• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.50)
paris sıkıntısı - charles baudelaire
modern şiirin kurucuları arasında sayılan, sembolist şiir akımını büyük ölçüde etkileyen charles baudelaire (1821-1867) şairliğinin yanı sıra önemli bir düşün insanıydı. kendini doğuştan lanetlenmiş sayan, yaşadığı büyük yalnızlık dolayısıyla daima çağının ötesinde bir sürgün olarak hisseden büyük şair hep başka bir yerin özlemi ve arayışı içinde olmuş, bu özlemini ise şiir dışında, edebiyatın farklı dallarında da ürünler vererek dışa vurmuştur. 1862'yılında kitap haline getirilen paris sıkıntısı, baudelaire'nin düzyazı şiirlerinin en güzel örneklerini içerir.
  1. yıllar önce bir yıldırım türker yazısında karşılaşmıştım bu dizelerle. cesaretin verdiği sarhoşluk hissinden söz ediyordu. hakikatle zehirlenin ve sarhoş olun diyordu. gerçekten sarhoş olmaktan başka da çare yok sanırım. şimdi tam da "sarhoş olma saati".

    "her zaman sarhoş olmalı. her şey bunda: tek sorun bu. omuzlarınızı ezen, sizi toprağa doğru çeken zamanın korkunç ağırlığını duymamak için, durmamacasına sarhoş olmalısınız.

    ama neyle? şarapla, şiirle, ya da erdemle, nasıl isterseniz. ama sarhoş olun.

    ve bazı bazı, bir sarayın basamakları, bir hendeğin yeşil otları üzerinde, odanızın donuk yalnızlığı içinde, sarhoşluğunuz azalmış ya da büsbütün geçmiş bir durumda uyanırsanız, sorun, yele, dalgaya, yıldıza, kuşa, saate sorun, her kaçan şeye, inleyen, yuvarlanan, şakıyan, konuşan her şeye sorun, "saat kaç" deyin; yel, dalga, yıldız, kus, saat hemen verecektir karşılığını: "sarhoş olma saatidir. zamanın inim inim inletilen köleleri olmamak için sarhoş olun durmamacasına! şarapla, şiirle, ya da erdemle, nasıl isterseniz."