• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
game of thrones
game of thrones george r.r. martin'in çok satan romanından uyarlanan yeni bir hbo dizisi. yazların yıllarca sürdüğü ve kışların da bir ömür geçmek bilmediği bir dünyada, westeros hükümdarlığı kefaretini ödemekteydi. ihanet, şehvet, ayak oyunları ve doğaüstü güçler, entrikacı güney ve yabani doğu topraklarından, soğuk kuzey ve arkasında karanlık diyarları zapt eden kadim duvara kadar krallığın dört bir köşesini hırpalıyor idi. krallar ve kraliçeler, şövalyeler ve sürgündekiler, düzenbazlar ve asiller 'demir taht' için kanlı bir mücadeleye tutuşurlar.
  1. !---- spoiler ----!

    bence kolye yada iksir falan degil olay. bu kadar basit bir seri degil.. grr martin, tolkien gibi sembolik anlatimi seven bir adam. harry potterla falan karistirmamak, basite indirgememek lazim.

    crisis of faith yasiyor kadin. inandigi hersey iki gun icinde yok oluyor. o da aynaya bakip kendini, ozunu goruyor. icine donuyor. su videoda ---- https://www.youtube.com/watch?v=S_P0hkDmAG0 ---- senaristler acikliyor zaten durumu net bir sekilde:

    .....her confronting the reality of her situation, her appearance is a lie just as lord of light's supposed promises to her, messages to her were lies... at the end of episode , she is in a place where she needs to look her real self in the eye and come to terms where she stands now..... and we see the real melisandre which is quite aged (several century old) and yet you can see her in there...

    kadinin yuzyillardir inandigi hersey yalan oluyor. dusunsenize siz ne hissedersiniz. kadin da aynaya bakip, kendi ozunu goruyor. kadin icin artik hersey anlamsiz. en sonunda, caresiz kaliyor. mutlu susi rulosu olmak icin yataga girmekten baska caresi kalmiyor. sahne bu yani.

    R'hllor (lord of light) la aralarinda oyle bir haberlesme buyu falan gibi bir durum yok zaten. Misal melisandrenin thoros of myr le konustugu sahnede (s03e06--- https://www.youtube.com/watch?v=W2MGg_8TF9g ), melisandre beric dondarrion u nasil hayata dondurdugunu soruyor, thoros of myr e. adam da inancimi tamamen yitirmistim. arkadasimi orada soguk bedenini olu yatarken gorunce, hic inanmamama ragmen old wordsleri soyledim diyor (dua ediyor) o da hayata dondu diyor. yoksa 'su buyuyu yaptim ablacim, mis gibi dirildi adam' demiyor. stannisin kizini oldurmesi misal. o da bir fedakarlik, buyu degil. sonunda da kendisi oluyor zaten, ben de lord of light olsam oldururdum stannisi.

    senaristler melisandreye, thoros of myr'le ayni durumu yasatiyorlar. ki bence bu cok zekice. simdi butun izleyenler, melisandre nin gozunden jon snow un dirilisini gorecek. yoksa kadin da neyi, nasil yapacagini bilmiyor. R'hllor kadini oyle bir duruma dusurdu ki, artik jon snow u geri getirebilir. tabi bu benim dusuncem.

    got un en guzel yani da bu. olan herseyin, buyulerden iksirlerden daha derin anlamlari var. isin sanati da burada. umarim dizi populer kulture yenilip butun hikayeyi batirmaz.

    grr martin icin cocugu gibi bu seri. olmeden iki kitabi bitirememe ihtimaline karsi, senaristlere serinin sonunu anlatmis. yani dunyada uc kisi light bringer in gercekte kim oldugunu biliyor.

    !---- spoiler ----!

    edit: john ne amk

mesaj gönder