• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.56)
son kuşlar - sait faik abasıyanık
"söz vermiştim kendi kendime: yazı bile yazmayacaktım. yazı yazmak da, bir hırstan başka ne idi? burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim. hırs, hiddet neme gerekti? yapamadım.koştum tütüncüye, kalem kâğıt aldım. oturdum.ada 'nın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım. kalemi yonttum. yonttuktan sonra tuttum öptüm. yazmasam deli olacaktım.""haritada bir nokta" adlı öyküden. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. sait faik abasıyanıkı okumaya başlamak için ideal olmayan bir kitaptır. türk hikayeciliğinin tek başına devrimcisi, geliştiricisi, öncüsü olan yazarın hem kendi edebiyatı hem de türk edebiyatının gelişimini görmek için ilk eserlerini okumak daha faydalı olacaktır. alemdağ'da var bir yılan eseri ile yazarın son (geç,ileri) dönem eserleri arasında bulunan hikayelerinin toplandığı son kuşlar kitabı yazarın içindeki insan sevgisinin karşısına gelen insan düşmanlığı gözle görülür bir biçimde ortaya çıkmaktadır.

    türk hikayeciliğini adeta tek başına sırtlayan sait faik'in baştan sona kadar okunacak tüm kitapları canlı bir türk edebiyat tarihi olarak görülebilir. bunun yanı sıra tüm kitaplarının gelirini darüşşafakaya bağışlamış oluşu da tekrar tekrar takdir edilesidir.

mesaj gönder