• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.63)
the grand budapest hotel - wes anderson
20. yüzyılın başlarında iki savaş arasındaki dönemde geçen hikayede, avrupa'nın hayali zubrowka şehrinde bulunan büyük budapeşte oteli'nin ihtişamlı dönemine tanık oluyoruz. gustave h, otelin işleyişini büyük bir profesyonellikle idare eden, müşterilerini dahi en ince ayrıntılarına kadar tanıyan bir konsiyerj görevlisidir. bir gün otele bellboy ve komi görevlisi olarak zero mustafa adında genç bir adam gelir ve kısa zamanda aralarında yakın bir arkadaşlık başlar. ikili birbirlerinin sırdaşı olurken yaşadıkları şehir de büyük bir savaşa doğru sürüklenmektedir. bu esnada gustave'ın yaşlı sevgilisi madame d. esrarengiz bir şekilde hayata veda eder, ikili madame d.'ye veda etmek için yola çıkar. bir asilzade olan madame d.'nin şatosuna vardıklarında miras bölüşümünün yapıldığı toplantıya denk gelirler. madame d., gustave'a miras olarak paha biçilmez bir rönesans tablosu bırakmıştır ve bunun açıklanmasıyla aile içerisinde büyük bir karmaşa çıkar. bu andan itibaren belalarla dolu bir maceraya atılan gustave ve zero, gerçeklerin peşinde koşarken dışarıda da bir çağ değişmektedir…
wes anderson'ın moonrise kingdom filminden sonraki yeni çalışması olan filmin bol yıldızlı kadrosunda ralph fiennes, saoirse ronan, bill murray, jude law, edward norton, léa seydoux ve owen wilson gibi isimler yer alıyor.
  1. filmin güzelliğinin yanında böyle bir otelin varlığını merak eden sinemasever gezginler vardır elbet. büyük budapeşte oteli maalesef yok. aslında hem var hem yok, şöyle ki;

    wes anderson, prodüksiyon tasarımcısı adam stockhausen(12 years a slave - moonrise kingdom) ile bir araya gelir ve almanya’nın gorlitz şehrindeki atıl vaziyette bekleyen ve köhne bir bina olan “gorlitzer warenhaus”u iç çekimlerde kullanmak için karar verirler. filmdeki otelin iç mimarisi bu binanın içi ile birebir aynıdır. merdivenler, pencereler, kolonlar, avize… her şey yerli yerindedir. geri kalan tasarım tabii ki film ekibi tarafından düzenlemiş. wes anderson binayı o kadar beğenmiş ki, yakın zamanda yıkılacağını duyduğunda, yıkımı engellemek için binayı satın almayı bile düşünmüş. neyse ki film vizyona girmeden önce gazetede yayınlanan bir makalede binayı gören gizli bir yatırımcı burayı satın alarak yıkılmaktan kurtarmış.

    http://imgur.com/qm4g6PN

    otel içi çekimleri yukarıdaki binada yapılırken otelin dışını gösteren geniş açı çekimlerde kullanılan şey ise, filmde de farkedebileceğiniz üzere, 3m yüksekliğinde ve 6m genişliğinde olan bir maket.

    http://imgur.com/ieuaYsN

    otelin muazzam dış görünüşü için viyana, çek cumhuriyeti ve almanya karış karış dolaşılmış. dış görünüşe en fazla katkısı olan oteller ise çek cumhuriyeti’nin nadide şehri karlovy vary’de bulunan bristol otel ve grandhotel pupp olmuş.

    http://imgur.com/Tyx9Mf8
    http://imgur.com/YoWpHtZ
    bristol hotel : http://www.bristolgroup.cz/en/
    grandhotel pupp: http://www.pupp.cz/en/

    olur da bir gün avrupa turu atma şansım olursa ilk gideceğim şehir şu karlovy vary. ne kadar mükemmel bir şehirsin sen karlovy vary.

    http://imgur.com/Ai643qs

mesaj gönder