• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
salinui chueok - bong joon-ho
güney kore 90'lı yılların sonlarında askeri bir yönetimin baskıcı tavrının altındadır. ülkede sansürler ve baskı her gün ağırlaşarak devam etmektedir. bir gün bir tecavüze uğramış olan bir kadın vahşice bir cinayete kuran gider. olayı çözmek için işin başına lokal bir polis dedektifi olan park doo-man getirilir. ancak uyguladığı tüm yöntemler onu cinayetten uzaklaştırır. bunun üzerine görevin başına getirilen seo, önceki dedektiften daha başarılı olmak için elinden geleni yapacaktır.
  1. kore sinemasının başarılı örneklerinden biri olan 2003 yapımı gerilim filmi. bir seri katili yakalamakla uğraşan, metotları farklı iki dedektifin çatışmaları, izleyiciyi de psikolojik anlamda oldukça geren dur durak bilmeyen vahşi cinayetler ve bütün bunların yaşandığı dönemde güney kore'nin yaşadığı siyasi-toplumsal buhran ciddi anlamda izleyiciyi yakalamayı başarıyor. karanlık bir film bu; david fincher ile alıştığımız o psikolojik gerilim filmlerinden aşağı kalır bir karanlık atmosferi değil, sadece ışıkla alaklı bir karanlık da değil. gündüz düşü gibi filmin her anını, günün her saatini yakalayan bir karanlık, içinden çıkılamayan, sonuca ulaşmaya engel olan, fiziksel olandan öte bir karanlık.

    türkçe'ye "cinayet günlüğü" adıyla çevrilen film izleyiciyi bu karanlıkla baş başa bırakıyor. korece'nin bize ters gelen vurgu yapısıyla da alışık olmadığımız bir gerilim deneyimi yaşatıyor.

mesaj gönder