1. bizimle aynı yıl kurulmuş bir devlet olduktan sonra yaptıklarından bazıları şunlar;

    - ülkenin dört yanına ulusal bilim akademileri kurarak dünya çapında bilim adamları yetiştirmek. kendi koordinat sistemini, kendi teorik fizik ve matematik dehalarını, mühendislik ekolünü yetiştirdi. öyle ki, sovyet üniversitelerinden yetişen azerilerden 3-5 tanesi türkiye'ye geldi ve ülkeye resmen damga vurdu. inanmayan landau'nun kitabından bi 10 sayfa (çok değil lan) okusun, sonra konuşsun.

    - 1922 yılında kurulup iç savaşını 1923 yılında bitiren bir devlet olmasına karşın, 1925-1970 arası her yıl tek tek dünyada en çok patent başvurusu yapan ülke olmak. bizim ülke olarak hala sovyetlerin 1930 sayılarına ulaşamadığımızı hatırlayalım.

    - 1920'lerde yerli otomobil, 1920'lerde yerli uçak yapmak. savaş uçağı, yolcu uçağı falan derken her tür taşıtı üreten ve kendine yeten bir ülke olmak. lada, gaz ve volga markalarıyla dünyada sayılı büyük üreticileri arasına 1930'larda girmek.

    - 1940'larda uzay programını başlatmak, roket, uydu, hayvan, insan başlıklarının tamamında teker teker uzay yarışını kazanmak. aranızda uzaya çıkan ilk insanı hala armstrong sanan hayvanlar var!

    - "özgür ve güçlü" fransayı dümdüz eden, avrupaya kan kusturan nazilere postal yalattı. nazi itlerinin ilerleyişini stalingrad'da durdurdu, berlin'e kadar itin götüne soka çıkara kovaladı. bu sırada nazilere kimlerin silah sattığını bence inceden bi düşünün.

    - kendi tankını, topunu, tüfeğini, füzetsini, nükleer başlıklarını üretti. bunların neredeyse hepsinde dünyada zirveye oynadı.sovyet tankları, kalashnikov silahları, keleşleri, uzun namluluları, tabanaları, suikast silahları, taktik topları, su serisi füzeleri,..... yazsam uzar gider, öğrenin lan.

    - sizin daha anız yakmamayı öğretemediğiniz köylüsüne, adamlar piyano çalmayı öğretti lan. içinizde kaç kişi var piyano çalmayıbilen?

    - toplukonut üretti, vatandaşlarını 1930'lardan başlayarak merkezi sistemle ısınan evlere yerleştirdi. dundan 30-40 yıl sonra ülkemizde gecekondu sorununun patmadığını hatırlayalım.

    - kendi denizaltısını, kendi savaş gemisini, kendi uçak gemisini üretti.

    - dünyanın en büyük uçağı ve en büyük helikopterinin hala sovyet yapımı olduğunu biliyor musunuz? yoksa 2010'larda 3 eğitim uçağı üretince götünüz mü kalktı?

    - uzak diyarlara sağlık vb. hizmetler götüremedikleri için 4.000 km demiryolu yaparak seyyar sağlık tesisleri kurup kırsal bölgelere ulaştırdılar. evet üzerinde girip gelen ana sağlığı merkezi, sağlık ocağı, görüntüleme merkezleri falan var. ayrıca kütüphaneyi de uzak köylere aynı metotla götürdüler. eşşekli kütüphaneci hikayesinde gözleri dolan bizlere bu işin nasıl olacağını öğretiyorlar, hala.

    - vatandaşlarının dinlenme hakkını 1930'larda anayasaya yazdı. tatil köyleri kurarak vatandaşlarının buralara gitmesini destekledi. ruslara hala verilen tatil ödeneğini hanginiz rüyasında gördü lan?

    - anayasa yapmadan önce halka sordu. sıradan insanlardan yüzbinlerce öneri topladı, bunların her birini tasnif edip mahalle, şehir ve bölgelerde (ülkeler/eyaletler) konferanslar yoluyla tek tek ele aldı. şu an yapılmakta olan yeni anayasayı 3-5 kişinin oturup yazdığı ülkede adamların 80 sene önce yaptığını anlayabiliyor musunuz?

    - sovyetler zamanında gürcistan'da eğitimin her seviyede tamamen ücretsiz olduğunu ve her öğrenci'ye karşılıksız burs verildiğini biliyor musunuz? peki gürcistan'ın sovyet "boyunduruğundan kurtulmasından" sonra "özgür" öğrencilerin burslarının kesilip kendilerinden eğitim için ücret alındığını? kafkaslardan dinlemek gerektiği son derece doğru.

    zamanında bazılarına nasıl koyduysa, sızısı hala geçmemiş, anlaşılıyor.

    p.s. işbu entry vaktim oldukça editlenecektir.

    p.s.2, "ama sovyetler bazı hatalar yaptı, stalin çok reröre." nedir yazın öğrenelim.

    edit1: uçak ve helikopter eklendi.

    edit 2: gürcistan'da eğitim eklendi.

mesaj gönder