• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar ali granit
adanmak - ali granit
adanmak, türkiye’de benzeri gittikçe azalan kitaplardan biri; bir başarı öyküsünün kahramanının yaşamına eğilen, unutulmasının önüne geçmeyi amaçlayan bir çalışma.

yalçın granit, türk basketbolunun kuruluş yıllarından başlayarak bugüne kadar etkin rol oynamış; önce sahada, sonra kulübede, ardından da yazılarıyla basında milli basketbolumuz için emek vermiş bir isim. elinizdeki kitap, yalnızca onun basketbol macerasını kayda geçirmeyi amaçlamıyor. adanmak, hem spor tarihimiz için bir belge hem de yeni kuşaklar için bir şeye adanabilmenin ve başarılı olmanın imkânsız olmadığını gösteren örnek bir yaşamöyküsü.

onun çarpıcı “kendini yoktan var etme” serüveninin izini sürerken de fonda bir yüzyıldan diğerine güçlenerek yol alan türk basketbolunu, geçirdiği evreleri aşamalarıyla gözler önüne seriyor.

(kitap bilgileri kitapyurdu.com'dan alınmıştır.)
  1. galatasaray ve darüşşafaka'nın efsane ismi yalçın granit'in hayatı ve dolaylı olarak türkiye basketbol tarihinin anlatıldığı, basketbolseverlerin okuması gereken bir kitap.

    yazar ali granit bu kitabın yazılması sırasında türk ve fransız basınının arşivlerini büyük bir dikkatle incelemiş ve yüzlerce gazete küpürü toplamış, ayrıca, başta spor dünyasından olmak üzere onlarca kişiyle irtibat kurmuş ve onların görüş, düşünce ve hatıralarını da dinlemiştir.

    !---- spoiler ----!

    türk milli takımı koçu elliot van zandt, potayı yaklaşık 10 cm daraltarak takıma şut antrenmanı yaptırmış.

    yalçın granit, o dönemlerde 3'lük sayı yokken bile ısrarla uzaktan şutlar atmaya çalışmış.

    turgut atakol'a göre türk basketbolunun gelişmesi, galatasaray-fenerbahçe rekabetinin basketbola da taşınmasına, bu da, fenerbahçe'nin basketbol takımının güçlenmesine bağlı imiş.

    eurobasket 1949, bir avrupa ülkesi olmayan mısır'da düzenlenmiş. bunun nedeni de, bir önceki turnuvanın şampiyonu sovyetler birliği'nin şampiyonaya ev sahipliği yapmak istememesi, çekoslovakya'nın da bir önceki turnuvanın ev sahibi olması ve mısır'ın bir önceki turnuvayı bu iki ülkenin ardından üçüncü olarak tamamlaması.

    galatasaray, özellikle 40'lı ve 50'li yıllarda üst üste şampiyonluklara ulaştığı için herkesçe bilinen yenilmez armada lakabını o dönemlerde almış.

    askere çağırılan sporcular takımdan ayrılmak zorunda ve orduya bağlı basketbol takımında oynamak zorundaymışlar.

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder