• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.67)
les diaboliques - henri-georges clouzot
1955.
oyuncular: simone signoret, véra clouzot, paul meurisse

zalim bir okul mudurunun canina tak eden karisi ve metresi onu oldurmeye karar verirler. once kuvette bogduklari, sonra okulun yuzme havuzuna attiklari cesedin, geceleyin kazara havuza dusup boguldugu izlenimi vermek isterler. ancak havuzun suyu bosaltildiginda icinden ceset cikmaz. ve iki kadinin basina ilginc dogaustu olaylar gelmeye baslar.
  1. 1955'te yapilmis bi filmin, belki de yuzlerce farkli sasirtmali film sonu izlemis seyirciyi bugun bile bi o koseye bi bu koseye yatirabilmesi gercekten olaganustu bir eser yapildigini acik bi gostergesi... birini tahmin etseniz bile ikinci hic beklemedigniz yerden geliyor.... bravo... benzer bi baskasi icin (bkz: witness for the prosecution - billy wilder)

    !---- spoiler ----!

    christina'nin siniftaki ogrencilere ingilizce fiillerin cekimini ezberlettigi sahnede, bi yandan pencereden havuzu temizleyen hademeye dogru baktigi sirada, ogrencilen tam da "to find" "found... found" diye tekrarlamalari ince dusunulmus guzel bi sahneydi...

    (bkz: havuz problemi)

    filmin sonu hakikaten tam bi muamma... ama ben olayin ne christina, ne marcel, ne de nicole'un kontrolunde gerceklestigini dusunuyorum, bence asil kahraman, olaya sonradan dahil olan dedektif idi, tek basina uc kusu birden vurdu... birbirini oldurmek icin seytanca (diabolique) planlar yapan bu uc acinasi insanin hepsinden birden kurtulmak istedi ve bunu pek guzel basardi... dedektif her seyin farkindaydi, hatta christina'ya michel bu gece gelecek bile dedi, daha ne olsun?

    diger secenekler mantikli degil... marcel ve nicole'un cezalandirilabilmesi icin ortada bi ceset olmasi lazim, christina numara yapmis olsa bile kendi vucudu yerine gececek baska birini bulmasi gerek... ayrica nabiz sahnesini nasil izah edecegiz?... bence dedektif her seyi bilmesine ragmen christina'ya gercekleri soylemedi ve kalp krizi ile olmesini seyrederek onu da cezalandirdi...

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder