• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar franz kafka
babaya mektup - franz kafka
çok sevgili babacığım!

bana son günlerde bir ara, senden korktuğum gibi bir savı hangi nedenle ileri sürdüğümü sormuştun. her zamanki gibi bir yanıt bulup verememiş, bu da işte biraz yine senden korkmamdan, biraz senden korkmamın nedenin pek çok ayrıntıyı içermesinden, dolayısıyla bunları yarı buçuk da olsa sözle belirtemeyeceğimden kaynaklanmıştı. şimdi sana yazıyla yanıt vermeye kalkıyorsam, bu yanıtta yine pek çok boşluk kalacak, çünkü söz konusu nedeni kaleme alırken, senden duyduğum korku ve bunun yol açağı sonuçlar sana karşı özgür davranmaktan beni alıkoyacak, konunun büyüklüğü belleğimle zeka gücümü enikonu aşacaktır.
(idefix)
  1. franz kafka'nin babasina yazdigi ama hic bir zaman gonderemedigi mektuplarindan olusan kitap.

    bilindigi gibi kafka, babasindan nefret ederdi, ama ayni zamanda ona karsi buyuk bir hayranligi vardi. belki de nefretinin sebebiydi bu hayranlik. cunku hic bir zaman onun gibi cesur ve kararli olamadigini dusunmustur. bahsi gecen bu mektuplari da zaten bu cesaretsizliginden ve ona karsi icinde biriken korkusundan gonderememisti.

    ancak daha sora diger yapitlari gibi bu da biricik dostu max brod'un ona ihaneti sayesinde yayimlandi. bilindigi gibi kafka dostuna tum yapitlarini yakmasini vasiyet etmisti. ama belki de tarihin bu en anlamli vefasizlik ornegi sayesinde ( brutus'e de selamlar ederim) kafka'nin degeri yasadigi zaman olmasa bile oldukten sonra anlasildi.

mesaj gönder