1. reddit'teki gibi oylama sonucu otomatik yorum gizleme özelliği getirilebilir. nedir bu? mesela bir yorum belli bir sayının üstünde olumsuz oy almışsa (aslında olumsuz oy ile olumlu oy sayıları arasında belli bir miktarın üzerinde fark varsa) o yorum, başlığı görüntüleyenlerde otomatik olarak gizli gözükür ve yanına "bu yorum çok fazla eksi oy aldığından gizlendi, okumak istiyorsanız lütfen tıklayın" yazılır. tıklandığı zaman da yorum tıklayan kişi için görünür olur (başlığı sonraki açışında tekrar gizli olacak).

    böylece hem troll'lerin en önemli motivasyon kaynağı yok edilmiş olur hem de sözlüğe sınırlı zamanlarında girmiş olanlar bilgiye daha kolay ve abuk sabuk kimi yorumları okumalarına gerek kalmadan ulaşmış olurlar.

    ayrıca bu sistem moderasyona da kolaylık sağlar. okuyucuların oylarıyla yazılar zaten gizleneceği için, bir kural ihlali durumunda moderasyon olaya müdahale edene kadar yazı çoktan gizlenmiş ve çoğu kişi tarafından ekstra bir işlem yapılmadan görülemiyor vaziyette olur.

    "troll ya da saçma olsun olmasın, her yazılanı görmek istiyorum" diyen için de "herkesi gör" diye bir seçenek sunulur ayarlar kısmında.

    bu sistem reddit'te gayet düzgün bir şekilde işliyor ve oldukça da faydalı. hiç "ama ifade özgürlüğü" falan denmesin. ifade özgürlüğü yine olacak, bu sadece kimi insanlara okumama özgürlüğü de verecek. bunu uygulayan reddit, bizim sözlüklerin toplamından daha özgür bir platformdur.

mesaj gönder