1. 15 adet kırmızı, 6 adet renkli (sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe ve siyah) ve 1 adet ıstaka topu (beyaz) olmak üzere toplam 22 top ile oynanan bilardo türüdür. oyunun amacı sırasıyla 1 adet kırmızı ve herhangi bir renkli topu masada bulunan altı cebin herhangi birine atılmasıdır. kırmızı topun ardından cebe atılan renkli toplar, kırmızı toplar bitene kadar, tekrar masada belirlenmiş olan yerlerine çıkartılır. kırmızı toplar bitince renkli toplar sırasıyla (sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe ve siyah) cebe atılır ve tekrar çıkartılmaz. her kırmızı top 1 puan, renkli toplar ise sırasıyla sarı 2 puan, yeşil 3 puan, kahverengi 4 puan, mavi 5 puan, pembe 6 puan ve siyah 7 puan değerindedir. tek ıstakada tüm topların masaya atılması neticesinde elde edilebilecek maksimum puan (break) 147'dir.

    oyunun yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olduğu ve ingiliz askerler tarafından icat edildiği belirtilmektedir. snooker'ın hile yapmak/engel olmak gibi anlamları bulunmaktadır. oyunda ıstaka topunun, herhangi bir renkli top arkasına saklanarak vurulması gereken topu direk görmesinin engellenmesi snooker yapmak olarak ifade edilmektedir.

    snooker, amerikan bilardo'ya kıyasla daha büyük masada ve daha küçük toplarla oynanmaktadır. ayrıca snooker masası cepleri daha keskin hatlara sahiptir. bu durum pot yapmayı ve top hakimiyetini zorlaştırmaktadır.

    snooker turnuvaları world snooker tarafından organize edilmekte olup, prestijli turnuvalar dünya şampiyonası, birleşik krallık şampiyonası ve masters'tır. üç turnuvayı da kazanan oyuncu triple crown (üçlü taç) yapmaktadır. snooker'ın yaşayan ve fiili olarak halen oynayan en büyük oyuncularından ronnie o'sullivan 3 şampiyonayı 5'er kez kazanmış ve 5 adet üçlü taç yapmıştır. ayrıca ronnie o'sullivan kariyerinde 13 kez maksimum break (147) yaparak bu alanda birinci sıradadır. kendisini 11 maksimum break ile 5'i üst üste olmak üzere 7 kez dünya şampiyonu olmuş ve profesyonel kariyerini sonlandırmış bir başka efsane oyuncu stephen hendry takip etmektedir.

mesaj gönder