1. 1924 yılında mustafa kemal atatürk tarafından türkiye'ye davet edilen john dewey tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda hayata geçirilmiş projedir. bu raporun aşağıda yer alan kısmı amaçlanan eğitim ve yaratılmak istenen yurttaş hakkında bir fikir verecektir. aynı zamanda bu enstitülerin neden kapatıldığı konusunda da tabi.

    "türkiye'de milli eğitimin temel amacı ülkenin uygar uluslar arasında haklı bir yeri olan bağımsız ve laik bir cumhuriyet olarak gelişmesini sağlamaktır. bu amaca ulaşmak için bireylerin girişimci ve yaratıcı kimliğe sahip, özgür düşünen, akılcı davranan, kamu yararı için gerektiğinde toplumsal işbirliğine yönelen sağlam ahlaklı kişiler olarak yetiştirilmesi gerekir. sınırlı sayıda liderle ulusal amaca ulaşmak olası değildir. yurttaşların tümü, ülkenin politik, ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak şekilde eğitilmelidir."

    kaynak: fikret şermin, türkiye'de amerikalı bir filozof, 2011 ; john dewey, (çev.) vedat günyol, özgürlük ve kültür, remzi kitabevi 3. baskı
    pinot

mesaj gönder