• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar albert camus
başkaldıran insan - albert camus
orijinal ismi l'homme revolte olan başkaldıran insan, ülkemizde can yayınları'ndan çıkmış ve çevirisi tahsin yücel tarafından yapılmıştır.

1957 yılında kırk dört yaşında nobel ödülünü alan albert camus (1913-1960), yaşamı boyunca şu sorunun yanıtını aradı: "insan toprakla nasıl bağdaşabilir, yoksulluğu yüzünden acı çekerek, ama güzelliğini koruyarak saçma ve yücelik için nasıl yaşayabilir?" camus'ye göre sanat `yalancı bir lüks' ve bencil bir edebiyatçının yapıtı değildir. sanat yaşayabilir, kullanılabilir bir durumdadır; gerçeğe sadık ve onun üzerinde olduğu için, hiç uysallaşmayan saçmalığı ve hiç yok olmayan umudu ile insanın durumunu tepeden tırnağa kapsar. başkaldıran insan, başkaldırının kendisidir, ama ılımlı ve insanın boyutlarında. başkaldıran insan, adalete ve özellikle doğruluğa vurgundur, mutlak olan'ın iğvasından, mitoslardan, gurur, horlanma ve kanın romantik baş dönmelerinden uzak durur. ama insan, ne ise, o olmaya yanaşmayan tek yaratıktır. bu yadsıma onu intihara mı, yoksa bir başkasını öldürmeye mi götürür? "hayır!" demeyi bilen insandır başkaldıran insan; ama kime, neye, nerede, nasıl? başkaldıran insanı kuşatan `hayır'ın içeriği nedir? bunun yanıtı başkaldıran insan'da... (alıntı:kitapyurdu.com)
  1. albert camus eserinde başkaldırıyı insani bir dürtü ve doğaötesi olarak nitelendirerek bizleri başkaldıran insanla tanıştırır. köle ve efendi ilişkisinden doğan başkaldırı nihayetinde insan ve tanrı ilişkisine kadar devinerek büyür sonrasında ise bilinçli bir devrime dönüşür. eserin sonlarında camus derin şekilde marksizm ve leninizm kritiği yapar buna misal olarak sovyet devriminin bir dikta rejimine dönüştüğü ve devrim adına bu dikta rejiminin nasıl planlanarak hayata geçirildiği konusunda oldukça mühim tespitlerde bulunur. bu eseri zamanında sartre'ın kendisinin karşısında olmasına sebep olacaktır.

mesaj gönder