1. ünlü rönesans ressamı masaccio'nun 1425 civarıda resmettiği tahmin edilen; brancacci şapeli^:Santa Maria del Carmine Kilisesi içinde bulunan şapel^ içindeki 9 freskten^:kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine resim yapma tekniği ile hazırlanmış duvar resmi^ biridir.


    havva ile adem hikayesi hepimizin malumu. sadece bilgi ağacının meyvesini yememeleri kuralı ile cennet bahçesinde huzur, mutluluk ve ölümsüzlük ile yaşayacaklardır. şeytan ise yılan kılığında karşılarına çıkarak ikisini kandırır ve bilgi ağacının meyvesini yiyen havva ile adem ilk günahı işlerler. tanrı bunu affetmeyerek ikisini de cennetten kovar ve artık dünya'da hastalıklar, acılar çeken ölümlü insanlar olarak yaşamaya mahkum edilirler.

    resme baktığımız zaman, havva ve adem'in büyük bir pişmanlık ve utanç yaşadığını rahatlıkla görebiliriz. bir melek elindeki kılıçla onları cennet bahçesinden çıkarttığını görürüz.

    bu eseri önemli hale getiren şey resmin kusursuzluğu değil, duygu yoğunluğunu yansıtışı ve o dönem için yeni yeni kullanılmaya başlayan perspektif ^:nesneleri göründükleri biçim ve durumlarıyla bir yüzey üzerine çizme tekniği^anlayışıdır.

    kendini gizleme gereği duyan havva cinsel organını, göğüslerini gizleme çabalıyor ve yüzü yaşadığı utançla ağlamaklı hale gelmiş. yine adem'e bakıldığı zaman duyduğu utançla ellerini yüzüne kapatmış.

    yaşadıkları tüm güzellikler sona ermiş ve akıbeti belirsiz bir hayat onları bekliyor artık. bu durumun getirdiği huzursuzluk pişmanlık ve utançlarına ek olmuş, acılarını daha da katlıyor. tabloya bakıldığı zaman tüm bunları rahatlıkla görebiliriz.

    rönesans dönemi yapılan eserlerin büyük çoğunluğunun başına gelen sansürlenmeden ne yazık ki bu güzelim fresk'te nasibini almıştır. barok döneminde^:Rönesans Döneminin toplumsal ve ekonomik bunalımına karşı, soyluların kültürel ve sanatsal alanda egemenliğini ilan ettiği bir dönemdir. aşırılık ve süs bu dönem eserlerinde sıklıkla görülmektedir^ toscano büyük dükü'nün emriyle eserin üzerine yapraklar çizilerek sansürlenmiş ve bu güzelim çalışma berbat edilmiştir.


    ancak bu korkunç hareketin üstünden geçen 300 yılın sonunda; zamanla eserin üzerinde oluşan is tabakası ve berbat sansürleme girişiminin izleri silinmiş ve restore edilerek şimdiki görünümüne kavuşmuştur.

mesaj gönder