1. bir case report ciddiyetinde yazılmayacak, fakat örnek alınabilecek ve dersler çıkarılabilecek örnekler içerebileceği için, güzel bir paylaşım ortamı oluşturacağını düşündüğüm için açtım bu başlığı.
    doktorlar, tıp fakültesi öğrencileri, sağlık personelleri hatta hastaların kendileri ve yakınları da bir yerlerden önemli buldukları şeyleri paylaşabilirler.

    iki tane güzel vaka yazacağım ilk yorumumda.

    birinci vaka, bir yaşında bebek annesinin demir haplarından dört tane içiyor ve hemen acile başvuru yapılmış. demir intoksikasyonu önemlidir acil müdahele gerektirir. piloru henüz geçmemiş vakalarda nazogastrik lavaj yapılırken; geçenlerde şelasyon tedavisi veya elimizde mevcutsa peg(*:polietilenglikol) isimli laksatif ile atılımı hızlandırılabilir. türkiye'de peg bulmak biraz sıkıntı olabilir yalnız. ayakta direk batın grafisi ile hapları görebiliriz(demir radyoopaktır o yüzden), fakat tamamını görmeme olasılığımız da vardır. emilmiş veya birbirine yapışmış şekillerde olabilir çünkü.
    bu vakadaki önemli nokta ise şudur: bildirilen demir intoksikasyonu yaşayan bebeklerin nerdeyse tamamının annesi gebedir ya da yeni doğum yapmıştır. bu demir haplarını kadın doğumcuların yanı sıra aile hekimleri de yazabiliyor. bu vakadan da yola çıkarak, demir ilacı yazan hekimlerin anneye gerekli uyarıları yapması gerektiğini söyleyebiliriz. ilaçları bebeklerden saklamalarını, bebeğin ilacı içmesi durumunda hemen acile götürülmesi gerektiğini söylemeliler.


    ikinci vaka ise türkiye gerçeklerini ve giderek artan, kültürdeki yozlaşmayı gözler önüne seriyor.
    evlenenler bilirler evlenmeden önce bazı sağlık taramaları yapılır. testlerden birisi de talasemi taşıyıcısı mı bu kişi diye bakar. türkiye gibi akraba evliliğinin çok sık görüldüğü (yani otozomal resesif kalıtılan hastalıkların bile çok sık görüldüğü) ve birden fazla eş sıklığının azımsanmayacak kadar çok olduğu bir ülkede bu tarama testleri çok önemlidir, hasta çocuk dünyaya gelmesin diye. talasemi ege ve akdeniz bölgesinde daha sık olmak üzere türkiye'de çok fazla görulen bir kalıtsal hastalıktır. bu yüzden bu tarama son derece önemli. bu vakada, 5 yaşında bir çocuk talasemi hastası. annesi ve babası talasemi taşıyıcısılarmış. resmi nikahı anne gebeyken yaptıkları için testlerin hiçbir yararı kalmadı. bu olayın yanısıra sadece imam nikahıyla evlenen hatta resmi nikahsız ikinci üçüncü eşleri olanların sayısı da bir hayli fazla. bazı bölgelerde de bu yapılan testlerin denetimi içler acısı. iran'da çoklu evlilikler anayasa ile serbest olmasına rağmen oran yüzde 7'nin altındaymış. türkiye'de izin olmamasına rağmen bu sayının çok üstünde olduğunu düşünüyoruz. ülkedeki ve insanlardaki yozlaşma her alanda hissediliyor. artık elle tutulur sonuçlar bile doğuruyor. bu çocuk hasta olmamalıydı. bu ülkede bunun için bu kanunlar var. hekimlerin bilinçli olup topluma ışık tutmaları lazım. bu denetimsizliklerin ve yozlaşmanın önüne geçmeliyiz. bu vakada da bu toplumsal sonuca ulaştık, paylaşmak istedim.

mesaj gönder