1. ideacı olmayan bir şekilde yorumlanacak olursa:

    selefleri gibi kölecilikten tut cinayete teşvik, oradan cinsiyetçiliğe ve nefret söylemine kadar pek çok suça teşvik barındıran toplama kitaptır. bundan doğal da bir şey yoktur zira 7. yüzyılda arap kabilelerinin bulunduğu coğrafyada bunlar suç değildi.

    kadın hakları konusuna ayrıca değinmek gerek sanırım. cenaze namazında dahi saf tutamayan bir cinsiyetten bahsediyoruz. çok açık ki kadın, bu kitabı yazanın muhatabı değildir. “kadınlarınız” diye kime hitap ediliyorsa muhatap alınan insanlar onlardır.

    kur’an’daki kadın hakları diyebileceğimiz şeyle modern hukuk sisteminin kadına tanıdığı hakları karşılaştırmak kağnı ile son model bir elektrikli arabayı karşılaştırmakla denktir. hele ki kadın haklarının itici gücü olan feminizme “erkek icadıdır, kadını metalaştırır” gibi söylemlerle “eleştiri getirmek” üzücüdür çünkü apaçık yanlıştır.

    kadın cinayetlerinin daha az sayıda olduğu yahut çocuk gelinlerin bulunmadığı toplumlarda da gizli/örtülü cinsiyetçilik olduğu genel kabuldür. "bana böyle dediler, bunu yaptılar" tarzı kişisel tecrübelerle zaten bir yere varılamaz da hadi bu örneği genelledik diyelim, bu örnekten yola çıkarak varılan sonuç cinsiyetçiliğin yerleşik olduğudur.

    son olarak inanana pek bir şey diyemem sonuçta scientology filan gibi yeni dinler kuruluyor ve inananları oluyor, sayıları az buz da değil. fakat diyebileceğim tek şey peşin hükümlü olmayın ve araştırma yapmadan tuhaf yargılara varmayın.

    (bkz: sana'a 1 ve kuran'ın kökleri)
    pinot

mesaj gönder