1. siyah beyaz bir odada siyah beyaz bir monitör ile elektromanyetik dalga teorisi öğrenen mary'nin lat üst edeceği teoridir.

    evet insan deneyimi insan evrimi ile sınırlı görünebilir. fakat olgusallaştırma, tümevarım ve bunun sonuçları ile normalde hissetmemizin -dolayısıyla evrimsel sürecimizin- olanaksız olduğu konularda şimdi uzmanız.

    en güzel örneği elektromanyetik teori. içinizde mr makinasına girip bir halt anlayan var mı? eğer normal bir insansanız yok. demek ki insan, hiç algı şansı olmayan konuları anlamak ve manipüle etmek yeteneğine sahip.

    yani mary'nin kapatıldığı oda tamamen yanlış bir anoloji.

    yani insan, bilgisinin sınırlarını her gün daha da genişleten bir varlık.

    en son gözlemlenen kütleçekim dalgaları bunun en güzel örneğidir sanırım.

    hele ki mary'nin siyah beyaz odada siyah beyaz monitör ile bir görünür spektrum kamera yapması ve domatese bakıp kırmızı olduğu anlaması ve bu bilgiyi test etmesi ile verilen örnek iyice yersizleşiyor.

    demek ki, manipüle edemediğimiz bilgi, bilgi değilmiş. bilgi, bir fiziksel fenomeni anlamaya ve yeniden üretmeye yaradığı ölçüde bilgiymiş.

    öyleyse, fiziksel dünyadan ötesi yoktur, ve fizikalizm doğrudur.

    tanım: bilgi felsefesi alanında ayar manyağı olmuş bir makaledir. sezgi pompası meselesine kadr sürünür, oralarda çakılır ve gözden kaybolur.

mesaj gönder