olsun gerçek kişilerle olan benzerlikler tesadüfi değildir. her şey kasitlidir."