1. not : ilk olarak ekşi'deki çaylak hesabım için yazıyı buraya da göndermem sorun olmaz umarım.

    kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süre boyunca; nitelikten çok niceliğe önem vermiş eksi devlet.

    tanımı doğrulamak için şu an kısa bir örnek oluşturması bakımından ikinci dünya savaşı sonundaki kutlama atışlarına değinmek sanırım yanlış olmaz. zamanla bu entry'de işlenen konu, verilen madalyalar ve sayısal üstünlüğü açıkça üstte tutan istatistiklerle de desteklenecektir.

    efendim şimdi asıl meramımıza gelelim. bildiğiniz gibi devletler, kutlamalarını genellikle top atışıyla yapmışlardır. sovyetler birliği ise bunu sistematik ve kategorize ederek ordu moralini yükseltmiştir ve burada bile sayısal üstünlüğü elden bırakmamaya özen göstermiştir.

    kutlama atışlarına ilk olarak 5 ağustos 1943'te kursk muharebesi'nde orel ve byelgorod'un kurtarılmasıyla başlanmıştır. stalin tarafından genelkurmay karargahından çağarılan yetkililere, kutlama atışlarının yapılması gerektiği ve daha önce askerler ve komutanlar için yayınlanan tebrik mesajlarının yeterli olmadığı , bunun tarih boyunca hüküm sürmüş devletlerde farklı yollarla yerine getirildiği bildirilmiştir. böylece sovyetler birliği'nde düzenli ve kategorize olarak devam edecek olan kutlama atışları moskovo'da yapılmaya başlanmıştır.

    ilk olarak 124 topla 12'şer atış olarak 5 ağustos 1943'te yapılan kutlamalar, 23 ağustos'ta harkov'un kurtarılmasıyla bir üst boyuta taşınmıştır. harkov zaferinin diğerlerinden daha üstün olduğunu düşünen yetkililer tarafından, bu zaferin 224 topla 20'şer atış yapılarak kutlanmasına karar verilmiştir.

    zamanla cepheden gelen istekler doğrultusunda, alınan yeni yerler için kutlama atışı yapılmaya başlanmıştır. isteklerden dolayı üç kategori top atışı belirlenmiştir.

    1.kategori -324 topla 24'er atış
    2.kategori -224 topla 20'şer atış
    3.kategori -124 topla 12'şer atış

    birinci kategori atışlar, genellikle başka devletlerin başkentlerinin ele geçirilmesi ve başka büyük başarılar neticesinde uygulanmıştır ve tüm savaş boyunca bu kategoride 23 kutlama yapılmıştır. bunlar kiev, odessa, sivastopol, ptrozavodsk, vilno, kişinev, bükreş, budapeşte, krakov, viyana ve berlin'in ele geçirilmesi; ülke sınırlarına ulaşılması ve japonya ile yapılan savaşta kvantunsk ordusu'nun yenilmesi ve japonya'nın teslim olması gibi önemli olaylar sonrasında yapılmıştır.

    ikinci kategori atışlar savaş boyunca 210 kez ve küçük şehirlerin ele geçirilmesi ya da önemli nehirlerin geçilmesi gibi başarılardan sonra yapılmıştır.

    üçüncü kategori atışlar ise 122 kez olmuştur.

    ayrıca en büyük kutlama atışı nazi almanyası'nın teslim olduğu 9 mayıs 1945'te 1000 topla 30'ar atış olarak moskova'da yapılmıştır.

    kaynak ve daha çok bilgi için : ikinci dünya harbinde rus genelkurmay başkanlığı, kastaş yayınları.

mesaj gönder