• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar kate millett
zulüm politikaları - kate millett
öyle bilgiler vardır ki, insan bunlara sahip olduğu halde yaşamını nasıl sürdürebildiğine hayret eder. sonra, başka insanlar da bu bilgilere sahip olduğu halde, dünyanın nasıl böyle dönmeyi sürdürdüğüne şaşırır. ama mesele kısmen de bu bilgilerin yaygın dolaşıma girmiyor olmasında değil midir zaten?

gazetelerin manşetlerine, televizyon ana haber bültenlerine girmeyen bilgilerdir bunlar. oysa insan yaşamının en derin, bağışlanması en zor acılarına dairdirler: insanların beden ve ruh bütünlüklerine saldırılara, yaşamdan koparılmalarına, günlük hayatta sahip oldukları en sıradan şeylerin bile ellerinden alınıvermesine, insan ve vatandaş olarak “haklarım” dedikleri her şeyin beyhudeliğini anlamalarına yol açan, ezici devasa bir sistemin işlemesini sağlayan çarkların yol açtığı deneyimlerdir: keyfi tutuklamalar, kayda geçmeyen gözaltılar, yok oluveren insanlar ve işkence...

bunlar insanlığın yüzyıllarca mücadele ederek oluşturduğu hukukun, "olağanüstü koşullar" adına, "istikrarın sağlanması" adına, "kamu güvenliği" adına askıya alındığı durumlardır ve bm üyesi ülkelerin yarısından fazlasında, mevcut yasalara aykırı olduğu halde artarak uygulanmaktadır zulüm politikaları.

kate millett, bu kitapta ilk elden tanıklıklara dayanarak bu uygulamaları anlatıyor. yirminci yüzyılda işkencenin nasıl geri döndüğünü, nasıl uygulandığını, nelere malolduğunu gösteriyor: görmezden gelmekle ortadan kalkması mümkün olmayan, bakışımızı başka yöne çevirmekle yok edemeyeceğimiz işkence olgusuyla yüzleşmeye ve ona karşı sesimizi yükseltmeye çağırıyor bizi.


  1. kate millett'ın Zulüm Politikaları (Siyasi Tutukluların Tanıklıkları Üzerine Bir Deneme) kitabını yıllar önce tüylerim diken diken olarak, mideme sancılar girerek, insanlıktan tiksinerek okumuştum. dünyanın bir çok yerinden siyasi tutsakların ilk elden tanıklığı üzerine yazılmış çok zor bir kitap. gerçeğin hazmedilmesi kimi zaman çok zor olabiliyor bu kitaptan da görülebileceği üzere. tarafsız ve amasız insan hakları savunuculuğu yapma niyetinde olanlar için devletlerin özellikle cezaevlerinde kendilerine muhalif unsurlara yönelik işkence ve genelinde insan hakları ihlallerine dair gayet başarılı bir kitap.

    gelelim kate millett'a. ne yazık ki dün (6 eylül 2017) tarihinde yaşama gözlerini yumdu bu kitabın ve başka birçok kitabın yazarı kate millett. aynı zamanda sağlam bir feminist. cinsel politika kitabı (sexual politics) dünya çapında çok büyük yankılar uyandırdı. ve bu kitapla 1970 yılında time dergisine kapak olan ilk feminist kadın oldu.

    fikirleriyle hayatımızı ışıtan, zihinlerimizi aydınlatan insanlardan birine gecikmiş bir vefa duygusuyla bu başlığı açayım dedim. iyi ki düşüncelerini bizlerle paylaşmış. eminim eserleriyle daha birçok insana ilham vermeye devam edecek kate millett da.

    ekleme: kate millett bir söyleşide zulüm politikaları üzerine şu sözleri etmiş:

    "Hiçbir zaman kendimi zorunlu hissetmediğim sürece, dayanamayacağım bir duygusal baskı oluşmazsa yazamam. zulüm politikaları’nda da dünyada en çok korktuğum konuyu, işkenceyi yazdım. Özünde beni bu kitabı yazmaya iten güdü korkuydu. Kitap üzerine yoğunlaştığım yedi yıl benim için duygusal olarak çok moral bozucu, çok zor bir dönemdi. Beni dehşete düşüren asıl konu da işkencenin ne kadar acı bir şey olduğu değil de devletin gücüydü."