1. tam bir düzen şehri. şehir merkezi dışında kalan banliyölerinde durum nasıldır, tekinsiz semtleri var mıdır çok bilemiyorum ancak old town bölgesi (stare miasto) güzelce korunmuş, daha doğrusu aslını yaşatır şekilde restore edilebilmiş. onun dışında kalan merkezdeki yeni şehir bölgesi ise şehir yıkılıp sıfırdan yapıldığı için gelecekte doğacak altyapı ihtiyaçları düşünülerek inşa edilmiş; yollar geniş, kentleşme düzenli, ulaşım ağları iyi, rahat nefes alabilmek için bolca yeşil alan mevcut. zaten duyduğum kadarıyla avrupa'nın en yeşil başkentlerinden bir tanesiymiş. ben söyleyenlerin yalancısıyım ancak 200 küsur metrelik kültür ve bilim sarayı'nın seyir terasına çıkarsanız, şehri çepeçevre saran yemyeşil ormanları görüp bu iddiaya ikna olabilirsiniz. çekebildiklerimden: 1 2

    bunun yanında lazienki park adında, şehrin orta yerinde çok büyükçe bir şehir parkı var. şehirde hiçbir aktiviteye denk gelinmese dahi burada sabahtan akşama kadar gezip -müzesi de var- iyi bir gün geçirmek mümkün. yine yukarıda bahsettiğim "zorunlu" düzenli kentleşmenin bir sonucu burası da, nitekim avrupa'da bu denli büyük bir şehir parkını şehrin orta yerinde bulabilmek zor olsa gerek.

    yalnız ağzı burnu kapatmadan idrar kokusuna dayanabilmenin mümkün olmadığı bir merkez tren istasyonu vardı vaktiyle, birtakım inşaatlar sürüyordu ama tam şehrin göbeğinde ve yer altında olduğu için bitecek gibi değildi. -hala aynı durumdaysa elbet- varşova'da o "geri kalmış doğu avrupa" olgusunu hissedeceğiniz bir yer varsa orasıdır. onun dışında gayet de batılı ilham kaynaklarına ayak uyduran bir avrupa şehri bana kalırsa.

mesaj gönder